Molokhia, czyli zielona zupa z Egiptu
Znudził ci się niedzielny rosół albo tradycyjna pomidorówka? Musisz koniecznie spróbować egipskiej zupy, której główny składnik stanowią liście molokhii, zwanej też jutą zieloną lub warzywną. To podobno najzdrowsza zupa na świecie!
1. Molokhia - co to takiego?
Mrożone iście molokhii możemy kupić w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Warto także poszukać ich na egzotycznych bazarkach, kiedy będziemy spędzać wakacje w ciepłych krajach. Jeśli jednak nie uda się nam ich nabyć, możemy z powodzeniem zastąpić roślinę siekanym szpinakiem.
Molokhia to prawdziwa skarbnica witamin, zawiera ich ponad 30 (m.in. witaminę A, C, witaminy z grupy B, beta-karoten), jest także źródłem magnezu, żelaza, potasu, cynku i wapnia. Posiada także właściwości antyutleniające.
Uchodzi również za afrodyzjak. Dlatego warto zadać sobie trochę trudu i poszukać tych zdrowych liści.
Zupa przyrządzona na bazie molokhii jest uważana za egipską potrawę narodową. Roślina ta jest także popularnym produktem w kuchni cypryjskiej czy tunezyjskiej. Podczas gotowania liście stają się kleiste, co nadaje potrawom charakterystyczną, zawiesistą konsystencję.
Składniki:
- litr rosołu;
- opakowanie mrożonych liści molokhii;
- 2 łyżki drobno posieikanego czosnku;
- 2 łyżki posiekanej kolendry;
- łyżka oliwy z oliwek;
- pół łyżeczki pieprzu cayenne;
- cytryna;
- ugotowany ryż (opcjonalnie);
- sól.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy połowę czosnku z kolendrą i solą, uważając jednak by ich nie przypalić. Do wywaru mięsno-warzywnego dodajemy rozmrożone liście molokhii, świeży czosnek i gotujemy przez około 20 minut.
Na końcu wlewamy podsmażoną kolendrę z czosnkiem i jeszcze chwilę podgotowujemy. Doprawiamy pieprzem i dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Podajemy z dużą ilością ryżu i mięsem z rosołu.