Jesteś w ciąży? Jedz te produkty dla zdrowia swojego dziecka
Pewnie nie raz słyszałaś, że kobieta w ciąży powinna jeść dla dwojga. Czy wiedziałaś jednak, że są produkty, które eksperci szczególnie polecają przyszłym mamom?
Wspomagają rozwój dziecka, budują jego kości, mięśnie, układ nerwowy, a nawet zapobiegają depresji poporodowej. Przedstawiamy listę składników, które powinny znaleźć się w menu każdej cieżarnej.
Jedzenie jajek w ciąży
Na miękko, na twardo, jajecznica, omlet, sadzone… Jajka można jeść na wiele sposobów. Dlaczego są dobre dla kobiet w ciąży? W żółtku znajdują się między innymi: kwas foliowy, żelazo i cholina. Cholina to związek, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Przede wszystkim jej niedobór może prowadzić do uszkodzenia mózgu czy rdzenia kręgowego.
Jajka to także źródło cennych protein, ponieważ zawierają aminokwasy egzogenne, a więc takie, których organizm człowieka sam nie wytwarza, a które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Dwa jajka pokrywają w 35 proc. dzienne zapotrzebowanie na te aminokwasy.
Jedzenie orzechów w ciąży
Ta chrupiąca przekąska to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na metabolizm oraz zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Ponadto orzechy to źródło białka, błonnika i wielu cennych witamin i składników mineralnych, między innymi potasu, fosforu i magnezu, który pomaga zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu oraz wspomaga rozwój układu nerwowego dziecka.
Już 30 gramów orzechów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę E, która poprawia wygląd skóry, wzmacnia włosy i paznokcie. Orzechy zmniejszają poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację i mają działanie antydepresyjne – przeciwdziałają smutkom i zmniejszają lęki.
Jedzenie mięsa w ciąży
Pewnie wiesz, że mięso jest doskonałym źródłem białka, ale chuda wieprzowina czy wołowina to także źródło żelaza i witamin z grupy B. Dlaczego jest polecane kobietom w ciąży? Po pierwsze, organizm przyszłych mam potrzebuje więcej białka (około 25 dodatkowych gramów dziennie), aby wspomóc rozwój płodu i zapewnić mu prawidłowy rozwój mięśni.
Podobnie z żelazem – niewystarczający poziom tego składnika odżywczego może zwiększyć ryzyko przedwczesnego porodu i niskiej masy urodzeniowej dziecka. Żelazo jest także ważne dla mam, ponieważ zapobiega anemii. Mięso dostarcza także solidnej dawki witaminy B6, która ułatwia wzrost tkanek i mózgu dziecka, a mamie pomaga uniknąć porannych mdłości.
Jedzenie fasoli i soczewicy w ciąży
Kobietom, które nie lubią mięsa bądź są wegetariankami, poleca się fasolę i soczewicę, ponieważ są one doskonałym źródłem białka i żelaza, a także kwasu foliowego, błonnika i wapnia.
Fasola (w szczególności pieczona) to także bogate źródło cynku, który niweluje ryzyko przedwczesnego porodu, a co za tym idzie niskiej masy urodzeniowej dziecka.
Jeżeli fasola źle działa na twój żołądek, cynk znajduje się w wysokich stężeniach także w innych produktach, np. zielonym groszku, krabach, ostrygach, zbożach, mleku i orzechach nerkowca.
Źródła witaminy C bezpieczne dla kobiet w ciąży
O tym, że pomarańcza to źródło witaminy C, wie większość z nas, ale dlaczego tak szczególnie polecana jest kobietom w ciąży?
W soku z pomarańczy znajduje się potas i kwas foliowy, który jest niezbędnym składnikiem odżywczym do zapobiegania wadom wrodzonym u dziecka i zapewnieniu prawidłowego przebiegu ciąży.
Ponadto wspomniana witamina C wzmacnia układ odpornościowy przyszłej mamy i pomaga organizmowi wchłonąć żelazo, które przeciwdziała anemii, tak często spotykanej u kobiet w ciąży.
Cennymi źródłami witaminy C są także brokuły, pomidory, truskawki, kiwi, czerwona papryka oraz cytrusy.