Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Po produkty mrożone najczęściej sięgamy w dni, w ciągu których nie mamy ani czasu ani ochoty na gotowanie. I nie ma w tym nic złego, jeśli dzieje się to sporadycznie, a i sam wybór produktu nie jest przypadkowy.
Najczęściej wybieranym produktem mrożonym typu fast food jest pizza. Uwielbiany przez dzieci i dorosłych włoski przysmak z pewnością najlepiej smakuje, gdy podany jest zaraz po przyrządzeniu. Gdy jednak chcemy zjeść coś na szybko alternatywą jest pizza mrożona. Na co zwracać uwagę przy jej wyborze?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

/ 7Ciasto na pizzę

Przygotowanie dobrej pizzy to nie lada wyzwanie. Niektórzy kucharze uczą się tej sztuki przez wiele lat. Najtrudniejsze wydaje się być przygotowanie ciasta. Jedni lubią cienkie, inni grube, ale w niemal każdym przypadku musi być ono chrupiące.
Ciasto na pizzę najczęściej robione jest z mąki pszennej. W procesie produkcji jest ona oczyszczana, a przy tym pozbawiana substancji odżywczych. Zawiera ponadto gluten, więc nie jest wskazana w diecie osób go nietolerujących lub chorych na celiakię.

Produkty mrożone w zdecydowanej większości posiadają również spulchniacze i polepszacze mąk. To z pewnością niepożądane składniki w diecie dziecka.

Jest jednak na to sposób. Przy okazji przygotowywania pizzy w domu, wystarczy wyrobić nieco większą porcję ciasta i ją zamrozić. Można ją przechowywać w zamrażarce przez co najmniej 2 miesiące. To sposób na szybki obiad i dużą oszczędność czasu.

/ 7Jak mrozić ciasto na pizzę?

Obraz
© 123RF

Ciasto należy przechowywać w zamrażarce w woreczkach do mrożenia. Warto pamiętać, że można użyć je nie tylko do przygotowania pizzy. Idealnie sprawdzi się również do wypieku chlebka czosnkowego, podpłomyków oraz innego rodzaju wytrawnych pyszności.
By ciasto na pizzę rozmrozić, dzień wcześniej wystarczy przełożyć je do lodówki. Jeśli ochota na ten przysmak przyjdzie rano, trzeba zostawić je na blacie w kuchni (warto przykryć miskę ściereczką). Po kilku godzinach ciasto będzie miękkie.

/ 7Pizza bez „E”

Konserwanty i substancje polepszające smak to plaga naszych czasów. Dodaje się je do wielu produktów, także tych które serwuje się dzieciom. I mrożona pizza nie jest od nich wolna. Za pomocą chemicznych dodatków polepsza się smak ciasta, sosu, a niekiedy i samego farszu.
W produktach mrożonych tego typu znaleźć można azotyn sodu (E250), sorbinian potasu (E202), askorbinian sodu (E301), maltodekstrynę, skrobię modyfikowaną, jak również różnego rodzaju aromaty. Większość z nich ma negatywny wpływ na zdrowie. Kupując mrożoną pizzę najlepiej wybrać produkt, który ma krótki skład.

/ 7Sos do pizzy

Obraz
© 123RF

Gęsty i pełen smaku dojrzałych pomidorów – taki powinien być idealny sos pomidorowy do pizzy. Trudno go znaleźć w produkcie mrożonym (w niektórych przypadkach znalezienie jakiegokolwiek sosu graniczy z cudem). Jeśli jako składnik sosu na pierwszym miejscu podana jest woda, najpewniej nie będzie to pizza smaczna.
I tu sposób rozwiązania tego problemu nie będzie oryginalny, bo sos do pizzy można zrobić na zapas i go zamrozić. Potrzebne są do tego świeże pomidory, poza sezonem te z puszki, a ponadto czosnek, cebula i zioła (bazylia, oregano, tymianek).

Wszystko należy podsmażyć, a tak przygotowany sos ostudzić i zamrozić. Można również przygotować bazę pomidorową, a zioła (najlepiej świeże) dodać dopiero po rozmrożeniu produktu.

/ 7Dodatki do pizzy

Obraz
© 123RF

Pizzę można zrobić z różnego rodzaju dodatkami. Jedni są w tej materii minimalistami, inni natomiast uwielbiają, gdy ciasto ugina się pod ciężarem warzyw i ziół. W przypadku pizz mrożonych wachlarz możliwości nie jest zbyt szeroki. Do wyboru klienci mają najczęściej pizzę z pieczarkami, serem lub z dodatkiem szynki.

Pytanie tylko z jakich proporcji składa się receptura. I tak choćby dodatek mięsa oscyluje w okolicy 6 proc., sera – 10 proc. W przypadku innych składników jest jeszcze gorzej, a to oznacza, że na obiad zaserwujemy rodzinie wodę z mąką.
Wybierając mrożoną pizzę należy sprawdzić jaki jest procentowy skład wszystkich dodatków.

/ 7Przygotowywanie mrożonej pizzy

Obraz
© 123RF

Producenci najczęściej sugerują, by mrożoną pizzę odgrzewać w piekarniku lub w mikrofalówce. To pierwsze rozwiązanie wydaje się być lepsze ze wglądu na ostateczny smak (ciasto jest bardziej chrupiące), odgrzewanie w mikrofalówce jest z kolei szybsze.
Pizzę przed upieczeniem można rozmrozić, choć nie jest to konieczne.

/ 7Domowa pizza w 15 minut

Obraz
© 123RF

Gotowe potrawy mrożone, które kupić można w sklepach rzadko są zdrowe, zwłaszcza dla dzieci. Ich okazjonalne zjedzenie nie powinno wyrządzić nikomu krzywdy, ale wiadomym jest, że smaczniejsza będzie pizza przygotowana w domu. A jest to produkt, który można zrobić na zapas. I warto z tego rozwiązania skorzystać. Wystarczy mieć zamrożone ciasto, ewentualnie sos. Warzywa i ser można kupić i dodać na bieżąco, biorąc pod uwagę na co ochotę mają akurat domownicy. To smaczne rozwiązanie, które przede wszystkim nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. A smak? Zdecydowanie najlepszy!

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące