Kuchnia

Kuchnia to szczególne miejsce w każdym domu. Przygotowywane są w niej posiłki, dlatego w naturalny sposób kojarzy się z ciepłem i bezpieczeństwem. Któż bowiem nie lubi przesiadywać w kuchni, prowadzić długich rozmów, przygotowując jednocześnie jakąś potrawę.


Kuchnia i gotowanie to dla wielu ludzi sposób na życie, inni traktują ją jako hobby, rozrywkę lub zabicie nudy. Jak każda dziedzina życia, ulega nieustającym transformacjom, przemianom i stale ulega rozwojowi. Dzięki niej możemy tworzyć kulinarne dzieła sztuki, które nie tylko pięknie pachną i wyglądają, ale są zdrowe, pożywne, a przy tym zaspokajają głód. Gotowanie może być sposobem na stres, lekarstwem na szybki tryb życia. Warto zatrzymać się na chwilę. Zaprosić do swej kuchni znajomych, przyjaciół, lub po prostu ludzi, których pasją jest gotowanie.

Na temat kuchni i gotowania składają się techniki przygotowywania pokarmów, kuchnie świata, zdrowa żywność, diety i wiele innych elementów.

Rodzajów kuchni, które możemy spotkać w restauracjach i domach jest mnóstwo. Zaczynając od kuchni polskiej, a na kuchni z różnych zakątków świata kończąc. Każda z nich jest inna i każda smakuje w inny sposób. Jedną z najzdrowszych jest kuchnia śródziemnomorska, w której znajdują się duże ilości warzyw, owoców i ryb. Uważaną za niezwykle pożywną jest także kuchnia azjatycka. Dominują w niej owoce morza, ryż, ostre przyprawy. Polska kuchnia niestety nie należy do najzdrowszych. Jest kaloryczna, lecz bardzo smaczna, przez co lubiana przez inne narody.

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Jakie produkty zawierają najwięcej soli?

Jakie produkty zawierają najwięcej soli?

Czy jesz za dużo soli? Organizm potrzebuje soli. Niestety, większość z nas spożywa jej więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. W ciągu dnia nie powinniśmy przekraczać dawki 2300 miligramów, co odpowiada jednej małej łyżeczce. W większości produktów,...

Kuchnia

Przygotuj zdrowszą wersję pizzy - sprawdź jak!

Przygotuj zdrowszą wersję pizzy - sprawdź jak!

Czy pizza może być zdrowa? Tradycyjna pizza to niestety danie wysokokaloryczne, które ze względu na dużą zawartość sera oraz tłustych dodatków nie sprzyja naszemu zdrowiu. Można jednak samodzielnie przyrządzić zdrowszą wersję pizzy. Zastanawiasz się jak?Ciasto...

Kuchnia

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Czy można być uzależnionym od cukru? Niektórzy ludzie jedzą tak dużo cukru, że mogą być nawet od niego uzależnieni. Jak poznać, że uzależniłeś się od cukru? Znakiem ostrzegawczym może być to, że masz wielką ochotę na coś słodkiego, tracisz nad tym kontrolę...

Kuchnia

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

Komosa ryżowa Komosa ryżowa uprawiana jest od tysięcy lat na obszarach Ameryki Południowej, a jej nasiona stanowią źródło cennego dla organizmu białka. Roślina ta ma charakterystyczne, długie łodygi, które mogą osiągnąć nawet do 9 metrów wysokości.Drzewo...

Kuchnia

Najzdrowsze owoce i warzywa

Najzdrowsze owoce i warzywa

Korzystne dla zdrowia warzywa i owoce Zapewne wiesz, że warto w codziennej diecie znaleźć miejsce dla warzyw i owoców. Produkty te to istne bomby witaminowe. Zawarte w nich składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia.Czerwona...

Kuchnia

8 produktów węglowodanowych gorszych niż białe pieczywo

8 produktów węglowodanowych gorszych niż białe pieczywo

Wróg numer jeden Biały chleb stał się wrogiem publicznym numer jeden - w końcu wszystkie jego ważne składniki odżywcze znikają w wyniku przetwarzania. Pamiętaj jednak, że inne przetworzone węglowodany mogą występować w diecie w różnych produktach, a wiele...

Kuchnia

Jabłka źródłem błonnika

Jabłka źródłem błonnika

Dieta w zaparciach powinna bazować na błonniku, który ułatwia trawienie i usprawnia przesuwanie się treści pokarmowej w jelitach. Zaparcia w ciąży to powszechny problem przyszłych mam.

Kuchnia

Jedzenie, które pomoże ci wyglądać lepiej nago

Jedzenie, które pomoże ci wyglądać lepiej nago

Brukselka Dostarcza ona selenu, który odpowiedzialny jest za neutralizację wolnych rodników, ochronę przed chorobami serca, cukrzycą typu 2 i nowotworami. Bez tego związku tarczyca nie może wyprodukować części hormonów, które kontrolują metabolizm komórkowy...

Kuchnia

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

Dlaczego pełnoziarniste jest lepsze? Produkty z przetworzonego ziarna są często obecne na półkach sklepów, gdyż mają dłuższą świeżość. Problem tkwi w tym, że przetworzone ziarna są uboższe o składniki odżywcze potrzebne organizmowi do zachowania zdrowia....