4 z 9Żelki Candi o smaku oranżady z nadzieniem owocowym 10 proc.
- Podobnie jak w poprzednim produkcie tej marki, na pierwszym miejscu jest syrop glukozowy, cukier i żelatyna. Również jako substancje barwiące mamy naturalne składniki, ale wciąż sytuacja jest podobna - zauważa dietetyk.
Jednak w przypadku tych żelków na końcu spisu składników widnieje również wosk carnauba. Co to jest i czy należy się go obawiać?
- Jest to naturalna, bezpieczna substancja i nie należy się jej bać – mówi Kinga Głaszewska. – Zastanawia mnie jednak coś innego. Producent mówi, że nadzienia owocowego jest 10 proc., lecz podliczając procentową zawartość w składzie, trudno się tu doszukiwać 10 proc. Ponadto są tu zawarte soki zagęszczone, w których nie sposób znaleźć witaminy i minerały. To jest źródło tylko i wyłącznie cukrów prostych.
Zobacz także: Zapanuj nad ochotą na słodycze. To wcale nie takie trudne