Kuchnia

Kuchnia to szczególne miejsce w każdym domu. Przygotowywane są w niej posiłki, dlatego w naturalny sposób kojarzy się z ciepłem i bezpieczeństwem. Któż bowiem nie lubi przesiadywać w kuchni, prowadzić długich rozmów, przygotowując jednocześnie jakąś potrawę.


Kuchnia i gotowanie to dla wielu ludzi sposób na życie, inni traktują ją jako hobby, rozrywkę lub zabicie nudy. Jak każda dziedzina życia, ulega nieustającym transformacjom, przemianom i stale ulega rozwojowi. Dzięki niej możemy tworzyć kulinarne dzieła sztuki, które nie tylko pięknie pachną i wyglądają, ale są zdrowe, pożywne, a przy tym zaspokajają głód. Gotowanie może być sposobem na stres, lekarstwem na szybki tryb życia. Warto zatrzymać się na chwilę. Zaprosić do swej kuchni znajomych, przyjaciół, lub po prostu ludzi, których pasją jest gotowanie.

Na temat kuchni i gotowania składają się techniki przygotowywania pokarmów, kuchnie świata, zdrowa żywność, diety i wiele innych elementów.

Rodzajów kuchni, które możemy spotkać w restauracjach i domach jest mnóstwo. Zaczynając od kuchni polskiej, a na kuchni z różnych zakątków świata kończąc. Każda z nich jest inna i każda smakuje w inny sposób. Jedną z najzdrowszych jest kuchnia śródziemnomorska, w której znajdują się duże ilości warzyw, owoców i ryb. Uważaną za niezwykle pożywną jest także kuchnia azjatycka. Dominują w niej owoce morza, ryż, ostre przyprawy. Polska kuchnia niestety nie należy do najzdrowszych. Jest kaloryczna, lecz bardzo smaczna, przez co lubiana przez inne narody.

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Zaskakujące korzyści ze spożywania oliwy z oliwek

Zaskakujące korzyści ze spożywania oliwy z oliwek

Zalety oliwy z oliwek Dieta śródziemnomorska, w której często używana jest oliwa z oliwek extra virgin, ma niską zawartość cholesterolu i powoduje mniej przypadków chorób serca i otyłości. Przeciętny Grek spożywa 20 litrów oliwy z oliwek rocznie w porównaniu...

Kuchnia

Produkty najbogatsze w błonnik

Produkty najbogatsze w błonnik

Soczewica i rośliny strączkowe Soczewica i rośliny strączkowe to bogate źródła błonnika. Zawierają również cenne witaminy i minerały. Ich regularne spożywanie pozwala na kontrolowanie wagi zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Warzywa strączkowe można jeść...

Kuchnia

Jakie produkty zawierają najwięcej soli?

Jakie produkty zawierają najwięcej soli?

Czy jesz za dużo soli? Organizm potrzebuje soli. Niestety, większość z nas spożywa jej więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. W ciągu dnia nie powinniśmy przekraczać dawki 2300 miligramów, co odpowiada jednej małej łyżeczce. W większości produktów,...

Kuchnia

Przygotuj zdrowszą wersję pizzy - sprawdź jak!

Przygotuj zdrowszą wersję pizzy - sprawdź jak!

Czy pizza może być zdrowa? Tradycyjna pizza to niestety danie wysokokaloryczne, które ze względu na dużą zawartość sera oraz tłustych dodatków nie sprzyja naszemu zdrowiu. Można jednak samodzielnie przyrządzić zdrowszą wersję pizzy. Zastanawiasz się jak?Ciasto...

Kuchnia

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Czy można być uzależnionym od cukru? Niektórzy ludzie jedzą tak dużo cukru, że mogą być nawet od niego uzależnieni. Jak poznać, że uzależniłeś się od cukru? Znakiem ostrzegawczym może być to, że masz wielką ochotę na coś słodkiego, tracisz nad tym kontrolę...

Kuchnia

Jedzenie, które ma wpływ na sen

Jedzenie, które ma wpływ na sen

To, co jesz ma wpływ na sen Czy to, co jesz ma jakikolwiek wpływ na sen? Tak, i to duży! Sprawdź, które produkty pomogą ci odpłynąć spokojnie w krainę łagodności, a które sprawią, że obudzisz się niewyspany.Tryptofan Mleko powoduje, że łatwiej nam zasnąć....

Kuchnia

Poznaj jedzenie najlepsze dla zdrowych kości

Poznaj jedzenie najlepsze dla zdrowych kości

Zdrowe kości na wyciągnięcie ręki Kości są mocne w wieku młodzieńczym, natomiast od 30 roku życia zaczynają się robić cieńsze. U kobiet proces ten wzmaga się po menopauzie, jednak są sposoby, aby go zahamować. Jedną z najlepszych broni jest dieta - jedzenie...

Kuchnia

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

Komosa ryżowa Komosa ryżowa uprawiana jest od tysięcy lat na obszarach Ameryki Południowej, a jej nasiona stanowią źródło cennego dla organizmu białka. Roślina ta ma charakterystyczne, długie łodygi, które mogą osiągnąć nawet do 9 metrów wysokości.Drzewo...

Kuchnia

9 rzeczy, które każdy powinien wiedzieć o odżywianiu

9 rzeczy, które każdy powinien wiedzieć o odżywianiu

Na czym polega zdrowe odżywianie? Istnieje wiele informacji na temat racjonalnego odżywiania. Część z nich jest zgodna z prawdą, a część niestety została wyssana z palca. Warto znać kilka podstawowych informacji dotyczących prawidłowego odżywiania się.Mięso...

Kuchnia

Produkty, które możesz jeść zamiast mięsa

Produkty, które możesz jeść zamiast mięsa

Tofu Tofu zawiera 7 gramów białka na 1⁄2 kubka. Tofu to nic innego jak twarożek sojowy, a soja - jak wiadomo - to jeden z najpopularniejszych produktów wegetariańskich, który zawiera mnóstwo białka.Tempeh Tempeh wytwarza się z ziaren soi i ma on lekko...