Sok z kiszonego buraka. Pij szklankę dziennie
Poprawia wydolność organizmu i wzmacnia mięśnie. Jest łatwy do przyrządzenia samemu w domu i dobrze smakuje. Sok z kiszonego buraka może zdziałać cuda.
1. Co daje kiszenie buraka?
Spożywanie buraka chroni przed anemią, ponieważ zwiększa poziom żelaza w organizmie.
Według badań regularne spożywanie buraka obniża poziom złego cholesterolu we krwi nawet o 40 proc. Kiszony burak pomoże obniżyć ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby wieńcowej serca, ponieważ odtyka zapchane cholesterolem tętnice oraz wymiata złogi tłuszczu. Przeciwdziała otyłości i cukrzycy.
Ponadto betanina, która jest odpowiedzialna za kolor buraków ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, stąd też warzywo to doskonale wzmacnia odporność.
Dzięki burakowi podwyższysz poziom witamin z grupy B oraz zawartość witamin A, C, E i PP w organizmie.
Mało kto wie, że świetnie pomaga przy dolegliwościach menopauzy, ponieważ dotlenia serce, łagodzi uderzenia gorąca i nawracające migreny.
2. Jak ukisić buraka?
Buraka nie trzeba obierać, ale warto podzielić go na kilka części. Następnie zalej warzywo wodą z solą. Tradycyjnie stosuje się 1 łyżkę soli na litr wody. Następnie wrzuć do słoika z warzywami liść laurowy, ziarenka pieprzu i kilka ząbków czosnku. Niektórzy zalecają dodanie kromki razowego chleba. Zakwas będzie dobry po ponad 2 tygodniach.
Sok z kiszonego buraka zaleca się pić codziennie po szklance.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.