Unikaj odgrzewania tych 4 produktów. Mogą zaszkodzić twojemu zdrowiu

Odgrzewanie wczorajszego posiłku to nic strasznego. Jeżeli coś ugotujemy i nie zjemy wszystkiego tego samego dnia, to danie możemy odgrzać. Nie tylko oszczędzimy czas potrzebny na przygotowanie nowego posiłku, ale także w budżecie domowym zostanie trochę więcej pieniędzy.

Warto jednak wiedzieć, że niektóre produkty żywnościowe nie powinny być odgrzewane, gdyż wówczas mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Oto kilka przykładów.

Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO

Zobacz także: Matka 1,5-rocznego chłopca doznała szoku, kiedy odebrała go z przedszkola. "Nie mogłam odkleić koszulki od jego ciała"

Niektórych produktów nie powinno się odgrzewać, ponieważ mogą szkodzić zdrowiuNiektórych produktów nie powinno się odgrzewać, ponieważ mogą szkodzić zdrowiu
Źródło zdjęć: © (123rf) Niektórych produktów nie powinno się odgrzewać, ponieważ mogą szkodzić zdrowiu

/ 4Grzyby

Grzyby to sezonowy przysmak w wielu domach. Powinny być jednak zjadane tego samego dnia, w którym zostały przyrządzone w daniu. Odgrzewane grzyby mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jeżeli chcesz je zjeść na drugi dzień, to tylko na zimno. Ich szkodliwość wynika ze skomplikowanej kompozycji protein. Odgrzane mogą spowodować duże problemy z trawieniem, a nawet i pracą serca. Jeżeli planujesz je przyrządzić, to uważaj na wielkość porcji.

/ 4Drób

Drób odgrzewany, może przyczynić się do zaburzenia trawienia i pracy nerek
Drób odgrzewany, może przyczynić się do zaburzenia trawienia i pracy nerek © (123rf) Drób odgrzewany, może przyczynić się do zaburzenia trawienia i pracy nerek

Drób to jeden z najczęściej odgrzewanych produktów żywnościowych. Wynika to z tego, że bardzo często gości na naszych talerzach. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy, że odgrzewany drób może przysporzyć nam dużych problemów zdrowotnych. Może doprowadzić do zaburzeń trawienia z uwagi na zmianę struktury białek, która ma miejsce, gdy mięso poddane jest ponownemu podgrzaniu. Oprócz problemów trawiennych, może zaszkodzić także naszym nerkom. Najlepszym sposobem ponownego użycia kurczaka w posiłku, jest dodanie go do sałatki lub na kanapkę.

Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO, dotyczące przypalonego jedzenia

/ 4Szpinak

Szpinak ma wiele właściwości prozdrowotnych i powinien często gościć w naszych posiłkach. Odgrzewany nie jest już jednak tak zdrowy, wręcz przeciwnie - może nam bardzo zaszkodzić. Wynika to z tego, że szpinak zawiera azotany, które w wyniku ponownego podgrzania zamieniają się w azotyny, które z kolei mają działanie rakotwórcze.

/ 4Seler

Odgrzewany seler jest podobnie jak szpinak zagrożeniem dla zdrowia
Odgrzewany seler jest podobnie jak szpinak zagrożeniem dla zdrowia © (123rf) Odgrzewany seler jest podobnie jak szpinak zagrożeniem dla zdrowia

Seler najczęściej jest dodawany do zup i bulionów. Powód, dla którego nie należy go odgrzewać, jest bardzo podobny, jak w przypadku szpinaku. Zawiera on w sobie azotany, które pod wpływem ponownej obróbki termicznej zamieniają się w azotyny. Jeżeli w naszej zupie jest seler, najlepiej jest zjeść go tego samego dnia w świeżej zupie. Jeżeli się nie uda, powinno się go usunąć z zupy przed ponownym odgrzaniem. Podobnie jest w przypadku marchwi oraz buraków.

Źródła

  1. dompelenpomyslow.pl
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące