Jej używanie jest bardzo szkodliwe. Polacy stosują na potęgę

W codziennym pośpiechu często brakuje nam pomysłu na obiad, co skłania do sięgnięcia po przyprawę "jarzynka" dla poprawy smaku. Niestety, takie rozwiązanie może negatywnie wpływać na zdrowie.

Polacy stosują na potęgę. Ta przyprawa to trucizna dla organizmuPolacy stosują na potęgę. Ta przyprawa to trucizna dla organizmu
Źródło zdjęć: © Getty Images

Przygotowywanie posiłków dla dzieci

Na swoim blogu poświęconym rodzicielstwu, temat ten poruszyła Anna Brzozowska. Matka dwójki dzieci zwróciła uwagę, że chociaż zawsze czerpała przyjemność z gotowania i umiejętność ta przychodziła jej z natury, to po narodzinach pierwszego dziecka musiała poszerzyć i zweryfikować swą wiedzę kulinarną.

Brzozowska zdecydowała się zrezygnować z używania typowych przypraw dosmaczających, takich jak "jarzynka" oraz wszelkiego rodzaju kostek rosołowych. Pomimo faktu, że znacząco poprawiały one smak jej posiłków, okazało się, że skład tych produktów jest daleki od ideału zdrowotnego.

"Wydawało mi się, że taka droga na skróty to nic złego, zwłaszcza gdy pani w telewizorze kusiła doskonałym rosołem, a mój smakował jak pomyje. Dodawałam tę kostkę, która maskowała smak pomyj, ale do prawdziwego dobrego rosołu było jeszcze daleko. Do głowy mi wtedy jeszcze nie przyszło, że w ten sposób nas truję" – napisała na blogu SłodkiCiężar. "Prawie zawału dostałam i niemal osiwiałam, gdy spojrzałam na skład kostki rosołowej i przypraw jarzynowych. Była tam prawie cała tablica Mendelejewa! Chemia chemię chemią pogania! Masa soli, tłuszczy utwardzonych (trans), glutaminian sodu i innych świństw. Aż świeci od tych wszystkich E" – dodała.

Ciąża maskowała raka jelita grubego

Dokładne badanie zawartości produktów spożywczych

Specjaliści od żywienia podkreślają, że podstawą zdrowego odżywiania jest staranne studiowanie etykiet na opakowaniach produktów żywnościowych. Produkty o wysokiej zawartości soli, cukru, sztucznych barwników i glutaminianu sodu (który często maskowany jest pod nazwami takimi jak E621, MSG, hydrolizowane białka roślinne, autolizowane drożdże lub ekstrakt drożdżowy) mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Główne skutki uboczne częstego spożywania glutaminianu sodu w codziennym jadłospisie obejmują wzdęcia i bóle brzucha, migreny oraz zakłócenia prawidłowej funkcji układu nerwowego u dzieci. Dlatego jeśli dziecko często zgłasza ból głowy a na daily menu ma dania z dodatkiem poprawiających smak przypraw, warto dokładnie przyjrzeć się informacjom na opakowaniu.

Niestety, jak podkreśla w rozmowie z WP Parenting Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyczka i twórczyni "Trenerki Zdrowej Diety". poważniejsze konsekwencje mogą wystąpić dopiero po kilku latach regularnego spożywania glutaminianu sodu. Dlatego zaleca ograniczenie gotowych przypraw do minimum.

- Zamiast kostki używajmy większej liczby świeżych warzyw i ziół, np. tymianku, estragonu, lubczyku czy bazylii. "Jarzynkę" również możemy zrobić samemu. Wystarczy sól himalajska oraz suszone warzywa i zioła, które razem mielimy na drobny pył - podsumowuje ekspertka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące