W tętnicach działają jak szczotka. Wymiatają trójglicerydy z krwi
Truskawki
Są doskonałym źródłem witaminy C – 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza.
Owoce te są także bogate w przeciwutleniacze. Doskonale czyszczą jelita z toksyn i złogów i zapobiegają odwodnieniu organizmu.
Wiśnie
To również bogate źródło przeciwutleniaczy i fitoskładników. Dodatkowo dostarczają witaminy C i błonnika. Wiśnie działają w tętnicach i żyłach jak szczotka - zbijają "zły" cholesterol i usuwają trójglicerydy z krwi.
Doskonale nadają się do słodkich przysmaków, ale można użyć ich także do sałatek.
Szpinak i pomidory
Szpinak
Szpinak jest niezwykle korzystnym dla organizmu warzywem, które dostarcza mnóstwo błonnika, białka, wapnia, żelaza i innych minerałów, a także witamin A, E, K, C i B6. Świeże warzywo nadaje się do sałatek i do gorących dań.
Pomidory
Oprócz witamin A, C i K pomidory zawierają także likopen, czyli karotenoid o korzystnym wpływie na organizm. Warzywo świetnie smakuje po skomponowaniu np. z bazylią.
Szparagi
Szparagi stanowią one świetne źródło kwasu foliowego, szczególnie potrzebnego u kobiet planujących lub już będących w ciąży.
Poza tym dostarczają także witamin A, C, K, witamin z grupy B, potasu i błonnika. Warto wypróbować je w postaci grillowanej.
Jagody
Jagody pełne są przeciwutleniaczy i fitoskładników. Do tego zawierają witaminę C, K i mangan. Świetnie sprawdzają się w deserach, sałatkach i jako przekąska. Nadają się także do mrożenia.
Groch
Jest to słodkie i smaczne warzywo dostarczające witaminy C, A, K i B6. Zawiera mnóstwo błonnika i stanowi dobre, wegetariańskie źródło żelaza.
Buraki
Burak jest źródłem błonnika, witaminy C, magnezu i potasu. Sałatka z burakiem i orzechami stanowi pożywny posiłek, a warzywo w postaci pieczonej jest doskonałą przystawką.