Olej z kozieradki - właściwości i zastosowanie
Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum L) to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych. Jest także nazywana bożą trawką, koniczyną grecką czy greckim sianem. Wywodzi się z Azji i Europy Wschodniej. Rośnie w obszarze klimatu umiarkowanego.
Może osiągać wysokość 60 centymetrów. Wydziela korzenny, nieco mdły zapach. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Jest zapylana przez owady.
Jej właściwości są od wieków wykorzystywane w tradycyjnej azjatyckiej medycynie. Współczesne badania naukowe potwierdzają pozytywny wpływ substancji zawartych w liściach i nasionach kozieradki na organizm ludzki. Roślina znajduje swoje zastosowanie nie tylko w lecznictwie, ale także w kuchni, kosmetologii oraz... kulturystyce.
Co kryją w sobie nasiona kozieradki
Surowcami leczniczymi są nasiona i kwitnące ziele kozieradki.
W sklepach zielarskich można zakupić mielone i całe nasiona. Zawierają one m.in. śluzy, saponiny sterydowe, gorycze, flawonoidy, kumaryny, olejek eteryczny, fosfolipidy, aminy biogenne, błonnik.
Ponadto nasiona kozieradki to bogate źródło witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego oraz witaminy A. Znajdziemy w nich także minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk).
Olej z kozieradki - skarb Azji
Z nasion kozieradki tłoczy się olej. Zawiera on duże ilości śluzu polisacharydowego (powyżej 40 proc.). Poza tym jest bogaty w tłuszcze, saponiny steroidowe, estry, białka roślinne, olejki eteryczne, flawonoidy, cholinę, lecytynę, witaminy PP, E, D oraz tygoneline i sole mineralne (potas, sód, miedź, fosfor, żelazo, wapń, cynk).
Olej działa osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego, w związku z tym jest stosowany w chorobie wrzodowej. Ponadto posiada on właściwości przeciwzapalne, żółciopędne i rozkurczowe. Pobudza też wydzielanie soku trzustkowego i żółci, dlatego wspomaga trawienie. Może być też stosowany jako środek regulujący wypróżnienia.
Posiada on również właściwości wykrztuśne. Stymuluje wytwarzanie śluzów, dzięki czemu pomaga usuwać alergeny z układu oddechowego oraz toksyny z dróg moczowych. Obniża ciśnienie krwi. Zmniejsza również stany zapalne i infekcje. Jest też uważany za naturalny afrodyzjak, ponieważ podnosi poziom testosteronu.
Zastosowanie oleju z kozieradki
Olej z kozieradki jest polecany przy osłabieniu fizycznym i psychicznym, ponieważ poprawia samopoczucie. Ze względu na swoje bogate walory odżywczy bywa także używany przy leczeniu anoreksji.
To jednak nie wszystko. Olej ten jest również stosowany przy zaniku mięśni, chorobach reumatycznych i zwyrodnieniach stawów, a także złamaniach kości. Wspomaga też leczenie chorób wątroby, nerek i pęcherza moczowego. Obniża poziom cukru we krwi. Pobudza laktację u kobiet karmiących.
Zastosowany zewnętrznie na skórę działa przeciwzapalnie. Wykorzystuje się więc go do leczenia atopowego zapalenia skóry, czyraków, egzem, odleżyn i ropni. Zmniejsza krwiaki i sińce, przyspiesza gojenie ran, łagodzi oparzenia i świąd po ukąszeniach owadów.
Zahamuje wypadanie włosów
W kosmetyce kozieradka jest stosowana w celu pielęgnacji cery łojotokowej i trądzikowej.
Jednak największą sławę zdobyła dzięki temu, że wzmacnia włosy. Wcierana w skórę głowy łagodzi podrażnienia, hamuje wypadanie włosów, wzmacnia cebulki, wygładza i nawilża suche kosmyki.
Ponadto olejek z kozieradki poprawi elastyczność skóry, ponieważ zabezpiecza naskórek przed utratą wody. spowalnia procesy starzenia się, spłyca zmarszczki. Poprawia również koloryt skóry. Dodany do balsamu do ciała doskonale nawilży, ujędrni i wygładzi.
Jak stosować olej z kozieradki?
Aby wzmocnić organizm, zwiększyć apetyt, obniżyć ciśnienie krwi i pobudzić kobiece enzymy należy codziennie rano przed śniadaniem lub w trakcie zażywać łyżeczkę oleju z kozieradki.
Olej z kozieradki sprawdzi się również jako naturalny kosmetyk do włosów. Kiedy mamy problem z wypadającymi, osłabionymi włosami, należy regularnie smarować skórę głowy olejkiem, a potem owinąć je w ciepły ręcznik na min. godzinę. Następnie umyć je delikatnym, ziołowym szamponem. Efekt będzie zauważalny po kilku tygodniach. Kozieradka wzmacnia cebulki i stymuluje porost nowych włosów, łagodzi także podrażnienia skóry głowy.
Kozieradka w kuchni
Kozieradka w kuchni pełni rolę aromatycznej przyprawy, wykorzystywanej między innymi w curry oraz indyjskiej mieszance panch phoron. Mało kto wie, że nasiona kozieradki są także składnikiem oryginalnego przepisu na chałwę.
Wysuszone i sproszkowane nasiona dodaje się do zup, sałatek, sosów, zapiekanek, twarożku, mięs, ryb, makaronów, dipów, a nawet konfitur czy miodu. Można je także dosypać do mąki w celu uzyskania pikantnego chleba.
Nasiona kozieradki posiadają specyficzną nutę goryczki. Aby się jej pozbyć, nasiona należy lekko uprażyć, ale nie za mocno, aby nie zepsuć ich smaku.
Świeże liście oraz kiełki z nasion można dodać do sałatek. Natomiast wysuszone liście, czyli kasoori methi, świetnie komponują się z pikantnymi, warzywnymi potrawami.