Fani żelek nie będą zachwyceni. Skład pozostawia wiele do życzenia

Żelki kuszą swoim smakiem i różnymi kształtami. Pokusa zjedzenia całej paczki jest często tak silna, że mimowolnie jej ulegamy. Co takiego jest w żelkach, że są tak pyszne i ciężko im się oprzeć?

Żelki to prawdziwa bomba cukrowaŻelki to prawdziwa bomba cukrowa
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Jak robi się żelki?

Skład żelek jest zwykle bardzo podobny. Podstawowymi składnikami jest syrop glukozowy, cukier oraz żelatyna. W sklepach znajdziemy żelki ''vegan friendly'', do których wyprodukowania nie używa się żelatyny tylko agaru. W zależności od smaku i koloru w żelkach są też barwniki, soki owocowe, aromaty, regulatory kwasowości i inne dodatki.

Składniki żelek są podgrzewane, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie wtłacza się je do specjalnych form, suszy i oczyszcza powietrzem. Gotowe żelki powleka się np. woskiem pszczelim - dzięki temu są błyszczące.

Proces produkcji żelek nie wydaje się skomplikowany. A co z ich składem?

Jogurty mają więcej cukru niż cola

- Żelki to produkt o wysokiej zawartości cukru i konserwantów. Analizując etykiety produktów, znajdziemy tam takie substancje jak: regulatory kwasowości (np. kwas cytrynowy, kwas mlekowy), substancje glazurujące (np. wosk pszczeli), aromaty, barwniki (np. ekstrakt z czerwonej papryki, czarnej marchwi), a nawet oleje roślinne, w tym olej palmowy. Wpływ tych substancji na organizm nie jest do końca poznany, jednak warto minimalizować ich ilość w codziennym żywieniu - mówi dla WP Parenting dietetyk Maciej Pokarowski z "Mój Dietetyk".

Żelki to bomba cukrowa

Od lat żelki są na liście ''zakazanych słodyczy'' a mimo to kupujemy je sobie i swoim dzieciom. Według ekspertów żelki nie mają żadnych wartości odżywczych, są za to źródłem ogromnej ilości cukru. Patrząc na skład, ciężko się nie zgodzić.

Podstawą żelek jest cukier i syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy. Zwykle te składniki zajmują jedne z pierwszych miejsc w składzie. Nadmierne spożycie tych substancji przyczynia się do powstawania nadwagi i otyłości, sprzyja też pojawieniu się insulinooporności i cukrzycy typu 2.

W zależności od producenta i opakowania, w 100 g żelek może znajdować się od 11 do nawet 16 łyżeczek cukru.

Kolorowe sztuczne barwniki

Swój piękny kolor żelki zawdzięczają dodatkowi sztucznych barwników. Użyte są w ilościach dozwolonych, jednak warto wiedzieć czym może grozić spożywanie ich w większych ilościach. Mogą powodować niepożądane reakcje układu odpornościowego.

Szczególną uwagę zwróć na obecność w składzie żółcieni chinoninowej E104 i czerwieni koszenilowej E124. Pierwszy z tych barwników został zakazany w USA, Finlandii i Norwegii. Podejrzewa się że ma działanie kancerogenne, może też powodować alergie. Czerwień koszenilowa zakazana jest w USA i Japonii. Jej nadmierne spożywanie może wywoływać nadpobudliwość u dzieci, astmę, reakcje alergiczne. Substancja ta źle wpływa na nerki i wątrobę. Może też zmniejszać płodność.

Warto też zwrócić uwagę na dodatek tartazyny E102 i błękitu brylantynowego E133. One również w dużych dawkach mogą powodować reakcje alergiczne, mają też działanie kancerogenne.

Zdrowe dodatki

Producenci żelek prześcigają się również w dodawaniu do swoich produktów zdrowych substancji, które miałby wyróżnić ich żelki na tle konkurencji. Na półkach sklepowych znajdziemy wspomniane już żelki dla wegan, żelki z dodatkiem witamin, mleka czy soków owocowych. Niestety znajdują się one na końcu składu. Wciąż króluje w nich cukier i syrop glukozowo-fruktozowy.

- Oczywistością jest, że wszystko jest dla ludzi i raz na jakiś czas można pozwolić sobie na drobne odstępstwo. Jednak nawet żelki wzbogacone o różne witaminy, nie zastąpią produktów pochodzenia naturalnego. To one będą zawsze lepszym wyborem. Jeśli już wybieramy żelki to warto stosować się do prostej zasady: im krótszy skład produktu tym lepiej dla nas i dla naszego zdrowia - tłumaczy dietetyk.

Żelki dla dzieci na odporność

W aptekach można kupić też żelki witaminowe, które, wedle zapewnień producenta, mają pomóc podnieść odporność naszego dziecka i uzupełnić poziom witamin i minerałów w jego organizmie. Rodzice chętnie sięgają po takie produkty, przekonani, że słodki miś korzystnie zadziała na zdrowie dziecka. Niestety musimy być świadomi tego, że witaminowe suplementy diety w postaci żelek, to nadal słodycze, składające się w większości z cukru lub syropu glukozowego. Dlatego właśnie smakują dzieciom - są słodkie, kolorowe i smaczne.

- Żelki witaminowe to przede wszystkim słodycze z dodatkiem syntetycznych witamin. Dodatkowo najczęściej zawierają cukier lub inne substancje słodzące. Dziecko może mieć potem problem z jedzeniem naturalnych produktów. Po spożyciu sztucznych witamin w żelkach, mogą występować różne skutki uboczne, szczególnie w przypadku przedawkowania. Mogą pojawić się mdłości, swędzenie skóry, zmiana barwy moczu. Nadmiar witamin obciąża organizm - wyjaśnia dietetyk Robert Lipert.

Podając dziecku żelki przyzwyczajamy je do jedzenia słodyczy i wyrabiamy w nim niezdrowe nawyki. Zamiast witaminowego misia lepiej podać dziecku owoc lub inną zdrową przekąskę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące