Najzdrowsze mięsa. Zawiera mało cholesterolu, tłuszczu, ale wciąż mało popularne w Polsce
W Stanach Zjednoczonych i Australii mieszkańcy spożywają najwięcej mięsa na świecie – przeciętnie ponad 100 kg rocznie na osobę.
W Polsce statystyczny obywatel zjada około 78,5 kg mięsa w ciągu roku, najczęściej wybierając wieprzowinę.
Eksperci od żywienia od lat ostrzegają, że nadmierna konsumpcja mięsa może mieć negatywne skutki zdrowotne, co potwierdzają liczne badania. Według naukowców, osoby, które tygodniowo spożywają więcej niż 300 g czerwonego mięsa, są bardziej narażone na rozwój raka jelita grubego niż te, które ograniczają jego spożycie.
Zbyt duża ilość mięsa w diecie może także prowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko problemów z sercem oraz zaburzeń układu krążenia.
Mimo że nie każdy jest gotów całkowicie zrezygnować z mięsa, warto wiedzieć, jakie rodzaje są najkorzystniejsze dla zdrowia.
Aby dokonać świadomego wyboru, warto zapoznać się z rankingiem najzdrowszych mięs, który pomoże znaleźć zdrowsze opcje w codziennej diecie. Jeśli nie potrafimy całkowicie zrezygnować z mięsa w diecie, warto wiedzieć jaki rodzaj wybierać.
Zobacz galerię i poznaj ranking najzdrowszych mięs.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Odtrutka dla wątroby. Pij szklankę dziennie
Najzdrowsze mięsa – mięso z bizona
Wiemy, że mięso bizona nie jest zbyt popularne w naszym kraju, jednak może ono być alternatywą dla wołowiny. Jest o wiele mniej kaloryczne. Standardowa porcja mięsa z bizona o wadze 170 g to ok. 200 kcal. Zawiera też mniej cholesterolu i tłuszczu.
Ze względu na cenę i dostępność, mięso z bizona nie jest popularne w Polsce, ale staje się coraz bardziej popularne w amerykańskich restauracjach. Kto wie, może i u nas nadejdzie na nie moda.
Zobacz też: Podczas smażenia staje się toksyczny
Najzdrowsze mięsa – wieprzowina
Wieprzowina jest wysoko na liście mięs niepolecanych przez dietetyków. Chodzi jednak głównie o boczek i szynkę, które zawierają dużo tłuszczów nasyconych i kalorii.
Jeśli nie potrafimy zrezygnować z wieprzowiny, wybierajmy polędwicę. 100 g polędwicy to ok. 140 kcal i ok. 2 g tłuszczu.
Mięso wieprzowe jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Nie powinno się jednak zjadać więcej niż 70 g mięsa (ogółem) dziennie. Taka ilość nie podnosi ryzyka zachorowania na nowotwory.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Psuje pamięć, obniża IQ. Najgorsze dla mózgu
Najzdrowsze mięsa – kurczak
Na podium najzdrowszych mięs znajduje się kurczak. Mięso drobiowe jest bardziej polecane przez dietetyków niż mięso wieprzowe czy wołowina. Mięso z kurczaka przygotowane bez skóry, w zależności od części ma od 100 do ok. 280 kcal.
Najbardziej kaloryczne jest mięso z udek i podudzi, najmniej pierś z kurczaka.
Mięso z kurczaka jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera też niewielką ilość tłuszczu. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, a także cynk, selen, magnez i fosfor.
Mięso z kurczaka powinniśmy kupować od zaufanego hodowcy. W sklepie wybierajmy mięso oznaczone specjalnym certyfikatem poświadczającym, że kurczakom nie podawano paszy z antybiotykami, a samo mięso przechowywano w odpowiednich warunkach.
Najzdrowsze mięsa - indyk
Mięso z indyka jest często polecane przez dietetyków jako alternatywa dla wieprzowiny. Mięso z indyka jest stosunkowo niskokaloryczne - w 100 g jest ok. 80 kcal., zawiera też niewiele tłuszczu. Pierś z indyka bez skóry jest dobrym źródłem niacyny, witamin B6 i B12, a także selenu i cynku.
Mięso z indyka polecane jest osobom z cerą trądzikową. Zawarty w nim cynk i witaminy z grupy B wpływają korzystnie na stan skóry i wspomagają proces gojenia się ran.
Najzdrowsze mięsa – ryby
Na pierwszym miejscu znajdują się oczywiście ryby. Tłuste ryby morskie zawierają duże ilości łatwo przyswajalnych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ludzie, którzy jedzą dużo ryb mają mniejsze ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, rzadziej też chorują na raka okrężnicy. Kwasy omega-3 wpływają też korzystnie na pracę mózgu i obniżają ryzyko zachorowania na alzheimera.
Ryby zawierają też witaminy z grupy B, A, D i E. Według dietetyków białko ryb jest równie dobrze przyswajalne co białko zwierząt rzeźnych.
Przy zakupie ryb trzeba jednak uważać. Tuńczyki, mieczniki i inne duże ryby morskie mogą być zanieczyszczone rtęcią. Warto kupować ryby ze sprawdzonego źródła.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Produkty, które mogą zwiększać ryzyko cukrzycy