Chemiczne dodatki do żywności, których nie należy się bać

E-140, E-100, E-260. Wpadasz w panikę, gdy na liście składników różnych produktów znajdujących się na półkach sklepowych zauważasz te duże drukowane litery i stojące obok nich cyfry? Takie składniki to nie tylko sztuczne aromaty o działaniu szkodliwym dla zdrowia człowieka. To także substancje pochodzenia naturalnego.

Listę chemicznych dodatków do żywności sporządza Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Pod numerami E-100-199 znajdują się barwniki spożywcze, natomiast pozycje 200-299 to konserwanty. Oto kilka takich, których nie należy się bać.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

/ 6E-100 - kurkumina

Kurkumina jest naturalnym barwnikiem o żółtym odcieniu. W naturze występuje w prawdopodobnie najzdrowszej przyprawie na świecie – kurkumie. Otrzymywana jest z korzeni i łodygi rośliny o takiej samej nazwie. Ma działanie antynowotworowe, hamujące postęp demencji starczej i choroby Alzheimera.

Kurkumina, która znajduje się na liście EFSA, jest oczyszczonym związkiem chemicznym stosowanym najczęściej do barwienia serów, serków topionych, ciast, panierek. Nie wywołuje reakcji alergicznych, jest w pełni bezpieczna. Jej dzienna dawka do spożycia to 1 mg/kg masy ciała.

/ 6E-160d - likopen

Obraz
© 123RF

Naturalny przeciwutleniacz, substancja redukująca ryzyko zawału serca, zmniejszająca zagrożenie nowotworami. To naturalny pigment występujący zarówno u roślin, jak i u zwierząt. Na skalę przemysłową składnik ten pozyskuje się z pomidorów i czerwonych grejpfrutów.

W jakich produktach przetworzonych znajdziemy likopen? Barwnik ten dodaje się głównie do barwienia zup instant lub w puszce, napojów gazowanych, jogurtów. Co ciekawe, właśnie w postaci przetworzonej, np. w formie ketchupu, likopen wchłania się łatwiej. Produkty z jego dodatkiem warto jeść w towarzystwie oliwy lub innych tłuszczów - to także podnosi efektywność wchłaniania tego związku.

/ 6E-150 - karmel

Substancja nadaje barwę od ciemnego brązu do koloru czarnego. Powszechnie stosowana w napojach gazowanych, cukierkach i innych wyrobach cukierniczych, a także w sosach. Otrzymywany jest w procesie termicznej obróbki cukru i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, o ile oczywiście nie zjemy go w ogromnych ilościach.

E-150a otrzymuje się także w obecności substancji zasadowych: amoniaku, siarczynu lub ich kombinacji. Niestety, karmel siarczynowy (E-150b), choć obecny w pieczywie czy lodach, może szkodzić wątrobie.

Z kolei karmel amoniakalny (E-150c) poprawia kolor dżemów i czekolad, ale z drugiej strony – negatywnie wpływa na pracę żołądka. Natomiast karmel amoniakalno-siarczynowy hamuje matabolizm witaminy B6 oraz może wywoływać biegunkę.

Dlatego podczas zakupów produktów o cemnym kolorze, warto szukać takich, które albo nie są wcale barwione, albo posiadają barwnik E150a.

/ 6E-140 - chlorofil

Obraz
© 123RF

Jeden z najbezpieczniejszych barwników naturalnych. Występuje też pod nazwami biophyll, chloresium, darotol lub ennds. Na skalę przemysłową pozyskuje się go z pokrzywy, różnych gatunków traw i z lucerny. Używa się go do produkcji zup, sosów, oliwy z oliwek, oleju sojowego, lodów oraz fermentowanych napojów mlecznych. W kosmetyce chlorofil stosuje się w produkcji antyperspirantów i płynów do płukania jamy ustnej.

Chlorofil w naturalnej wersji jest zastrzykiem energii dla organizmu. Jego cząsteczki są łudząco podobne do cząsteczek hemu, jakie występują w ludzkiej krwi. Dzięki temu dotlenia organizm, oczyszcza go i niweluje objawy przemęczenia.

/ 6E-270 - kwas mlekowy

Obraz
© 123RF

Gęsta, zazwyczaj bezbarwna ciecz, o łagodnym, lekko kwaskowatym smaku. W naturze występuje w wielu owocach, warzywach, winie i produktach fermentowanych, np. w kefirze. Do celów spożywczych otrzymuje się go w procesie naturalnej fermentacji białego cukru spożywczego.

Kwas mlekowy jest półproduktem dodawanym do jogurtów, serów, zsiadłego mleka. Służy do konserwowania żywności, posiada również właściwości przeciwgnilne, bakterobójcze i stabilizacyjne, dzięki którym produkt charakteryzuje się dłuższą przydatnością do spożycia.

Co ważne, kwas mlekowy jest całkowicie przyswajalny przez organizm i bezpieczny dla wątroby, nerek, trzustki, pęcherzyka żółciowego oraz pęcherza moczowego.

/ 6E-296 - kwas jabłkowy

Obraz
© 123RF

W naturze ma postać białych, drobnych i rozpuszczalnych w ciepłej wodzie kryształków. W przemyśle spożywczym kwas jabłkowy pełni rolę regulatora kwasowości i konserwantu. Zapobiega także procesom brunatnienia owoców i wspomaga działanie przeciwutleniaczy.

Znajdziemy go na liście składników w takich produktach, jak marmolady, dżemy, konfitury, soki, galaretki, wyroby cukiernicze, napoje, lody, czasem także w wędlinach. Ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, wspomaga także perystaltykę jelit.

Kwas jabłkowy, dzięki temu, że jest bezpieczny dla zdrowia, zastosowanie znalazł także w kosmetyce i farmakologii.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące