Co utrudnia wchłanianie witamin?
Witaminy są niezbędne, by organizm prawidłowo funkcjonował. Ze względu na różną budowę i właściwości, wchodzą ze sobą w interakcje. Niestety, może to sprawić, że niektóre z nich przestaną być dobrze wchłaniane. Dla nas oznacza to tylko jedno: niedobory witaminowe, które wywołują szereg nieprzyjemnych dolegliwości i kłopoty ze zdrowiem.
Do niszczenia witamin i składników mineralnych przyczyniają się również inne czynniki, np. wysoka temperatura i światło słoneczne.
W lepszym wchłanianiu istotnych dla naszego organizmu substancji pomóc może umiejętne komponowanie posiłków, ograniczenie przyjmowania niektórych leków i substancji.
Przeczytaj również: Zmniejsza ryzyko próchnicy i chroni szkliwo zębów
Witamina A
Witamina A pomaga w budowaniu odporności. Wspomaga walkę z wirusami i bakteriami. Dzięki niej bodźce wzrokowe w siatkówce oka są prawidłowo odbierane.
Gdy pojawia się jej niedobór, wówczas dochodzi do rozwoju tzw. „kurzej ślepoty”, skóra jest sucha i przesuszona, a paznokcie kruche i łamliwe. W przypadku ludzi młodych objawem niedoboru witaminy A może być pojawienie się zmian trądzikowych.
Cennym źródłem witaminy A jest wątróbka wieprzowa, marchew, papryka, jarmuż, szpinak, dynia.
Jej wchłanianie może być jednak utrudnione, jeśli mamy niedobór witaminy D lub nasza trzustka nie pracuje prawidłowo. Jej przyswajalność zmniejszają również niektóre leki, np. środki przeczyszczające, sterydy, jak również konserwanty dodawane do żywności (benzoesan sodu, azotyny).
Przeczytaj również: Warzywa i owoce najbardziej skażone pestycydami
Niacyna (witamina B3)
Witaminy z grupy B są niezbędne, by układ nerwowy mógł prawidłowo funkcjonować. Odgrywają znaczącą rolę w zachowaniu zdrowia psychicznego. Łagodzą napięcie nerwowe, minimalizują skutki stresu, pozytywnie wpływają na zdolności intelektualne i poprawiają pamięć.
Niestety, nasz organizm nie potrafi ich magazynować, w związku z czym konieczne jest ich regularne dostarczanie wraz z pożywieniem.
Wchłanianie niacyny (witaminy B3) pogarsza przyjmowanie tabletek nasennych, hormonalnych środków antykoncepcyjnych i antybiotyków. Przyswajanie jej utrudnia także kawa i herbata oraz azotan sodu (jeden z konserwantów dodawanych do żywności).
Przeczytaj również: Niebezpieczny trend wsród ciężarnych - narażają dzieci na chorobę psychiczną
Kwas pantotenowy (witamina B5)
Tę witaminę można z powadzeniem nazwać wszechobecną, choć ulotną. Znajduje się w wielu produktach spożywczych, ale obróbka termiczna (smażenie, pieczenie, gotowanie) sprawia, że jest z nich usuwana. Jej wypłukiwaniu z organizmu sprzyja również picie kawy, herbaty i alkoholu oraz stosowanie tabletek nasennych.
Niedobór witaminy B5 objawia się bólem brzucha, nudnościami, zmęczeniem i kłopotami ze skórą. By nie dopuścić do tego stanu, w diecie obecne powinny być sery pleśniowe, pestki słonecznika, orzechy włoskie, produkty z mąki pełnoziarnistej i otręby pszenne.
Przeczytaj również: Naturalna broń w walce z nadciśnieniem i chorobami nerek
Kwas foliowy (witamina B9)
Witamina B9, znana wszystkim jako kwas foliowy, jest najczęściej omawiana w kontekście ciąży. Dba bowiem o prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu (zapobiega zniekształceniom cewy nerwowej).
Jest to ponadto niezbędny składnik do produkcji czerwonych krwinek. Wspomaga również pracę żołądka, jelit i wątroby.
Najlepszym źródłem witaminy B9 są: szpinak, kalafior, sałata, kapusta i brukselka, wątróbka, soczewica i żółtka jaj.
Jej wchłanianie utrudnia alkohol, kofeina, stres i doustne środki antykoncepcyjne.
Witamina C
O witaminie C najczęściej mówi się w kontekście odporności. Działa antywirusowo, podnosi liczbę białych krwinek, a także jest bardzo silnym antyoksydantem. Uszczelnia również naczynia krwionośne.
Dobrym źródłem witaminy C są czerwona papryka, natka pietruszki i pomidory. Nie wolno jednak łączyć ich z ogórkiem, który zawiera askorbinazę, enzym rozkładający omawianą witaminę.
Witamina C jest bardzo wrażliwa na światło, powietrze i temperaturę (rozkłada się w czasie obróbki termicznej). By pozyskać jej duże ilości z warzyw i owoców, należy jeść je świeże i najlepiej surowe. Obierając je, należy zrezygnować z noży wykonanych ze stali nierdzewnej, gdyż przyspiesza ona rozkład witaminy C.
Jej wchłanianie osłabia również nikotyna, stres oraz niektóre leki, np. środki antydepresyjne i diuretyki.
Przeczytaj również: "Polska cytryna". Oczyszcza wątrobę i pomaga schudnąć
Witamina D
Dzięki witaminie D lepiej wchłania się wapń i fosfor. Wspomaga ponadto układ nerwowy, mięśniowy i odpornościowy. Wzmacnia kości i zęby oraz łagodzi objawy chorób skory.
W zdecydowanej większości witamina D wytwarzana jest w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Niestety, w szerokości geograficznej, w której leży Polska, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, bardzo trudno o odpowiednią dawkę słońca. Z kolei latem zabezpieczamy skórę kremami przeciwsłonecznymi, które również ograniczają produkcję witaminy D. To sprawia, że większość z nas cierpi na jej niedobory.
Wchłanianie witaminy D utrudniają również alkohol oraz środki przeczyszczające.
Przeczytaj również: Zdrowy zamiennik dla masła i margaryny. Bez cholesterolu
Witamina E
Witamina E to jeden z przeciwutleniaczy. Zabezpiecza organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Opóźnia procesy starzenia, chroni przed wieloma chorobami, zwiększa odporność.
Jej źródłem są oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy, arachidowy), jak również orzechy włoskie i laskowe, pestki słonecznika, migdały.
Wchłanianie witaminy E jest słabsze u kobiet stosujących hormonalne środki antykoncepcyjne. Jej ilość zmniejsza również mrożenie i promieniowanie.
Przeczytaj również: Ratuje życie dzieci. Najbardziej wartościowy pokarm
Źródła
- Janda K., Kasprzak M., Wolska J., "Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal of Life Sciences", 2015