Baobab – superjedzenie prosto z Afryki. Właściwości i zastosowanie
Baobaby to długowieczne drzewa. Wiek najstarszych okazów szacuje się na 3000 lat. Są odporne na działanie wysokich temperatur i przetrzymują długie okresy suszy. Dorastają do 25 metrów wysokości, a średnica pnia może wynosić nawet 15 metrów.
Przez tysiące lat Afrykanie doceniali to drzewo i jego owoce nazywając je „drzewem życia”. Począwszy od czasów starożytnych aż do dzisiaj, owoce i liście baobabu stanowią istotny składnik diety ludów afrykańskich.
Świeże liście zjada się na surowo tak jak szpinak, ale można je także wykorzystać do ugotowania zupy. Z kolei młode pędy przygotowuje się podobnie jak szparagi. Z pestek tłoczy się olej. Włókien z kory używa się do wyrobu ubrań, lin, koszy, sieci, a także papieru.
Najbardziej wartościowe są jednak owoce. Ich obierkami karmi się zwierzęta, natomiast miąższ wykorzystywany jest do przygotowywania napojów i potraw.
Baobab jest używany także jako roślina lecznicza. Wiele osób sadzi i pielęgnuje baobaby na własnych podwórkach.
Wspomaga odporność i dodaje energii
W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić proszek z owoców baobabu. Za 100 gramów produktu trzeba zapłacić około 30 złotych. Powstaje on z naturalnie wysuszonych owoców. Nie zawiera żadnych dodatkowych składników. Produkt obfituje w witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze.
Miąższ owoców baobabu ma cierpki i kwaskowaty smak. Stanowi bogate źródło witaminy C. Owoce tego afrykańskiego drzewa zawierają jej nawet 10 razy więcej niż pomarańcze. Warto po nie sięgać, ponieważ pomogą wzmocnić odporność organizmu i dodadzą energii.
Skarbnica cennych pierwiastków
Owoce baobabu obfitują w wapń, który stanowi podstawowy budulec kości i zębów. W 100 gramach tego produktu jest dwa razy więcej wapnia niż w szklance mleka, a potasu trzy razy tyle co w bananach. Niedobór potasu może wywołać choroby serca, skurcze mięśni, stać się powodem nadciśnienia albo zmęczenia, a także obrzęków rąk i nóg.
Ponadto baobab zawiera także fosfor, wpływający korzystnie na stan zębów i dziąseł oraz żelazo - składnik hemoglobiny, niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz regeneracji tkanek.
W produkcie znajdziemy również magnez, stabilizujący funkcje układu nerwowego, poprawiający pamięć i koncentrację. Zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy oraz kwas linolowy.
Baobab – źródło błonnika
Miąższ owoców baobabu jest bogaty w błonnik - stanowi on połowę objętości produktu. Błonnik wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Wiąże złogi i toksyny, oczyszcza i reguluje pracę jelit. Równocześnie pęcznieje w żołądku, zapewniając na długo uczucie sytości. Z tego względu wspomaga odchudzanie i utrzymanie prawidłowej wagi.
Jedz baobab na zdrowie
Owoce baobabu wykazują działanie lecznicze. Pomogą w złagodzeniu bólu i obniżeniu gorączki, zapobiegają anemii, mogą być także stosowane w leczeniu biegunki oraz szkorbutu. Wspomagają też pracę i regenerację wątroby.
Spożywane regularnie redukują zmęczenie i poprawiają kondycję organizmu. Obecny w produkcie potas reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę serca i regeneruje układ nerwowy. Dzięki czemu skutecznie obniża poziom stresu. Ponadto obecne w owocach aminokwasy stymulują produkcję serotoniny, zwanej potocznie „hormonem szczęścia”.
Sproszkowany baobab jest szczególnie polecany dla kobiet w ciąży, dzieci i osób starszych, ponieważ zawiera dużo wapnia, który wzmacnia kości.
Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów opóźnia procesy starzenia, poprawia wygląd skóry, delikatnie wygładza zmarszczki. Działa więc jak naturalny eliksir młodości.
Dzięki obecności witaminy C owoce baobabu wspomagają odporność. Dodatkowo, obecność tej witaminy wpływa na skuteczność przyswajalności żelaza w organizmie.
Korzystnie wpływa też na funkcjonowanie układu pokarmowego, dlatego jest polecany dla osób na diecie odchudzającej. Proszek jest bogaty w enzymy trawienne i probiotyki, które zwiększają wzrost niezbędnych bakterii w jelitach.
Baobab – jak to się je?
Sproszkowane owoce baobabu doskonale sprawdzą się jako dodatek do jogurtów, ciast, deserów, musli, soków owocowych, jogurtów, sałatek i koktajli. Można je dodawać również do zup, kasz, sosów i wielu innych potraw. Doskonale sprawdzi się też w w połączeniu np. z młodym jęczmieniem, spiruliną, macą itp.
Ze względu na wysoką zawartość błonnika, spożycie baobabu powinno być limitowane. Nie powinniśmy jeść więcej niż czterech łyżeczek dziennie. Zachowajmy także ostrożność w podawaniu produktu dzieciom. Podczas spożywania proszku z owoców baobabu zalecane jest picie dużej ilości płynów.
Owocowy koktajl z baobabem
Składniki:
Melona obierz ze skórki, wyjmij z niego pestki i wrzuć do blendera kielichowego. Dodaj mleko, cząstki pomarańczy, sok z limonki i baobab. Zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej do wysokich szklanej i gotowe!