Jesteś w ciąży? Jedz te produkty dla zdrowia swojego dziecka

Pewnie nie raz słyszałaś, że kobieta w ciąży powinna jeść dla dwojga. Czy wiedziałaś jednak, że są produkty, które eksperci szczególnie polecają przyszłym mamom?

Wspomagają rozwój dziecka, budują jego kości, mięśnie, układ nerwowy, a nawet zapobiegają depresji poporodowej. Przedstawiamy listę składników, które powinny znaleźć się w menu każdej cieżarnej.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kobiety / Shutterstock
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 5Jedzenie jajek w ciąży

Na miękko, na twardo, jajecznica, omlet, sadzone… Jajka można jeść na wiele sposobów. Dlaczego są dobre dla kobiet w ciąży? W żółtku znajdują się między innymi: kwas foliowy, żelazo i cholina. Cholina to związek, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Przede wszystkim jej niedobór może prowadzić do uszkodzenia mózgu czy rdzenia kręgowego.

Jajka to także źródło cennych protein, ponieważ zawierają aminokwasy egzogenne, a więc takie, których organizm człowieka sam nie wytwarza, a które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Dwa jajka pokrywają w 35 proc. dzienne zapotrzebowanie na te aminokwasy.

/ 5Jedzenie orzechów w ciąży

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Ta chrupiąca przekąska to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na metabolizm oraz zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Ponadto orzechy to źródło białka, błonnika i wielu cennych witamin i składników mineralnych, między innymi potasu, fosforu i magnezu, który pomaga zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu oraz wspomaga rozwój układu nerwowego dziecka.

Już 30 gramów orzechów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę E, która poprawia wygląd skóry, wzmacnia włosy i paznokcie. Orzechy zmniejszają poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację i mają działanie antydepresyjne – przeciwdziałają smutkom i zmniejszają lęki.

/ 5Jedzenie mięsa w ciąży

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Pewnie wiesz, że mięso jest doskonałym źródłem białka, ale chuda wieprzowina czy wołowina to także źródło żelaza i witamin z grupy B. Dlaczego jest polecane kobietom w ciąży? Po pierwsze, organizm przyszłych mam potrzebuje więcej białka (około 25 dodatkowych gramów dziennie), aby wspomóc rozwój płodu i zapewnić mu prawidłowy rozwój mięśni.

Podobnie z żelazem – niewystarczający poziom tego składnika odżywczego może zwiększyć ryzyko przedwczesnego porodu i niskiej masy urodzeniowej dziecka. Żelazo jest także ważne dla mam, ponieważ zapobiega anemii. Mięso dostarcza także solidnej dawki witaminy B6, która ułatwia wzrost tkanek i mózgu dziecka, a mamie pomaga uniknąć porannych mdłości.

/ 5Jedzenie fasoli i soczewicy w ciąży

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Kobietom, które nie lubią mięsa bądź są wegetariankami, poleca się fasolę i soczewicę, ponieważ są one doskonałym źródłem białka i żelaza, a także kwasu foliowego, błonnika i wapnia.

Fasola (w szczególności pieczona) to także bogate źródło cynku, który niweluje ryzyko przedwczesnego porodu, a co za tym idzie niskiej masy urodzeniowej dziecka.

Jeżeli fasola źle działa na twój żołądek, cynk znajduje się w wysokich stężeniach także w innych produktach, np. zielonym groszku, krabach, ostrygach, zbożach, mleku i orzechach nerkowca.

/ 5Źródła witaminy C bezpieczne dla kobiet w ciąży

Obraz
© Źródło: 123rf.com

O tym, że pomarańcza to źródło witaminy C, wie większość z nas, ale dlaczego tak szczególnie polecana jest kobietom w ciąży?

W soku z pomarańczy znajduje się potas i kwas foliowy, który jest niezbędnym składnikiem odżywczym do zapobiegania wadom wrodzonym u dziecka i zapewnieniu prawidłowego przebiegu ciąży.

Ponadto wspomniana witamina C wzmacnia układ odpornościowy przyszłej mamy i pomaga organizmowi wchłonąć żelazo, które przeciwdziała anemii, tak często spotykanej u kobiet w ciąży.

Cennymi źródłami witaminy C są także brokuły, pomidory, truskawki, kiwi, czerwona papryka oraz cytrusy.

Obraz
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące