Trwa ładowanie...

Są niebezpieczne dla dzieci. Jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 26.05.2021 17:56
Warzywa warto ozonować
Warzywa warto ozonować (123rf)

Owoce i warzywa kupowane przez nas w sklepach często pokryte są warstwą pestycydów i środków chemicznych, których nie zmyje woda. Okazuje się nawet, że mycie owoców i warzyw powoduje namnażanie się mikroorganizmów. Jak więc pozbyć się z nich pestycydów, zanim podamy je dzieciom?

spis treści

1. Płyny do oczyszczania owoców i warzyw

W ofercie sklepów ekologicznych znajdziemy specjalistyczne płyny, których zadaniem jest oczyszczanie warzyw i owoców z chemicznej warstwy ochronnej. Środki tego rodzaju niszczą bakterie e. coli, listerii czy salmonelii oraz usuwają resztki nawozów i pestycydów z ich skórek.

W składzie płynów oczyszczających znajdują się: woda, kwas mlekowy, jabłkowy, cytrynowy oraz ekstrakt z aloesu. Za półlitrowe opakowanie zapłacimy ok. 30 zł.

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"
Mycie warzyw i owoców pod wodą zmyje z nich tylko kurz
Mycie warzyw i owoców pod wodą zmyje z nich tylko kurz (123rf)

Niektórzy dietetycy uważają, że truskawki czy jagody kupowane przez nas w sklepach, można nawet przepłukać w wodzie z kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń. Po takim oczyszczaniu z pestycydów i bakterii należy przepłukać je jednak kilka razy wodą.

2. Moczenie w osolonej wodzie

Warzywa i owoce możemy także oczyścić poprzez moczenie ich przez 10 minut w wodzie z dodatkiem trzech łyżek soli morskiej lub szklanki soku z cytryny. Potem płuczemy je pod bieżącą wodą.

3. Płukanie w wodzie z octem i sodą

Bakterie i pestycydy zniszczy także wrzucenie warzyw i owoców do wody o kwaśnym odczynie. Zwykła woda z kranu oczyści je tylko z kurzu. W tym celu do litrowego pojemnika z wodą dolewamy pół szklanki octu (obojętnie jakiego) bądź dwie, trzy łyżki kwasku cytrynowego. Warzywa i owoce płuczemy przez kilka minut.

Następnie przekładamy je do wody o odczynie zasadowym. Do litrowego pojemnika z wodą dodajemy czubatą łyżkę sody kuchennej lub proszku do pieczenia. Trzymamy je kolejne dwie, trzy minuty. Przed spożyciem warzywa i owoce opłukujemy w czystej wodzie.

4. Płukanka z z octem i wyciągiem z pestek grejpfruta

Kolejnym sposobem na oczyszczanie warzyw i owoców przed jedzeniem jest wykorzystanie działania octu, sody i grejpfruta. Do miski dodajemy szklankę wody, szklankę octu, 20 kropel ekstraktu z pestek grejpfruta oraz czubatą łyżkę sody oczyszczonej. Tak powstałą miksturę mieszamy, a następnie wkładamy do niej na godzinę warzywa i owoce. Po tym czasie myjemy je pod wodą z kranu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze