Właściwości czerwonej kapusty pekińskiej

Czerwona kapusta pekińska to alternatywa dla powszechnie uprawianej w Polsce tradycyjnej zielonej odmiany, a także innych warzyw liściastych, takich jak kapusta czerwona, cykoria radicchio (włoska) czy sałata.

Wyróżnia się m.in. dwie jej odmiany: Scarabella F1, która cechuje się ciemnoczerwonymi główkami, oraz Scarlette F1 - o zielono-czerwonych liściach zewnętrznych i z czerwoną główką w środku.

Choć czerwona kapusta pekińska nie jest w Polsce trudno dostępna i droga, nie gości na naszych talerzach zbyt często. Możemy ją nabyć w supermarketach, a nawet dyskontach. Dowiedz się, jakie właściwości ma kapusta pekińska o czerwonych główkach i w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat roli kapusty w diecie odchudzającej

Zobacz też: Wspomagają pracę mózgu. Produkty, które poprawiają pamięć i koncentrację

 Czerwona kapusta pekińska jest łatwo dostępna Czerwona kapusta pekińska jest łatwo dostępna
Źródło zdjęć: © (123rf) Czerwona kapusta pekińska jest łatwo dostępna

/ 3Właściwości kapusty pak choi

Kapusta pekińska pochodzi z Chin. Jej czerwoną odmianą możemy zajadać się od roku. Zadebiutowała na polskim rynku w 2016 r. Swoją barwę zawdzięcza antocyjanom — naturalnym roślinnym barwnikom, które dodatkowo są antyoksydantami, więc chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.

Co ważne, kapusta pekińska nie zawiera cholesterolu, a jest bogata w błonnik pokarmowy. Dostarcza cennych witamin, są to m.in. witamina A, C, z grupy B i E. Jest też źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, potas, wapń i żelazo (zwłaszcza jej liście zewnętrzne).

To warzywo niskokaloryczne, polecane osobom na diecie odchudzającej. Porcja 100g czerwonej kapusty pekińskiej dostarcza zaledwie 40 kcal. Jest to też często używany składnik w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, w których stanowi podstawę wielu dań głównych.

Warto włączyć czerwoną kapustę pekińską do jadłospisu w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania na przeziębienie i grypę. Ze względu na obecność w jej składzie witamin i pierwiastków wspomaga pracę układu odpornościowego i chroni przed infekcjami. Ponadto czerwona kapusta pekińska ma pozytywny wpływ na układ kostny, procesy trawienne, a także serce i wzrok.

/ 3Okłady z czerwonej kapusty pekińskiej

Okład z liści kapusty łagodzi bóle reumatyczne
Okład z liści kapusty łagodzi bóle reumatyczne © (123rf) Okład z liści kapusty łagodzi bóle reumatyczne

Podobnie jak białą lub czerwoną kapustę tak czerwoną kapustę pekińską możemy wykorzystać do przygotowania ciepłego okładu o pozytywnym wpływie na zdrowie.

Wystarczy rozbić kilka liści tłuczkiem, a następnie rozłożyć je na kaloryferze, pozostawiając na kilka minut. Kiedy będą ciepłe, przykładamy je do obolałego miejsca. Obwiązujemy liście bandażem i pozostawiamy na ciele na kwadrans (lub do momentu, aż stracą ciepło).

Okład z kapusty pekińskiej sprawdzi się u osób borykających się z bólami reumatycznymi i neurologicznymi. Możemy go zastosować nawet w przypadku zwichnięcia. Kurację z wykorzystaniem liści tej kapusty można powtarzać wielokrotnie.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat rodzajów i właściwości kapusty

/ 3Czerwona kapusta pekińska w kuchni

Ta odmiana kapusty pekińskiej cechuje się słodkim smakiem, jest pozbawiona goryczy. Szczególnie poleca się ją wykorzystywać do przygotowywania sałatek i surówek.

Ma kruche i chrupiące liście, które po poszatkowaniu nie mają tendencji do farbowania innych składników potrawy swoim sokiem. Co ważne, z czasem nie tracą one objętości, tak jak dzieje się to w przypadku np. sałaty masłowej.

Czerwona kapusta pekińska z powodzeniem może zastąpić barwne odmiany warzyw liściastych w mieszankach, np. sałatę lollo rosso czy radicchio. Sprawdzi się nie tylko jako składnik surówek, ale też dań z kuchni wschodnio-azjatyckiej, głównie: chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Jest to uniwersalne warzywo, dlatego liście możemy także nafaszerować i wykorzystać do przygotowania oryginalnych gołąbków (w trakcie gotowania nie wydziela przykrego zapachu).

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące