Badania pokazują, że gotowanie na parze ryb słodkowodnych zmniejsza obecność cyjanotoksyn

Grupa badaczy z dziedziny toksykologii z Uniwersytetu w Sewilli opublikowała pionierskie badanie, w którym wykazała, że gotowanie na parze ryb słodkowodnych zmniejsza obecność cyjanotoksyn. Badanie opublikowane w "Food Control" koncentruje się na tilapii, gatunku ryby słodkowodnej, natomiast cyjanotoksyna, na której się skupiono, to cylindrospermopsyna.

Ryby słodkowodne gotowane na parze mają mało cyjanotoksynRyby słodkowodne gotowane na parze mają mało cyjanotoksyn
Źródło zdjęć: © 123rf

Profesorowie toksykologii z Uniwersytetu w Sewilli, należący do grupy badawczej wyjaśniają, że cyjanotoksyny są wytwarzane przez grupę bakterii o nazwie cyjanobakterie, które znajdują się głównie w rybach słodkowodnych. Obecność cyjanotoksyn w wodzie i żywności jest nadal badana pod kątem szkodliwości dla organizmu człowieka oraz środowiska.

Rocio Valderrama z Uniwersytetu w Sewilli wyjaśnia, że celem badań było odkrycie, co się dzieje z tą toksyną w czasie gotowania.

W badaniu wykazano, że gotowanie ryb słodkowodnych na parze przez ok. 2 minuty zmniejsza zawartość cyjanotoksyn o 26 proc. Naukowcy zauważają równocześnie, że normalne gotowanie zmniejsza ich obecność jedynie o 18 proc. Innym ważnym wnioskiem z badań było to, że biotoksyny, które są szkodliwe dla organizmu człowieka, przechodzą do wody, w której ryba była gotowania. Zatem jeśli gotujemy ryby słodkowodne w wodzie, należy ją wylać po ugotowaniu, ponieważ może ona zawierać cyjanotoksyny z ryb.

#dziejesienazywo: Jak często jeść ryby?

Gotowanie na parze najbardziej obniża zawartość cyjanotoksyn z rybach
Gotowanie na parze najbardziej obniża zawartość cyjanotoksyn z rybach © 123rf

W opublikowanym badaniu zaobserwowano również, że stężenie tej cyjanotoksyny po ugotowaniu nie ma wpływu na zdrowie, na podstawie tymczasowo ustalonych przez WHO dziennych limitów ich spożycia.

Wyniki naukowców wskazują, że nie zaleca się spożywania ryb słodkowodnych w postaci surowej. Według naukowców najlepiej jest je gotować właśnie na parze przez minimum 2 minuty.

Cyjanotoksyny to inaczej toksyny sinicowe. Są to toksyny naturalne. Ta grupa toksyn jest mocno zróżnicowana zarówno pod względem chemicznym, jak i toksykologicznym. Choć występują one tylko w zbiornikach wodnych, są one dużo bardziej niebezpieczne dla zwierząt i ludzi, niż dla organizmów żyjących w tym środowisku. Na przykład wykazano, że cyjanotoksyny, które stają się coraz bardziej powszechne, mogą wpływać na takie narządy zwierząt jak wątroba, nerki, serce, jelita, płuca i mózg.

Ponadto cyjanotoksyny można znaleźć również w żywności na bazie roślin podlewanych wodą, która je zawierała. To samo dotyczy zbóż, ryb i skorupiaków, które zostały nimi skażone przed spożyciem. U ludzi efekty spożycia cyjanotoksyn obejmują między innymi zapalenie wątroby i gardła, bóle głowy, biegunkę, odwodnienie i uszkodzenie nerek.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował niedawno raport, w którym zwrócił uwagę na brak badań naukowych dotyczących przenoszenia i bioakumulacji cyjanotoksyn w rybach i innych artykułach żywnościowych, a także brakiem szczegółowej oceny ich toksyczności.

ZOBACZ TAKŻE:

Naukowcy uważają, że zasadnicze znaczenie ma kontynuowanie badań w tym obszarze, ponieważ rzeczywiste ryzyko płynące z ekspozycji na cyjanotoksyny nie jest znane. Przyznali oni, że pracują również nad oceną skuteczności innych technik obróbki termicznej w eliminacji tych toksyn z ryb, takich jak smażenie na patelni, czy gotowanie w kuchenkach mikrofalowych.

Projekt został przeprowadzony przy ścisłej współpracy z Generalną Agencją Badań nad Spektrometrią Mas, która należy do Centrum Badań Naukowych, Technologii i Innowacji na Uniwersytecie w Sewilli (CITIUS).

Źródła

  1. news-medical.net
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące