Skrobia modyfikowana jako dodatek do żywności – bezpieczny czy nie?

Skrobia modyfikowana niemal od razu kojarzy się z czymś niezdrowym, chemicznym. A można ją znaleźć w wielu produktach, również tych dla dzieci. Czy faktycznie trzeba jej unikać?

Wiele produktów spożywczych ma w swoim składzie skrobię modyfikowaną Wiele produktów spożywczych ma w swoim składzie skrobię modyfikowaną
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

Skrobia modyfikowana to jeden z najczęściej stosowanych dodatków do żywności. Ma bardzo szerokie zastosowanie, jest łatwo dostępna, a przy tym wyróżnia się unikalnymi właściwościami.

Najczęściej stosuje się ją jako zagęstnik lub polepszacz konsystencji. Wykorzystywana jest również w przemyśle włókienniczym, tekstylnym, papierniczym i farmaceutycznym.

Co to jest skrobia modyfikowana?

Skrobia to węglowodan, który w roślinach odpowiada za magazynowanie energii. Jest obecna w zbożach, nasionach, niektórych warzywach i owocach. W celu osiągnięcia pożądanych cech, poddaje się ją działaniu czynników zewnętrznych:

Produkty pochodzenia roślinnego

  • fizycznych (temperatura, ciśnienie),
  • chemicznych (substancje chemiczne),
  • enzymatycznych.

W ten sposób zmianie ulega struktura cząsteczek skrobi.

Modyfikacja nie ma tu zatem nic wspólnego z ingerencją w strukturę DNA rośliny. Oznacza jedynie, że skrobia została zmieniona w sposób naturalny.

Skrobię modyfikowaną, jaką stosuje się w przemyśle spożywczym, najczęściej pozyskuje się z kukurydzy, ziemniaków, tapioki oraz pszenicy.

Zastosowanie skrobi modyfikowanej

W przemyśle spożywczym skrobia modyfikowana wykorzystywana jest na szeroką skalę. Znaleźć ją można na etykietach takich produktów jak:

  • dania gotowe,
  • desery błyskawiczne (kisiele, budynie),
  • jogurty naturalne i smakowe, kefiry,
  • panierki,
  • sosy,
  • ciasta w proszku,
  • makarony.

I to chyba nie tyle sama skrobia modyfikowana budzi wątpliwości, ale jakość produktów, do których których jest dodawana. Będąc w otoczeniu emulgatorów i barwników, również i ona traktowana jest jako chemiczny dodatek do żywności.

Wiele produktów spożywczych ma w swoim składzie skrobię modyfikowaną
Wiele produktów spożywczych ma w swoim składzie skrobię modyfikowaną © 123RF

O ile można wytłumaczyć obecność skrobi modyfikowanej w składzie kisielu czy budyniu, o tyle trudno zrozumieć, dlaczego dodaje się skrobię do jogurtu naturalnego, dżemu owocowego, śmietany czy wędlin. W tych produktach określoną konsystencję można z powodzeniem uzyskać w naturalny sposób.

Na etykiecie skrobia modyfikowana może być określona symbolem E (E1404, E1410–E1414, E1420, E1422, E1440, E1442, E1450–E1452).

Przeczytaj koniecznie

Bezpieczeństwo stosowania skrobi modyfikowanej

Eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności uznali skrobię modyfikowaną za bezpieczny dodatek do żywności. Nie określono przy tym żadnych limitów dotyczących jej stosowania, co oznacza, że wolno używać jej w minimalnej ilości, jaka jest potrzebna, by otrzymać pożądany efekt (np. właściwą konsystencję).

Niektórzy badacze sugerują, że skrobia modyfikowana może stanowić narzędzie w walce z otyłością, jeśli użyje się ją jako zamiennik części tłuszczu, jaki obecny jest w produkcie. Ma ona bowiem niższą wartość energetyczną niż tradycyjna skrobia. Tę jej cechę wykorzystują dzisiaj producenci żywności typu „light”.

Skrobia modyfikowana nie posiada żadnych walorów prozdrowotnych. Stanowi jedynie dodatek do produktów spożywczych, który ma na celu poprawę ich konsystencji.

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje