Przepisy na smaczne i zdrowe lody
Borówka amerykańska to kuzynka czarnej jagody. Jej ciemnoniebieskie, słodkie owoce są cenione ze względu na korzystny wpływ na nasze zdrowie. Chronią wzrok i serce, regulują trawienie, a ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów i antocyjanów zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i oczyszczają organizm.
Zawarta w tych owocach witamina A jest antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki uszkadzające wzrok. Ponadto wpływa na prawidłowe widzenie po zmierzchu i zapobiega powstawaniu tzw. kurzej ślepoty. Borówki są stosowane w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Sorbet borówkowy krok po kroku
Składniki:- 500 g borówek amerykańskich; - 2 łyżeczki jogurtu; - 4 łyżki soku z cytryny; - 3 łyżki cukru muscovado (lub trzcinowego).
Owoce opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Następnie delikatnie je rozgnieć, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Borówkową papkę odstaw na pół godziny, żeby puściła sok. Po tym czasie dodaj jogurt i wstaw masę na godzinę do zamrażarki. Kiedy będzie delikatnie zmrożona zblenduj ją na gładki mus i przełóż do foremek na lody. Ponownie wstaw do zamrażalnika, tym razem na cztery godziny.
Lody czekoladowe z kolendrą na dobre zdrowie
Lody czekoladowo-miętowe mają wielu swoich wielbicieli, ale to połączenie nie zaskakuje już oryginalnością. Czas więc na kolendrę. Jest tania, łatwo dostępna i zdrowa.
Chińczycy uważają, że to zioło zapewnia człowiekowi długowieczność.
Stanowi doskonałe źródło składników odżywczych i flawonoidów. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, pomaga w leczeniu wielu chorób. Dlatego jedzmy lody kolendrowe na zdrowie.
Składniki:
- 50 listków mięty;
- 10 listków kolendry;
- 3 dojrzałe banany;
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego (schłodzonego);
- pół tabliczki gorzkiej czekolady;
- skórka z 1 limonki.
Banany pokrój na plasterki i zamroź, zioła opłucz i osącz. Mleko kokosowe zblenduj z ziołami i skórką z limonki. Dodaj banany. Zmiksuj na gładką masę. Czekoladę zetrzyj na tartce i wmieszaj do masy kokosowo-bananowej. Wstaw do zamrażalnika na godzinę.
Lody imbirowo-cytrynowe na odporność
Lato zbliża się wielkimi krokami. Kiedy po ośmiu godzinach pracy wychodzimy z klimatyzowanego biura, a na zewnątrz panuje upał, nasz organizm przeżywa prawdziwy szok termiczny i nietrudno wtedy o przeziębienie.
Pamiętajmy więc o tym, by wspomóc układ odpornościowy. Świetnym pomysłem mogą być lody imbirowo - cytrynowe. Ten pyszny i lekki deser z powodzeniem zastąpi niejeden suplementy diety.
Imbir jest bogaty w substancje antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne, a cytryna to źródło witaminy C.
Jak zrobić lody cytrynowo-imbirowe?
Składniki:- 500 ml śmietanki 30-procentowej; - 250 ml mleka; - 5 żółtek; - 3/4 szklanki cukru; - spory korzeń świeżego imbiru; - cytryna; - szczypta soli.
Imbir obierz i pokrój na plastry. Mleko i śmietankę przelej do rondelka, dodaj sól, imbir i podgrzewaj na wolnym ogniu aż się zagotuje. Zdejmij z ognia, dodaj skórkę otartą z cytryny i odstaw na godzinę.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Ponownie podgrzej mleko z imbirem i śmietanką. Zahartuj masę z żółtek, wlewając do niej pól szklanki gorącego płynu imbirowego. Następnie przelej delikatnie żółtka do śmietanki z mlekiem i podgrzewaj cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.
Zdejmij z ognia, przecedź przez gęste sito, wystudź i dodaj sok z cytryny.
Schłodzoną masę przelej do maszyny do lodów, a gdy ta skończy pracę, do pojemnika na lody. Wstaw do zamrażalnika na cztery godziny. Wyjmij 15 minut przed podaniem.
Wegańskie lody bananowe dodadzą ci energii
Banany to owoce są bogate w witaminy i składniki mineralne, które są dla organizmu naturalnym źródłem energii. Nawet gdy jesteśmy przemęczeni i nie mamy na nic siły, banan natychmiast postawi nas na nogi.
Energia dostarczana przez banany napędza organizm lepiej niż kofeina i zdrowiej słodka przekąska. Te owoce zawierają również potas, który odpowiada za dostarczanie do mózgu tlenu. Mają więc pozytywny wpływ na układ krążenia i wspomagają organizm podeczas wysiłku intelektualnego.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany;
- sok z połówki cytryny;
- 3 łyżki jogurtu greckiego;
- garść sezonowych owoców (np. borówek, malin, truskawek);
- syrop klonowy (opcjonalnie).
Banany obierz ze skórki, pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny. Przełóż je razem z pozostałymi owocami do foliowego woreczka i włóż do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Po tym czasie przełóż owoce do blendera, dodaj jogurt, syrop klonowy i miksuj do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Gotowe!
Lody marchewkowe z cynamonem na piękną cerę
Regularne jedzenie marchewki świetnie wpłynie na naszą cerę. Zawarty w niej beta-karoten poprawia wygląd skóry, a także ochroni ją przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Ponadto jedzenie marchewki sprawi, że zmarszczki delikatnie się wygładzą. Beta-karoten nie tylko nadaje naszej skórze ładny odcień, ale także korzystnie wpływa na wzrok. Koniecznie wypróbuj przepis na marchewkowo-cynamonowe lody.
Składniki:
- 2 duże marchewki;
- 300 ml skondensowanego mleka słodzonego;
- 1,5 szklanki tłustego mleka;
- 250 ml śmietany kremówki;
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego;
- 1 łyżeczka masła,;
- pół łyżeczki cynamonu;
- szczypta soli.
Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. W rondelku podgrzej masło, miód, sól i cynamon. Warzywo ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej powstałym sosem. Przykryj folią i wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Upiecz do miękkości.
Do garnka wlej jedno i drugie mleko, dodaj upieczone marchewki razem z syropem, podgrzej na małym ogniu, a następnie zblenduj. Masę odcedź na sitku i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia ubij dobrze schłodzoną kremówkę i dodaj ją do masy marchewkowej. Całość wymieszaj, przełóż do maszynki do lodów i dalej postępuj zgodnie z zaleceniami producenta.