Czy gotowe dania do podgrzania w kuchence mikrofalowej są zdrowe?

Dania podgrzewane w kuchence mikrofalowej stały się bardzo popularne w ostatnich latach. Wyjątkowo często sięgają po nie mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Ostatnie statystyki wykazały, że rocznie wydaje się tam trzy miliardy euro na gotowe posiłki, przy czym w przeciętnym gospodarstwie domowym spożywa się je na kolację ok. 3 razy w ciągu tygodnia.

Posiłki przygotowywane w mikrofalówce zawierają wiele obrzydliwych i szkodliwych dla naszego zdrowia substancjiPosiłki przygotowywane w mikrofalówce zawierają wiele obrzydliwych i szkodliwych dla naszego zdrowia substancji
Źródło zdjęć: © 123rf

Niestety, okazuje się, że w takich produktach można znaleźć wiele niezdrowych składników, w tym klej mięsny, włosy i inne toksyczne chemikalia.

Według dailumail.com.uk, gotowe posiłki oferują klientom tanie, niskiej jakości kawałki mięsa, które są łączone na dwa sposoby. Pierwszym był dodatek transglutaminazy, powszechnie znanej jako klej mięsny. Ten wyjątkowo silny enzym wiąże kawałki surowego mięsa w celu utworzenia jednolitego kawałka. Drugi proces polegał na stosowaniu kolagenu, który jako białko pozyskiwane z tusz zwierzęcych, może występować w postaci proszku. Dzięki temu, w połączeniu z wodą przypomina wyglądem i smakiem mięso.

Stwierdzono również, że gotowe dania zawierają wysoki poziom cukru, soli i tłuszczów nasyconych. W rzeczywistości badanie przeprowadzone w 2015 r. wykazało, że wysokojakościowe gotowe dania zawierały nawet dwa razy więcej nasyconych tłuszczy, soli i cukru w porównaniu z ich tańszymi wersjami.

To rodzice są odpowiedzialni za otyłość dzieci

Z braku czasu bardzo często decydujemy się na gotowe posiłki do podgrzania w mikrofali
Z braku czasu bardzo często decydujemy się na gotowe posiłki do podgrzania w mikrofali © 123rf

Posiłki firm "z wyższej półki", takie jak lasagne zawierały 83 proc. zalecanego dziennego spożycia tłuszczów nasyconych i 34,5 proc. zalecanego dziennego spożycia soli. Dla porównania, tańsze gotowe posiłki miały tylko 36 proc. tłuszczów nasyconych i 28,8 proc. soli, twierdzą naukowcy. Ponadto, słodko-kwaśny kurczak z ryżem firmy Sainsbury zawierał aż 33 g cukru, zaledwie kilka gramów mniej niż puszka gazowanego napoju typu cola.

Autorzy artykułu ostrzegają również, że niektóre gotowe posiłki wykorzystują sztuczne składniki zwiększające ich trwałość. Według ekspertów, w wielu posiłkach wykorzystuje się syntetyczny proszek serowy z białka serwatkowego, który daje trwałość do 18 miesięcy. Niektóre gotowe potrawy również wykorzystywały izolat białka ziemniaczanego jako zamiennik dla produktów mleczarskich.

Okazuje się również, że gotowe produkty wcale nie zawierają masła, ponieważ zazwyczaj jest to tani żółty proszek, który powstaje po wysuszeniu mieszaniny masła, białek i skrobi.

Innym szokującym składnikiem znalezionym w wielu gotowych posiłkach jest aminokwas L-cysteina. Jest to naturalny związek powszechnie występujący w piórach, szczecinie świń i ludzkich włosach. Niektóre nuggetsy z kurczaka zawierają też dimetylopolisiloksan. Związek jest powszechnie stosowany w produkcji silikonowych implantów piersi. W artykule wymieniono też wiele innych konserwantów i środków aromatyzujących, takich jak syrop glukozowo-fruktozowy i maltodekstrynę, a także laktoze i sztuczną witaminę E, która jest powszechnie stosowana w benzynie.

ZOBACZ TAKŻE:

Źródła

  1. naturalnews.com
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące