Zdrowe przepisy, które pokochasz ty i twoje dziecko
Twoje dziecko nie chce jeść? A może ciągle wybrzydza i kręci nosem? Jeśli chcesz, by to się zmieniło, wypróbuj przepisy, jakie tutaj prezentujemy. Jeśli przygotujecie te potrawy razem, nie dość, że spędzicie wspólnie czas, to dziecko na pewno zgłodnieje, patrząc na smakowite składniki.
Te smaczne, aromatyczne i bardzo różnorodne potrawy przypadną do gustu nie tylko małym niejadkom. Zakochają się w nich także dorośli smakosze.
Paprykowe łódeczki z serkiem
Chrupie i smakuje. Paprykowa przystawka z sosem czosnkowym na pewno zdobędzie podniebienia dzieci i dorosłych.
Składniki:
- 1 średniej wielkości zielona papryka,
- 1 średniej wielkości czerwona papryka,
- 1 średniej wielkości żółta papryka,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- jogurt naturalny,
- delikatny serek kremowy,
- sok z cytryny.
Wykonanie:
Paprykę myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Dwie łyżki jogurtu naturalnego mieszamy z dwoma łyżkami serka, łyżeczką soku z cytryny, solą oraz pieprzem. Mieszamy. Sos kładziemy na kawałeczki papryki. Możemy posypać pokrojonym drobno koperkiem i na wierzch położyć plasterek oliwki.
Pieczone chipsy ze słodkich ziemniaków
Zapiekane chipsy z batatów, czyli słodkich ziemniaków, to doskonała kolacja dla tych młodszych i trochę starszych. Do ich wykonania potrzebne będą:
- 2 spore bataty,
- 1 papryka czerwona,
- ser żółty (starty na dużych oczkach),
- ćwierć szklanki sosu pomidorowego,
- jogurt naturalny,
- kilka listków sałaty lodowej,
- szczypta soli i pieprzu,
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.
Wykonanie:
Batata dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra i delikatnie skrapiamy oliwą lub olejem rzepakowym. Wstawiamy na około 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W międzyczasie kroimy paprykę w drobną kosteczkę, dodajemy sos pomidorowy, szczyptę soli (lub pomijamy), pieprz. Całość wykładamy na plastry batatów i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy do momentu, aż ser delikatnie zbrązowieje. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Na jeszcze ciepłe chipsy nakładamy kroplę jogurtu naturalnego.
Cesserole z zielonej fasolki szparagowej
Casserole to nic innego, jak danie jednogarnkowe. Można do niego dodać praktycznie każde warzywo. My dzisiaj proponujemy casserole z fasolką szparagową.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej, zielonej, może być cięta,
- 1 duży kubek śmietany,
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego,
- pół łyżeczki pieprzu,
- mała cebula,
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 2 woreczki ryżu.
Wykonanie:
Wysyp fasolkę do naczynia żaroodpornego, dodaj do niej śmietanę i jogurt. Dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz 15 minut. W tym czasie pokrój cebulę tak, by powstały okręgi. Obtocz je w mące i podsmaż na małym ogniu, aż się zarumienią. Do posolonej, wrzącej wody włóż ryż i gotuj około 10 minut. Po tym czasie wyjmij.
Gdy po 15 minutach wyjmiesz casserole, posyp je podsmażoną cebulką i jeszcze na około 5-7 minut wstaw do piekarnika.
Podawaj z ugotowanym ryżem.
Pierś z kurczaka z fasolką szparagową
Pierś z kurczaka lubią chyba wszyscy. Dobrze przyrządzona jest soczysta i krucha. Gdy włożymy ją w marynatę, a później położymy na patelni grillowej, będzie dodatkowo bardzo aromatyczna.
Składniki:
- Marynata:
- litr wody,
- łyżka sosu sojowego,
- listek laurowy,
- trzy ziarenka ziela angielskiego.
Reszta:
- jedna podwójna pierś z kurczaka,
- przyprawy: bazylia suszona, tymianek, pieprz ziołowy,
- 1 opakowanie fasolki szparagowej mrożonej,
- sok z cytryny,
- ziemniaki.
Wodę, sos sojowy i przyprawy łączymy. Wkładamy mięso i odkładamy je na dobę. Po tym czasie wyjmujemy i skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy w przyprawach. Patelnię grillową nagrzewamy bez oleju. Grillujemy pokrojoną pierś. W tym samym czasie wstawiamy do gotowania ziemniaki. Fasolkę rzucamy na gorącą wodę i gotujemy około 5-7 minut.
Hamburgery z wieprzowiną
Zdrowsza wersja hamburgerów, wymagająca troszkę więcej pracy. Jednak efekt wart jest poświęcenia czasu i energii.
