Właściwości zdrowotne czubrycy. Przyprawa, którą powinieneś znać
Czubrica, zwana u nas czubrycą, to mieszanka przypraw pochodząca z Bułgarii. Jej głównym składnikiem jest cząber górski. W Polsce do mieszanek często wykorzystuje się cząber ogrodowy, który jednak jest mniej wyrazisty od górskiego.
Kolejne trzy składniki, które najczęściej znajdują się w mieszankach to kozieradka, czosnek i suszona papryka. Każdy z nich ma korzystny wpływ na zdrowie.
Zobacz galerię i dowiedz się, dlaczego warto dodawać czubrycę do potraw.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Pomaga rozbijać komórki tłuszczowe, oczyszcza z toksyn. Kosztuje grosze
Cząber górski
Cząber górski ma silny, korzenny smak. Zawiera dużo olejków eterycznych, m.in. tymol i p-Cymen. Ponadto jest bogatym źródłem flawonoidów, kwasu rozmarynowego, betulinowego, ursolowego i oleanowego.
Cząber górski ma właściwości odkażające i antyseptyczne. Pomaga przy takich problemach jak biegunka, nudności, wymioty. Dodatek tego zioła łagodzi wzdęcia i niestrawność.
Substancje zawarte w cząbrze hamują rozwój gronkowców, paciorkowców, E. coli, pałeczek okrężnicy i drożdżaków.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kozieradka
W mieszance przypraw wykorzystuje się nasiona lub liście kozieradki. Nasiona są od pokoleń wykorzystywane do leczenia różnych schorzeń. Kozieradka działa osłaniająco na żołądek, zmniejsza stany zapalne w organizmie. Pobudza produkcję żółci, insuliny i innych enzymów. Nasiona kozieradki pomagają w walce z zaparciami.
Roślina na też działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Wpływa pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego. Zawiera saponiny steroidowe, które hamują wchłanianie trójglicerydów i cholesterolu. Może być stosowana w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Czosnek
Czosnek znany jest ze swoich właściwości leczniczych. W jednym ząbku znajdują się flawonoidy, aminokwasy, saponiny, witaminy B1, B2, PP, C, prowitamina A, potas, magnez i wapń.
Czosnek ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Działa przeciwzakrzepowo, powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych. Obniża ciśnienie krwi. Zmniejsza też zmiany miażdżycowe. Dzięki temu chroni przed zawałem serca i udarem mózgu.
Czosnek przyśpiesza też wydzielania żółci, usprawnia pracę jelit, zapobiega powstawaniu wzdęć. Suszony czosnek zachowuje swoje właściwości grzybobójcze i przeciwutleniające, ale traci te bakteriobójcze.
Zobacz też: Pij zaraz po przebudzeniu przez miesiąc. Schudniesz i pozbędziesz się toksyn
Suszona papryka
Suszona papryka może być słodka lub ostra, w zależności od tego, jaki rodzaj papryki został zmielony.
Suszona papryka pobudza apetyt, zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego. Wykazuje też działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Oczyszcza błony śluzowe. Wzmacnia odporność organizmu. Antyoksydanty zawarte w papryce pomagają obniżać poziom złego cholesterolu.
Karotenoidy wspomagają ochronę przed promieniowaniem UV i zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Zobacz też: Działa jak drogi suplement diety. Pobudza mózg do pracy, oczyszcza jelita
Zastosowanie czubrycy
Najpopularniejszymi mieszankami czubrycy jest czerwona i zielona. Ponadto w sklepie możemy też znaleźć czubrycę żółtą, szarą i białą. Różnią się między sobą składem i przeznaczeniem.
Klasyczna czerwona sprawdzi się w daniach kuchni bałkańskiej. Może być dodawana do potraw z roślin strączkowych, wędlin, gęstych zup, np. z soczewicy.
Zielona stosowana jest do przyprawiania sałatek, surówek, serów, sosów, zup jarzynowych i chłodników.
Żółta, ze względu na zawartość kurkumy może być stosowana zamiennie z curry. Będzie idealnym dodatkiem do mięsa kurczaka i indyka.
Szara odmiana czubrycy może być stosowana jako marynata do mięs czerwonych. Wzbogaci też smak gulaszów i zup.
Biała czubryca może być stosowana jako przyprawa do bigosu.
Mieszankę przypraw możemy kupić w dużych sklepach spożywczych albo przez internet. Za 25 g zapłacimy ok. 3,5 zł.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl