Doceń serwatkę
Serwatka to płyn, który pozostaje po odciśnięciu sera twarogowego lub podpuszczkowego. Podczas produkcji, mleko tężeje pod wpływem podpuszczki i kwasu mlekowego. Oddziela się wówczas stała część, złożona przede wszystkim z podpuszczki i tłuszczu, oraz płyn, czyli właśnie serwatka.
W zależności od rodzaju produkowanego sera wyróżnia się serwatkę podpuszczkową i kwaśną. Ta pierwsza powstaje w czasie wyrobu serów twardych i miękkich. Ma delikatny i słodkawy smak. Przy produkcji twarogów, oddziela się serwatka kwaśna.
Serwatka może również ulec sproszkowaniu. W tej postaci jest wykorzystywana jako suplement diety w odżywkach białkowych dla sportowców. Zawiera bowiem białko, które szybko się wchłania i wspomaga regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym.
Co znajdziemy w serwatce?
Serwatka zawiera laktozę, czyli cukier mlekowy oraz łatwo przyswajalne i wysokiej jakości aminokwasy. Są one istotne dla prawidłowego funkcjonowania układów wewnętrznych naszego organizmu. To także doskonałe źródło witamin z grupy B. Jest w niej również biotyna, która wspomaga funkcjonowanie trzustki.
Cudowna moc serwatki
Serwatka jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Litr ma tylko 360 kalorii, ale zapewnia uczucie sytości na długi czas. Ponadto, reguluje pracę jelit i wykazuje delikatne działanie przeczyszczające. Z tego powodu jest zalecana osobom cierpiących na zaparcia.
Dzięki zawartości laktozy wzbogaca florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, a co za tym idzie, wzmacnia naszą odporność.
Systematycznie spożywana serwatka pomaga obniżyć ciśnienie krwi i wspomaga pracę nerek oraz wątroby.
Białka w niej zawarte pozytywnie wpływają na błonę śluzową żołądka, regulują wydzielanie insuliny, a także działają przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Hamuje także namnażanie się komórek rakowych w organizmie
Serwatka - naturalny kosmetyk
Nasze babcie doceniały serwatkę za jej cudowne właściwości pielęgnacyjne. Z powodzeniem możemy zastąpić nią tonik do twarzy, dzięki któremu cera delikatnie się rozjaśni i wygładzi.
Warto przygotować z niej raz w tygodniu maseczkę oczyszczającą. Wystarczy wymieszać dwie łyżki serwatki z połówką startego jabłka i łyżką błyskawicznych płatków owsianych. Papkę nakładamy na twarz, po piętnastu minutach zmywamy letnią wodą.
Serwatkę warto dolewać również do kąpieli. Po kwadransie leżenia w wannie nasza skóra będzie jedwabiście gładka i nawilżona.
Jak samodzielnie zrobić serwatkę?
Serwatkę możemy z łatwością przygotować w domu. Do tego celu potrzebujemy jedynie świeżego naturalnego mleka od krowy.
Odstawiamy je w ciepłe miejsce, aby się zsiadło. Kiedy płyn już wyraźnie się oddzieli, wlewamy go na gęste sito i powoli odsączamy.
Po przecedzeniu otrzymamy naturalny twarożek, który zbierze się na sitku, a w naczyniu pozostanie serwatka – gotowa do spożycia.
Trzydniowa kuracja serwatkowa
Zbliża się lato. To doskonały czas na serwatkowy detoks. Wystarczą trzy dni, aby przeprowadzić kurację oczyszczającą nasz organizm z toksyn. Warto w tym czasie odłożyć na bok zawodowe i domowe obowiązki, wyciszyć się i zadbać o odpowiednią ilość snu.
Pamiętajmy, aby przed rozpoczęciem kuracji ograniczyć nieco jedzenie, tak by organizm nie przeżył zbyt dużego szoku. W czasie trzydniowej diety nie zapomnimy także o nawadnianiu – najlepsza będzie woda.
Na czym polega serwetkowa kuracja? Wystarczy przez dni pić na drugie śniadanie napój przygotowany na bazie serwatki. Spożywamy pięć niewielkich posiłków w równych odstępach czasu. Podstawą naszego menu mają być świeże warzywa i owoce.
Do wyboru mamy: kolorowe koktajle, zupy jarzynowe, warzywa gotowane na parze lub grillowane, lekkie sałatki. Wystarczą tylko trzy dni, aby zyskać lepsze samopoczucie.
Cytrusowy koktajl na serwatce
Jak włączyć serwatkę do codziennej diety? Najprostszym sposobem jest przygotowywanie na jej bazie orzeźwiających koktajli. To świetny pomysł na upały. Serwatka doskonale gasi pragnienie oraz uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych. W połączeniu z sezonowymi owocami smakuje naprawdę wyśmienicie.
Składniki:
- szklanka serwatki;
- pół pomarańczy;
- pół grejpfruta;
- łyżka miodu (opcjonalnie).
Owoce myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Dolewamy schłodzoną serwatkę. Całość miksujemy do uzyskania gładkiego koktajlu. Smacznego!