Składniki:
- 0,5 kg łopatki,
- 1 litr wody,
- sól morska,
- sos sojowy,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- czubryca czerwona,
- majeranek,
- pieprz,
- chilli w proszku,
- oliwa,
- 4 bułeczki pełnoziarniste,
- papryka,
- ser żółty,
- cebula,
- ogórek konserwowy.
Wykonanie:
Do litra wody dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, liść laurowy i ziele angielskie. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po tym czasie łopatkę wyjmujemy i posypujemy obficie czubrycą czerwoną i pieprzem. Sól, majeranek i chilli stosujemy oszczędnie. Mięso skrapiamy oliwą, wkładamy do rękawa do pieczenia i zamykamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Pieczemy około godziny, co jakiś czas sprawdzając. Po wyjęciu pozwalamy mu troszkę wystygnąć.
Bułeczki kroimy na pół. Paprykę i ogórka kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Ser żółty ścieramy na tarce. Na bułeczkę najpierw kładziemy przestudzoną i rozkruszoną wieprzowinę, następnie paprykę, ogórka i cebulę. Można podać z majonezem. Smacznego!
Pełnoziarnista pizza
Fast food, ale zdrowy. Z pomidorami, serem mozzarella i świeżymi ziołami. Palce lizać.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- szczypta soli,
- 2,5 łyżeczki suchych drożdży,
- 1,5 szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżeczki rozmarynu,
- 1 łyżeczka czosnku w proszku.
Farsz:
- 2-3 dojrzałe, słodkie pomidory,
- 2 kulki sera mozzarella,
- świeża bazylia,
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
- kilka oliwek.
Wykonanie:
Wymieszaj dwa rodzaje mąki potrzebne do wyrobu ciasta. Dodaj cukier, sól, przyprawy. Znowu dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj wodę i wyrabiaj ciasto delikatnie, ale stanowczo, przez około 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być już dobrze wymieszane. Uformuj z niego kształt przypominający okrąg pizzy.
Mozzarellę pokrój w poziome plastry, pomidory umyj i też pokrój. Do koncentratu pomidorowego dolej wodę i wymieszaj. Powstałym sosem posmaruj ciasto. Wyłóż na nie pokrojone w plasterki (lub całe, jak wolisz) oliwki, ser i pomidory. Wstaw do nagrzanego na około 180 stopni piekarnika na 25 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy pizza jest gotowa.
Dla lepszego efektu jedną kulkę mozzarelli możesz zetrzeć na grubych oczkach tarki i posypać pizzę w połowie czasu pieczenia. Smacznego!
Jagodowa granita
Deser doskonały na lato. Orzeźwia bardziej niż lody i do tego nie zawiera konserwantów. Samo zdrowie. Do jego wykonania potrzebne będą:
- około 300 gramów jagód,
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub pół łyżeczki stewii w proszku.
Wykonanie:
Jagody (w zimie mogą być mrożone) podgotuj, aż się rozpadną. Posłódź i odstaw do wystygnięcia. Następnie przełóż do miski i wstaw do zamrażarki. Gdy minie pół godziny, owoce wyjmij i rozkrusz, znowu wstaw do zamrażarki. To samo wykonaj od 3 do 5 razy. Deser musi być zamarznięty, ale powinien mieć konsystencję "kruszonki".
Można go również wykonać w inny sposób. Jagody zamróź i zblenduj. Gotowe.
Pudding z chleba z owocami
Pożywny i smaczny. Taki jest deser z... chleba. Spróbuj go zrobić w domu, a nie pożałujesz.
Składniki:
- 1 jajko,
- 1 białko,
- 1 kubek mleka,
- 2 łyżeczki syropu klonowego zamiast cukru,
- ziarenka z jednej laski wanilii,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 6 grubo pokrojonych kromek chleba,
- garść rodzynek,
- świeże lub mrożone owoce, dowolne.
Wykonanie:
W dużej misce wymieszaj wszystko: całe jajko, białko, mleko, syrop klonowy, ziarenka wanilii, cynamon, pokrojony w kosteczki chleb i rodzynki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Masę z miski przelej do keksówki (wcześniej nasmaruj ją masłem). Wstaw do piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, aż deser zrobi się lekko brązowy.
Po wyjęciu posyp owocami. Możesz też zrobić z nich mus. Rozgotuj je i posłódź. Polej nimi zapiekany chleb. Smacznego!
Arbuzowe ciasteczka
Może troszkę oszukane, ale za to jakie pyszne! Arbuzowe ciasteczka na pewno będą przebojem np. podczas przyjęcia urodzinowego
Składniki: dojrzały arbuz.
Arbuza kroimy na grube plastry. Foremką do pierniczków wycinamy odpowiednie wzory. Możemy polać własnoręcznie zrobionym lukrem, ale nie jest to konieczne. Gotowe!