Cała prawda o witaminie D
Czyż nie byłoby wspaniale, gdyby jedna witamina miała moc wpływania na mocne kości, chronienia przed cukrzycą, rakiem, chorobami serca oraz depresją? A jeśli dodatkowo pomagałaby zrzucić wagę? Dzisiejsze badania pokładają wielkie nadzieje w witaminie pochodzącej z ekspozycji skóry na promienie słoneczne, niektórych produktów żywieniowych oraz suplementów. To witamina D. Sprawdź, co o niej wiesz!
Witamina D a stwardnienie rozsiane
Stwardnienie rozsiane występuje częściej na terenach, gdzie rzadziej świeci słońce. Przez wiele lat badacze dopatrywali się związku pomiędzy witaminą D, brakiem słońca a stwardnieniem rozsianym (SM) – autoimmunologicznym schorzeniem, które prowadzi do zniszczenia nerwów. Na łamach czasopisma Neurology australijscy naukowcy poinformowali, że osoby częściej przebywające na słońcu mają wyższy poziom witaminy D, a przez to rzadziej chorują na stwardnienie rozsiane.
Witamina D a otyłość
Odpowiedni poziom witaminy D sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Dr Shamalar Sibley, amerykański naukowiec, przeprowadził badanie, którego wyniki pokazały, że właściwa ilość tej witaminy w organizmie ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów już w początkowej fazie odchudzania.
Niski poziom witaminy D a depresja
Witamina D pełni ważną rolę w rozwoju mózgu i jego funkcji. W badaniach przeprowadzone przez amerykańskich naukowców z kliniki Mayo u ponad połowy uczestników z depresją wykazano niedobry witaminy D.
Witamina D - słońce
Większość ludzi czerpie witaminę D ze słońca. Kiedy promienie słoneczne docierają do skóry, organizm sam ją produkuje. Wystarczy przebywać na słońcu od 5 do 10 minut, aby organizm wyprodukował wystarczającą ilość tej witaminy.
Witamina D w pożywieniu
Zachmurzone dni, mała ilość światła w zimie, a także używanie kremów przeciwsłonecznych wpływają na brak dostatecznej ilości witaminy D. Również starsi ludzie oraz osoby o ciemniejszej karnacji nie produkują wystarczającej ilości tego związku pod wpływem słońca. W takiej sytuacji warto przyjmować witaminę D z jedzenia oraz suplementów.
Źródła witaminy D
Choć nie ma wielu produktów bogatych w witaminę D, niektóre ryby stanowią wyjątek, i są to: miecznik, łosoś i makrela. Tuńczyk i sardynki również zawierają ten związek, ale w znacznie mniejszych ilościach. Niewielkie dawki witaminy można znaleźć w żółtkach jajek, wołowinie, mleku oraz płatkach.
Produkty z witaminą D
Rozpocznij dzień śniadaniem, które zawiera odpowiednią ilość witaminy D. Wybierz takie produkty jak: mleko, mleko sojowe, sok pomarańczowy, płatki, chleb oraz jogurt.
Suplementy z witaminą D
Najlepszym sposobem na dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witaminy D oprócz słońca jest pożywienie. Ale jeśli w twojej diecie brak jest produktów będących jej źródłem – wypróbuj suplementy. Większość multiwitamin zawiera 400 IU witaminy D.
Niedobór witaminy D
Jest wiele czynników, które mogą przyczynić się do niedoboru witaminy D w organizmie i są to:
- wiek (50 rok życia i powyżej),
- ciemny kolor skóry,
- nadwaga, otyłość, operacja wszczepienia by-passów,
- alergia na mleko, nietolerancja laktozy,
- choroby wątroby oraz przewodu pokarmowego, np. celiakia, choroba Crohna.