9 składników, których nie powinnaś jeść

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego i gazowanego, ale bez zbędnych kalorii, może kusić cię dietetyczny napój gazowany. Jednak zwalcz w sobie tę pokusę, gdyż w takich napojach często znajduje się benzoesan potasu i sód. W połączeniu z witaminą C mogą one tworzyć benzen, który jest rakotwórczy. Napoje dietetyczne jednak to nie jedyne źródła benzoesanu potasu – często pojawia się on w cydrze jabłkowym, niskotłuszczowych dressingach sałatkowych, syropach, dżemach czy oliwkach, więc czytaj etykiety.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa bykst / CC0 1.0

/ 8Kukurydza

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC0 1.0

Nie panikuj – kolbę kukurydzy możesz zjeść bez większych zastrzeżeń, ale chodzi tu o modyfikowaną skrobię kukurydzianą, maltodekstrynę czy olej kukurydziany. Wszystkie te produkty bogate są w kwasy tłuszczowe omega-6, które mogą wywoływać stany zapalne, raka i choroby serca. Organizm potrzebuje zarówno kwasów tłuszczowych omega-6, jak i omega-3, ale przeważnie spożywa się więcej tych pierwszych. Aby zrównoważyć stosunek jednych do drugich, ogranicz margarynę, oleje warzywne i soję oraz jedz więcej łososia, halibuta czy orzechów włoskich.

/ 8Soja

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jing / CC0 1.0

Chociaż często mówi się o soi, że jest zdrowa, tania i bogata w białko, to jednak nie każda soja jest zdrowa. Proteiny sojowe, izolat sojowy i olej sojowy są obecne w wielu produktach na rynku, a badania pokazują, że mogą one negatywnie wpływać na płodność, obniżać libido i wywoływać wcześniejsze dojrzewanie u dzieci. Jeśli stosujesz dietę wegetariańską lub wegańską, najlepiej wybierać soję organiczną i jeść 3 porcje tygodniowo. Inne źródła białka dla wegan to komosa ryżowa, fasola czy orzechy oraz jajka z chowu ekologicznego dla wegetarian.

/ 8Butylowany hydroksyanizol

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC0 1.0

Przetworzona żywność o długiej przydatności do spożycia często pełna jest BHA (E320), który zapobiega psuciu się tłuszczów. Mimo że uznawany jest za bezpieczny, badania pokazały, że wywołuje on nowotwór u zwierząt, co wzmaga obawy o ludzkie zdrowie. Najlepiej więc ograniczyć spożycie produktów przetworzonych zawierających olej, ponieważ często zawierają one BHA.

/ 8Frakcjonowany olej palmowy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa stux / CC0 1.0

Frakcjonowanie oleju to proces najczęściej stosowany w przypadku oleju palmowego i oleju palmowego z ziaren, który polega na podgrzewaniu oleju, a następnie szybkim chłodzeniu, co dzieli go na frakcje. Olej frakcjonowany nadaje się do zapobiegania topieniu się czekoladowej polewy na słodyczach, ale olej palmowy z ziaren to około 80% tłuszczów nasyconych, które podwyższają zły cholesterol.

/ 8Glutaminian monosodowy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Luca Nebuloni / [CC BY 2.0](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Glutaminian monosodowy to wzmacniacz smaku często stosowany w produktach chińskich, puszkowanych warzywach czy zupach. Oficjalnie uznaje się go za bezpieczny, kiedy jedzony jest w małych ilościach, jednak niektóre osoby skarżą się na migreny i zwiększony apetyt w związku ze spożyciem tego składnika.

/ 8Sztuczne aromaty

Obraz
© Zdjęcie autorstwa dmsf / CC0 1.0

Sztuczne aromaty nie dostarczają żadnych składników odżywczych i często występują w żywności przetworzonej. Można spotkać je w chlebie, płatkach czy smakowym jogurcie, więc ciężko ich unikać, ale należy to robić do takiego stopnia, do jakiego jest to tylko możliwe.

/ 8Azotan sodowy i azotan

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC0 1.0

Azotany dodawane są do mięs jako konserwant, ale mogą tworzyć nitrozoaminy w ciele, które wspomagają rozwój raka. Badania z 2009 roku wykazały, że dzieci, które częściej niż raz w tygodniu jadły mięso z tymi dodatkami miały 74% większe ryzyko zachorowania na białaczkę niż dzieci, które rzadko jadły te pokarmy. Unikaj więc parówek i innych rodzajów przetworzonego mięsa.

/ 8Wzbogacona pszenica

Obraz
© Zdjęcie autorstwa carrstuff / CC0 1.0

Pełne ziarno jest częścią zdrowej diety, która dostarcza ważne składniki odżywcze, takie jak błonnik i minerały, ale należy uważać – często zdarza się, że produkty reklamowane jako pełnoziarniste zawierają tylko kilka pełnych ziaren, a głównym składnikiem jest wzbogacona mąka pszenna. Należy więc szukać produktów oznaczonych jako „100% pełnego ziarna”.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące