Wszystko co warto wiedzieć o łososiu GMO. Wartości odżywcze i wpływ na zdrowie
1 z 7Żywność genetycznie zmodyfikowana
Żywność genetycznie modyfikowana od lat budzi kontrowersje. Naukowcy zajmujący się genetyką najczęściej modyfikują rośliny. Dzięki temu są one bardziej odporne na warunki atmosferyczne, dają większy plon, albo po prostu wyglądają lepiej niż ich niezmodyfikowani kuzyni. Oprócz roślin modyfikuje się również zwierzęta.
Amerykańska Agencja do spraw Żywności i Leków (FDA) wydała zgodę na sprzedaż genetycznie modyfikowanego łososia. Jest to pierwsze zwierzę GMO, które zostało dopuszczone do sprzedaży na rynku amerykańskim.
Czym charakteryzuje się ten łosoś? Czy można go spożywać bez obaw? Zobacz galerię.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Gdy masz za wysoki cukier, organizm wysyła dyskretne sygnały