Trwa ładowanie...

Sok z kiszonego buraka. Pij szklankę dziennie

Avatar placeholder
08.02.2022 11:57
Sok z kiszonego buraka
Sok z kiszonego buraka (123rf)

Poprawia wydolność organizmu i wzmacnia mięśnie. Jest łatwy do przyrządzenia samemu w domu i dobrze smakuje. Sok z kiszonego buraka może zdziałać cuda.

spis treści

1. Co daje kiszenie buraka?

Spożywanie buraka chroni przed anemią, ponieważ zwiększa poziom żelaza w organizmie.

Według badań regularne spożywanie buraka obniża poziom złego cholesterolu we krwi nawet o 40 proc. Kiszony burak pomoże obniżyć ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby wieńcowej serca, ponieważ odtyka zapchane cholesterolem tętnice oraz wymiata złogi tłuszczu. Przeciwdziała otyłości i cukrzycy.

Ponadto betanina, która jest odpowiedzialna za kolor buraków ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, stąd też warzywo to doskonale wzmacnia odporność.

Zobacz film: "Sok z buraka. Warto pić każdego dnia"
Przyszła mamo, wzbogać dietę w buraki!
Przyszła mamo, wzbogać dietę w buraki! [6 zdjęć]

Buraki są warzywami, o których bardzo często zapominamy w codziennej diecie. To duży błąd – w swoim

zobacz galerię

Dzięki burakowi podwyższysz poziom witamin z grupy B oraz zawartość witamin A, C, E i PP w organizmie.

Mało kto wie, że świetnie pomaga przy dolegliwościach menopauzy, ponieważ dotlenia serce, łagodzi uderzenia gorąca i nawracające migreny.

2. Jak ukisić buraka?

Buraka nie trzeba obierać, ale warto podzielić go na kilka części. Następnie zalej warzywo wodą z solą. Tradycyjnie stosuje się 1 łyżkę soli na litr wody. Następnie wrzuć do słoika z warzywami liść laurowy, ziarenka pieprzu i kilka ząbków czosnku. Niektórzy zalecają dodanie kromki razowego chleba. Zakwas będzie dobry po ponad 2 tygodniach.

Sok z kiszonego buraka zaleca się pić codziennie po szklance.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze