Masło czy margaryna? Co jest gorsze?
Dodajemy je do słodkich wypieków, jajecznicy, kanapek. Obydwa produkty budzą jednak kontrowersje i dyskusje: co jest gorsze - masło czy margaryna?
1. Masło czy margaryna?
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez posmarowania świeżego chleba masłem lub margaryną. Zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy każdego z tych produktów mają liczne argumenty. Co zdaniem naukowców jest lepsze dla zdrowia: masło czy margaryna?
Lauren McGuckin z Australian Association of Dietitians uspokaja - tak naprawdę decydujący jest nie wybór konkretnego produktu, ale jego ilość. Zarówno masło, jak i margaryna są wysokokaloryczne. Jedzone w umiarze nie powinny jednak zaszkodzić.
McGuckin przyznaje jednak, że masło jest produktem mniej przetworzonym w porównaniu z margaryną. Jest bardziej naturalne. Wiele osób z tego względu poleca, aby to właśnie nim smarować kanapki dla dzieci.
2. Nadmiar tłuszczów w diecie
Zdaniem naukowców każdego dnia nieświadomie przekraczamy zalecaną ilość tłuszczów, spożywając np. tłuste mleko do kawy, kanapki z majonezem czy schabowego smażonego na smalcu.
Margaryna, jako produkt roślinny, ma swoje zalety, ale jej zdecydowanym minusem są tłuszcze trans, które możemy w niej znaleźć. McGuckin podkreśla jednak, że dzisiejsze margaryny są o wiele lepszym jakościowo produktem, niż te produkowane dawniej.
Odrobina masła czy margaryny nikomu nie powinna zaszkodzić. Można je jednak zastąpić innymi zdrowszymi tłuszczami, których źródła to awokado, orzechy, ryby, nasiona lub masło orzechowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl