Superprodukty - poznaj produkty spożywcze najcenniejsze dla zdrowia

Zdrowe produkty pokarmowe mogą się między sobą różnić zawartością białka, błonnika, witamin oraz minerałów. To bardzo ważne, aby znać podstawowe własności odżywcze poszczególnych produktów spożywczych i komponować przy ich użyciu urozmaicone posiłki.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

/ 9Awokado

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jaanus Silla / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Niekiedy unikamy tego owocu ze względu na wysoką zawartość tłuszczu w jego składzie. Warto jednak wiedzieć, że awokado zawiera cenne dla serca tłuszcze omega-3. Poza tym, regularne spożywanie tego owocu może regulować poziom cukru we krwi oraz zmniejszać zaburzenia pracy serca.

/ 9Jagody

Obraz
© Zdjęcie autorstwa julenka / CC BY

Owoc ten jest przeładowany antocyjanami – silnymi przeciwutleniaczami, które mają korzystny wpływ na nasz wzrok oraz pracę mózgu. Badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie jagód obniża ryzyko upośledzenia z wiekiem koordynacji ruchowej oraz pamięci. Poza tym, jagody zmniejszają stany zapalne, które stanowią nieodłączny element chorób takich jak alzheimer, parkinson czy cukrzyca.

/ 9Kapusta

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Alex Brown / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Kapusta posiada właściwości antybakteryjne oraz odtruwające i może wspomagać leczenie rozmaitych chorób. Jej czerwone odmiany są bogatym źródłem antocyjanów – silnych przeciwutleniaczy roślinnych, które wykazują właściwości antynowotworowe.

/ 9Tran

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Tran to olej otrzymywany z wątroby ryb z gatunku dorszowatych. Stanowi on bogate źródło cennych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Regularne spożywanie tej grupy tłuszczów może mieć istotny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału serca.

/ 9Czosnek

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Czosnek jest nam doskonale znany ze swoich cennych właściwości antybakteryjnych. Regularnie spożywany może wzmocnić odporność organizmu na rozmaite infekcje oraz przyśpieszyć proces powrotu do zdrowia osób chorujących na przeziębienie.

/ 9Grzyby

Obraz
© Zdjęcie autorstwa cocoparisienne / CC BY

Grzyby mają potężny wpływ na układ odpornościowy. Mogą one zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób wirusowych, nadciśnienia oraz nowotworów. Co więcej, badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie grzybów shiitake może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego nawet o 45%.

/ 9Orzechy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa fill / CC BY

Orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe korzystnie działające na nasz organizm. Ich regularne spożywanie może znacząco obniżyć we krwi poziom frakcji złego cholesterolu LDL. Poza tym, stanowią one doskonałą przekąskę między posiłkami, gdyż zawarte w nich białko na długi czas zapewnia uczucie sytości.

/ 9Nasiona lnu

Obraz
© Zdjęcie autorstwa gokalpiscan / CC BY

Nasiona lnu zawierają w składzie ważny dla naszego zdrowia kwas alfa-linolenowy, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego każdego człowieka. Ponadto, składnik ten obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Warto również wiedzieć, że len jest źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego.

/ 9Gorzka czekolada

Obraz
© Zdjęcie autorstwa AlexanderStein / CC BY

Spożycie kilku kostek gorzkiej czekolady wyzwala w organizmie endorfiny – hormony szczęścia, które warunkują dobre samopoczucie. Poza tym, wysoka zawartość kakao w gorzkiej czekoladzie doskonale wpływa na koncentrację.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące