Baobab – superjedzenie prosto z Afryki. Właściwości i zastosowanie
1 z 8Baobab, czyli drzewo życia
Baobaby to długowieczne drzewa. Wiek najstarszych okazów szacuje się na 3000 lat. Są odporne na działanie wysokich temperatur i przetrzymują długie okresy suszy. Dorastają do 25 metrów wysokości, a średnica pnia może wynosić nawet 15 metrów.
Przez tysiące lat Afrykanie doceniali to drzewo i jego owoce nazywając je „drzewem życia”. Począwszy od czasów starożytnych aż do dzisiaj, owoce i liście baobabu stanowią istotny składnik diety ludów afrykańskich.
Świeże liście zjada się na surowo tak jak szpinak, ale można je także wykorzystać do ugotowania zupy. Z kolei młode pędy przygotowuje się podobnie jak szparagi. Z pestek tłoczy się olej. Włókien z kory używa się do wyrobu ubrań, lin, koszy, sieci, a także papieru.
Najbardziej wartościowe są jednak owoce. Ich obierkami karmi się zwierzęta, natomiast miąższ wykorzystywany jest do przygotowywania napojów i potraw.
Baobab jest używany także jako roślina lecznicza. Wiele osób sadzi i pielęgnuje baobaby na własnych podwórkach.