Specjaliści ostrzegają – dzieci spożywają zbyt dużo cukru na śniadanie

Dzieci spożywają tak ogromne ilości cukru na śniadanie, że połowa ich dziennego zapotrzebowania żywieniowego jest zaspokojona już przed szkołą, alarmuje angielskie Ministerstwo Zdrowia. Ostrzega też, że ​​słodkie płatki śniadaniowe, niektóre soki i grzanki są szkodliwe dla zdrowia.

Zepsute zęby i długoterminowe problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca typu II są spowodowane przez niezdrową dietę. Urzędnicy zachęcają zatem  rodziców do korzystania z aplikacji, która pokazuje zawartość cukru w jedzeniu i piciu.

Około jednej czwartej pięciolatków ma próchnicę, a prawie jedna piąta dzieci już są otyła w momencie, gdy opuszczają szkołę podstawową. Głównym winowajcą jest cukier. Zarówno czterolatki, jak i dzieci w wieku 10 lat spożywają dwa razy tyle cukru, ile powinny.

Zobacz film: "Jak radzić sobie z infekcjami u dzieci?"

Owsianka z owocami jest dobrym pomysłem na śniadanie z małą zawartością cukru
Owsianka z owocami jest dobrym pomysłem na śniadanie z małą zawartością cukru (Shutterstock)

Badanie przeprowadzone wśród 200 rodziców dzieci w wieku od 4 do 10 lat ujawniło, że problem zaczyna się przy śniadaniu. Stwierdzono, że dzieci jadły więcej niż 11 g cukru, co jest równowartością prawie trzech kostek cukru. Daje to ponad 1000 kostek cukru na śniadanie w ciągu roku.

Ile cukru powinny jeść dzieci?

  • 2 lata - mniej niż 13 gramów lub 3 kostki dziennie
  • 3 lata - mniej niż 15 gramów lub 4 kostki dziennie
  • 4 do 6 lat - mniej niż 19 g lub 5 kostek dziennie
  • 7 do 10 lat - mniej niż 24 gramów lub 6 kostek dziennie

1. Ile cukru jest ukryte w żywności?

Mała miska słodkich płatków śniadaniowych zawiera około dwóch kostek cukru, krem czekoladowy rozprowadzony na kanapkach lub tostach ma aż trzy kostki cukru, a w szklance niektórych soków owocowych jest aż pięć kostek.

Dr Alison Tedstone, główny dietetyk w angielskiego Ministerstwa Zdrowia, powiedział, że "dzieci jedzą zbyt dużo cukru, a wiele z nich je go za dużo już przed pierwszą lekcją w szkole, na początki dnia. Ważne jest, aby dzieci miały zdrowe śniadanie, ale wiemy, że rano w ruchliwej atmosferze w domu, trudno je przygotować".

Badanie wykazało również, że 84 proc. rodziców uważało, że dawali swoim dzieciom zdrowe śniadania na początek dnia.

Zobacz także

2. Aplikacja, która pozwala kontrolować ilość cukru w diecie

Dr Tedstone zachęca ludzi do korzystania z aplikacji Be Food Inteligentne App, która została zaktualizowana od czasu swojej premiery w ubiegłym roku i pozwala na skanowanie kodów kreskowych, aby dowiedzieć się, jaką zawartość cukru ma dany posiłek.

Alex Whittenbury, który testuje aplikację od stycznia ubiegłego roku, powiedziała -  "Po prostu skanowałam płatki zbożowe i napoje, które wybrała moja córka i widzę, że one już zawierają całe jej dzienne wskazane spożycie cukru. To na pewno daje nam do myślenia".

Co robić, by śniadania naszych dzieci zawierały mniej cukru, lecz nadal były smaczne?

  • Dodaj owoce – takie jak plasterki banana, maliny i jagody czy zwykłe zboża lub kaszę;
  • Używaj mleka o obniżonej zawartości tłuszczu - odtłuszczone, 1 proc.  lub całkowicie odtłuszczone (ale nie można go podawać dzieciom poniżej 5 roku życia);
  • Podaj pełnoziarnisty toast zamiast białego i smaruj go tylko cienką warstwą kremu lub dżemu;
  • Owsiankę mieszaj z owocami i jogurtem o niskiej zawartości tłuszczu (i niskosłodzonym) i pozostaw do zmiękczenia na noc w lodówce;
  • Zainwestuj w bagietki – dodaj do nich ser o obniżonej zawartości tłuszczu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.