- mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Tęczowa pizza - zdrowy przysmak dla dzieci
Na początek zrób spód do pizzy. Powinien być cienki, chrupiący i przede wszystkim przygotowany z mąki pełnoziarnistej, która zawiera o wiele więcej składników mineralnych i cennego błonnika niż mąka oczyszczona (biała). Każdy z nas ma swój ulubiony przepis na ciasto do pizzy. Wystarczy, że tradycyjną mąkę zastąpisz tą pełnoziarnistą Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania pizzy, możesz także skorzystać z gotowych spodów razowych, które znajdziesz w sklepach z ekologicznym jedzeniem.
Naturalny sos pomidorowy
Sos pomidorowy do dziecięcego przysmaku powinien być przygotowany wyłącznie ze świeżych pomidorów. Zmiksuj warzywa z dwoma ząbkami czosnku, szczyptą bazylii, oregano i łyżką oliwy z oliwek. Nic prostszego. Czosnek działa jak naturalny antybiotyk, wzmacnia odporność i wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Bazylia przyspiesza trawienie i pobudza apetyt. Z kolei oregano zwalcza wzdęcia.
Kukurydza
W kukurydzy twoje dziecko znajdzie magnez, selen, cynk, żelazo, potas oraz fosfor. Naturalnie słodkie warzywo zawiera również witaminy E, A i K oraz cenny kwas foliowy. Jest znane ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Kukurydza wspomaga także prawidłową pracę nerek, a kwas foliowy pozytywnie wpływa na działanie układu nerwowego oraz mózgu dziecka.
Jaki ser do pizzy?
Ser to składnik niezastąpiony. Jeśli chcesz żeby twoja pizza miała mniej kalorii i była zdrowsza - wybierz mozzarellę. To doskonałe źródło wapnia, które zapewnia zdrowe kości oraz zęby. Mozzarella słynie zawiera również witaminę B12, która jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego.
Papryka
Papryka to warzywo pełne witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Znajdziesz w nim przede wszystkim witaminę C, beta-karoten, potas oraz wapń. Papryka chroni przed chorobami układu krążenia, a także skutecznie zwalcza wolne rodniki. To wyjątkowo dobre warzywo dla dzieci, gdyż skutecznie podnosi ich odporność.
Marchew
Marchew zwalcza zaburzenia trawienia u dzieci, zapewnia maluchom zdrową i promienną cerę oraz dodaje energii. Dzięki zawartości beta-karotenu chroni skórę najmłodszych przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Jest cennym źródłem takich składników mineralnych jak: wapń, magnez, fosfor, potas oraz żelazo.
Brokuły
Chociaż brokuły to zielone warzywo, za którym dzieci raczej nie przepadają, to w takim wydaniu na pewno przypadnie im do gustu. Brokuły chronią maluchy przed anemią, wrzodami żołądka, a także rakiem. Spożywane regularnie zapewniają zdrowe oczy i dobry wzrok. Są również dobrym źródłem białka oraz beta-karotenu.
Czerwona kapusta
Zarówno warzywa jak i owoce o czerwonym zabarwieniu są źródłem antocyjanów. Silne przeciwutleniacze chronią organizm malucha przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które mogą powodować uszkodzenia DNA. Antocyjany zwiększają przyswajalność witaminy C, działają przeciwalergicznie oraz wzmacniają naczynia krwionośne.
Szybki przepis na tęczową pizzę
Na początek przygotuj swoje ciasto. Kiedy jest już gotowe nałóż na nie sos pomidorowy i rozłóż kawałki mozzarelli. Na pizzy zacznij układać szerokie paski z pokrojonych w kostkę warzyw. Kolejność dowolna, ale możesz skorzystać z pomysłu, który widzisz na zdjęciu. Piecz pizzę przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Smacznego!