Unikaj odgrzewania tych 4 produktów. Mogą zaszkodzić twojemu zdrowiu
Odgrzewanie wczorajszego posiłku to nic strasznego. Jeżeli coś ugotujemy i nie zjemy wszystkiego tego samego dnia, to danie możemy odgrzać. Nie tylko oszczędzimy czas potrzebny na przygotowanie nowego posiłku, ale także w budżecie domowym zostanie trochę więcej pieniędzy.
Warto jednak wiedzieć, że niektóre produkty żywnościowe nie powinny być odgrzewane, gdyż wówczas mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Oto kilka przykładów.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO
Zobacz także: Matka 1,5-rocznego chłopca doznała szoku, kiedy odebrała go z przedszkola. "Nie mogłam odkleić koszulki od jego ciała"
Grzyby
Grzyby to sezonowy przysmak w wielu domach. Powinny być jednak zjadane tego samego dnia, w którym zostały przyrządzone w daniu. Odgrzewane grzyby mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jeżeli chcesz je zjeść na drugi dzień, to tylko na zimno. Ich szkodliwość wynika ze skomplikowanej kompozycji protein. Odgrzane mogą spowodować duże problemy z trawieniem, a nawet i pracą serca. Jeżeli planujesz je przyrządzić, to uważaj na wielkość porcji.
Drób
Drób to jeden z najczęściej odgrzewanych produktów żywnościowych. Wynika to z tego, że bardzo często gości na naszych talerzach. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy, że odgrzewany drób może przysporzyć nam dużych problemów zdrowotnych. Może doprowadzić do zaburzeń trawienia z uwagi na zmianę struktury białek, która ma miejsce, gdy mięso poddane jest ponownemu podgrzaniu. Oprócz problemów trawiennych, może zaszkodzić także naszym nerkom. Najlepszym sposobem ponownego użycia kurczaka w posiłku, jest dodanie go do sałatki lub na kanapkę.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO, dotyczące przypalonego jedzenia
Szpinak
Szpinak ma wiele właściwości prozdrowotnych i powinien często gościć w naszych posiłkach. Odgrzewany nie jest już jednak tak zdrowy, wręcz przeciwnie - może nam bardzo zaszkodzić. Wynika to z tego, że szpinak zawiera azotany, które w wyniku ponownego podgrzania zamieniają się w azotyny, które z kolei mają działanie rakotwórcze.
Seler
Seler najczęściej jest dodawany do zup i bulionów. Powód, dla którego nie należy go odgrzewać, jest bardzo podobny, jak w przypadku szpinaku. Zawiera on w sobie azotany, które pod wpływem ponownej obróbki termicznej zamieniają się w azotyny. Jeżeli w naszej zupie jest seler, najlepiej jest zjeść go tego samego dnia w świeżej zupie. Jeżeli się nie uda, powinno się go usunąć z zupy przed ponownym odgrzaniem. Podobnie jest w przypadku marchwi oraz buraków.
Zobacz także: Dziewczynka zapamięta na długo swoje urodziny. Otrzymała najwspanialszy prezent, jaki mogła sobie wymarzyć
Źródła
- dompelenpomyslow.pl