3 z 8Kuchnia indyjska - miejsce piąte
Cechują ją potrawy bezmięsne, w których głównym składnikiem są owoce, warzywa i rośliny strączkowe podawane na kilka sposobów. Hindusi wykorzystują przyprawy takie jak: kurkuma, curry, imbir, które mają działanie antynowotworowe i pomagają w walce z Alzheimerem. Badacze wskazują na fakt, że w Indiach ryzyko zachorowań na tę chorobę jest cztery razy niższe niż w Ameryce. Prawdopodobnie dlatego, że mieszkańcy Indii codziennie spożywają od 100 do 200 mg curry. Kurkuma, która jest głównym składnikiem curry ma działanie przeciwzapalne.
Innymi ważnymi produktami w kuchni indyjskiej są jogurt i soczewica. Znajdziesz w nich duże ilości magnezu oraz kwasu foliowego, które pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi. Soczewica w kuchni indyjskiej często podawana jest z różnymi warzywami, głównie jako przystawka.