Produkty, których nie powinnaś trzymać w lodówce
Przechowuj nieobraną cebulę w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Aby długo przechowywać cebulę, potrzebuje ona wystarczającego dostępu powietrza, więc nie trzymaj jej w plastikowym worku. Obrana cebula natomiast powinna być przechowywana w lodówce w szczelnym pojemniku. Zbyt długo trzymana szybciej pleśnieje i traci właściwości. Nieobrane warzywo dłużej zachowuje świeżość. Cebula nie powinna leżeć tuż przy ziemniakach, które wydzielają gazy i przyśpieszają psucie.
Dynia
Dynia również wymaga przechowywania w dobrze wentylowanym miejscu, które jest także suche, ciemne i chłodne, np. może to być piwnica. Warzywo nie lubi bardzo niskich i zbyt wysokich temperatur. Jeśli przekroimy ją powinniśmy owinąć ją w folię i przechowywać w lodówce maksymalnie kilka dni. Optymalna temperatura dla dyni to 10 -15 st.
Arbuzy
Badania wykazały, że arbuz przechowywany w całości w lodówce stracił nieco na ilości antyoksydantów, likopenu i beta-karotenu. W niskich temperaturach traci smak. Całe arbuzy przechowuj więc w temperaturze pokojowej, aby nie pozbywać się niepotrzebnie cennych składników. Krojony arbuz powinien być przykryty i przechowywany w lodówce, ale nie dłużej niż 2 dni. Dojrzałe owoce najlepiej od razu zjadać.
Czosnek i pomidory
Nie przechowuj czosnku w całości w lodówce, ponieważ może zacząć kiełkować. Poza tym traci smak, dlatego warto przechowywać go w ciemnym i suchym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej. Długo zachowuje świeżość w koszyku, gdzie ma dostęp do świeżego powietrza. Polecane są także papierowe torby, w których można zrobić dziurki.
Zimne powietrze zamienia pomidory w papkę – lepiej przechowywać je na stole w kuchni w misce. W lodówce mogą przemarznąć i stracić swoje walory smakowe.
Ziemniaki
Ziemniaki również powinny być przechowywane w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Nie przechowuj ich w plastikowym czy papierowym worku. Najlepszym opakowaniem będzie dobrze wentylowane kartonowe pudełko. Nie myj ich przed przechowywaniem, gdyż wilgoć może spowodować gnicie. Najlepsze miejsce dla ziemniaków to piwnica, gdzie zachowają swoje wartości odżywcze i smakowe. Nie wolno trzymać ich w lodówce. Nabierają wtedy słodkiego smaku. Przyczyną jest zamiana skrobi w cukier. W temperaturze pokojowej ziemniak możemy trzymać najwyżej kilka tygodni.
Miód i kawa
Miód należy przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej i suchym miejscu. Przechowywanie miodu w lodówce może powodować jego krystalizację, przez co trudno go będzie rozsmarować. Możesz spokojnie trzymać miód w szafce kuchennej – nie ma on terminu ważności.
Mielona kawa i jej ziarna potrzebują szczelnych pojemników i chłodnego, suchego oraz ciemnego miejsca, aby zachować smak i świeżość. Jeśli masz dużą ilość kawy, której nie użyjesz od razu, możesz ją zamrozić i trzymać w zamrażalniku przez miesiąc.
Banany, kiwi, brzoskwinie, śliwki, mango i morele
Te owoce można przechowywać na stole kuchennym, aż dojrzeją – w ten sposób lepiej zachowają składniki odżywcze. Obrane mango przechowujemy w lodówce, podobnie kiwi, najlepiej do dwóch dni. Do lodówki nie wkładamy dojrzewających bananów. Pamiętajmy, że jeśli chcemy owoce trzymać w chłodnym miejcu należy im zapewnić dostęp powietrza, nie mogą być szczelnie opakowane.