2 z 9Żelki Candi "Jabłkowe krążki"
W składzie jabłkowych krążków firmy Candi na pierwszym miejscu mamy syrop glukozowy, cukier, wodę oraz żelatynę wieprzową, która odpowiada za gumową konsystencję.
- Ich skład nie jest zbyt dobry. Co prawda są też naturalne składniki jak regulator kwasowości: kwas cytrynowy i kwas mlekowy. Spirulina może brzmieć niepokojąco, ale jest to składnik naturalny, pochodzący z alg morskich. Pektyny też są naturalne. W tych żelkach największym problemem jest bardzo wysoka zawartość cukrów prostych - mówi Kinga Głaszewska.
Jak dodaje, cukry proste powodują próchnicę, działają uzależniająco, zwiększają ryzyko chorób cywilizacyjnych (np. otyłości brzusznej). Dlatego tak ważne jest, by w diecie dzieci ograniczać ilość przyjmowanych cukrów.
Zobacz także: Jak prawidłowo myć zęby niemowlęcia