5 z 8Jedz baobab na zdrowie
Owoce baobabu wykazują działanie lecznicze. Pomogą w złagodzeniu bólu i obniżeniu gorączki, zapobiegają anemii, mogą być także stosowane w leczeniu biegunki oraz szkorbutu. Wspomagają też pracę i regenerację wątroby.
Spożywane regularnie redukują zmęczenie i poprawiają kondycję organizmu. Obecny w produkcie potas reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę serca i regeneruje układ nerwowy. Dzięki czemu skutecznie obniża poziom stresu. Ponadto obecne w owocach aminokwasy stymulują produkcję serotoniny, zwanej potocznie „hormonem szczęścia”.
Sproszkowany baobab jest szczególnie polecany dla kobiet w ciąży, dzieci i osób starszych, ponieważ zawiera dużo wapnia, który wzmacnia kości.
Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów opóźnia procesy starzenia, poprawia wygląd skóry, delikatnie wygładza zmarszczki. Działa więc jak naturalny eliksir młodości.
Dzięki obecności witaminy C owoce baobabu wspomagają odporność. Dodatkowo, obecność tej witaminy wpływa na skuteczność przyswajalności żelaza w organizmie.
Korzystnie wpływa też na funkcjonowanie układu pokarmowego, dlatego jest polecany dla osób na diecie odchudzającej. Proszek jest bogaty w enzymy trawienne i probiotyki, które zwiększają wzrost niezbędnych bakterii w jelitach.