Superprodukty - poznaj produkty spożywcze najcenniejsze dla zdrowia
Zdrowe produkty pokarmowe mogą się między sobą różnić zawartością białka, błonnika, witamin oraz minerałów. To bardzo ważne, aby znać podstawowe własności odżywcze poszczególnych produktów spożywczych i komponować przy ich użyciu urozmaicone posiłki.
Awokado
Niekiedy unikamy tego owocu ze względu na wysoką zawartość tłuszczu w jego składzie. Warto jednak wiedzieć, że awokado zawiera cenne dla serca tłuszcze omega-3. Poza tym, regularne spożywanie tego owocu może regulować poziom cukru we krwi oraz zmniejszać zaburzenia pracy serca.
Jagody
Owoc ten jest przeładowany antocyjanami – silnymi przeciwutleniaczami, które mają korzystny wpływ na nasz wzrok oraz pracę mózgu. Badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie jagód obniża ryzyko upośledzenia z wiekiem koordynacji ruchowej oraz pamięci. Poza tym, jagody zmniejszają stany zapalne, które stanowią nieodłączny element chorób takich jak alzheimer, parkinson czy cukrzyca.
Kapusta
Kapusta posiada właściwości antybakteryjne oraz odtruwające i może wspomagać leczenie rozmaitych chorób. Jej czerwone odmiany są bogatym źródłem antocyjanów – silnych przeciwutleniaczy roślinnych, które wykazują właściwości antynowotworowe.
Tran
Tran to olej otrzymywany z wątroby ryb z gatunku dorszowatych. Stanowi on bogate źródło cennych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Regularne spożywanie tej grupy tłuszczów może mieć istotny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału serca.
Czosnek
Czosnek jest nam doskonale znany ze swoich cennych właściwości antybakteryjnych. Regularnie spożywany może wzmocnić odporność organizmu na rozmaite infekcje oraz przyśpieszyć proces powrotu do zdrowia osób chorujących na przeziębienie.
Grzyby
Grzyby mają potężny wpływ na układ odpornościowy. Mogą one zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób wirusowych, nadciśnienia oraz nowotworów. Co więcej, badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie grzybów shiitake może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego nawet o 45%.
Orzechy
Orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe korzystnie działające na nasz organizm. Ich regularne spożywanie może znacząco obniżyć we krwi poziom frakcji złego cholesterolu LDL. Poza tym, stanowią one doskonałą przekąskę między posiłkami, gdyż zawarte w nich białko na długi czas zapewnia uczucie sytości.
Nasiona lnu
Nasiona lnu zawierają w składzie ważny dla naszego zdrowia kwas alfa-linolenowy, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego każdego człowieka. Ponadto, składnik ten obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Warto również wiedzieć, że len jest źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego.
Gorzka czekolada
Spożycie kilku kostek gorzkiej czekolady wyzwala w organizmie endorfiny – hormony szczęścia, które warunkują dobre samopoczucie. Poza tym, wysoka zawartość kakao w gorzkiej czekoladzie doskonale wpływa na koncentrację.