3 z 6Najbardziej skażone
Najwięcej pestycydów znaleziono w: truskawkach, szpinaku, nektarynkach, jabłkach, brzoskwiniach, selerze, winogronach, gruszkach, wiśniach, pomidorach oraz papryce i ziemniakach. To właśnie one znalazły się na liście „Parszywej dwunastki”, czyli produktów najbardziej skażonych.
W przebadanych truskawkach odkryto aż 20 różnego rodzaju pestycydów, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Przy tak dużych ilościach, w oczyszczeniu owoców nie pomoże zwykłe mycie przed jedzeniem.
W ubiegłym roku szpinak zajął ósmą pozycję w rankingu. Najnowsze badania wykazały jednak gwałtowny wzrost stężenia pestycydów w tej zielonej roślinie.
Zaskoczeniem jest także brak obecności na liście pomidorów i ogórków, które można było znaleźć w poprzednich rankingach. Na listę wskoczyły natomiast gruszki i ziemniaki.
Warto tutaj zaznaczyć, że zestawienie tworzone jest w USA, gdzie normy stosowania środków ochrony roślin są bardziej liberalne niż w Europie. Podobny raport odnośnie pestycydów przygotowuje EFSA (European Food Safety Authority).
Eksperci podkreślają również, że to, że dany produkt znalazł się na liście, nie oznacza, że trzeba go wykluczyć z diety. Są sposoby na pozbycie się pestycydów z warzyw i owoców. Poza tym ich niewielkie ilości nie powinny stanowić zagrożenia dla zdrowia. O wiele większym niebezpieczeństwem jest ograniczenie ilości świeżych warzyw i owoców w diecie - może to doprowadzić do niedoborów witamin i związków mineralnych.
Sprawdź także: Dziecko nie je tych produktów? Odbije się to na jego zdrowiu