9 powodów, dla których warto jeść nasiona chia

Nie bez powodu nasiona chia są uznawane za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na całym świecie. Stanowią one źródło wielu składników odżywczych, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Chcesz wiedzieć więcej?

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie nasion chia / Shutterstock

/ 9Zawierają niewiele kalorii

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Larry Jacobsen / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Garść nasion chia obfituje w cenne dla organizmu substancje odżywcze. Ogromną zaletą tego produktu jest niskokaloryczność. Dzięki temu możemy czerpać korzyści płynące ze spożycia nasion bez obaw o niekorzystne skutki w wyglądzie sylwetki.

/ 9Co kryją w sobie nasiona chia?

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Stacy Spensley / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

W porcji nasion wynoszącej 28 g znaleźć można pokaźną ilość błonnika pokarmowego, białko, zdrowe kwasy tłuszczowe, wapń, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B. Warto zwrócić również uwagę, że taka porcja dostarcza organizmowi zaledwie 135 kalorii.

/ 9Zawierają niewiele węglowodanów

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Connoisseur 4 The Cure / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Nasiona chia nie zawierają w składzie zbyt wielu węglowodanów i dzięki temu mogą być spożywane o każdej porze dnia. Stanowią one również idealną przekąskę dla osób, które ograniczają spożycie węglowodanów w diecie.

/ 9Zawierają silne przeciwutleniacze

Obraz
© Zdjęcie autorstwa j bizzie / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Zawarte w nasionach chia substancje przeciwutleniające chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Związkami odpowiedzialnymi za przyśpieszenie procesów starzenia się skóry, które uszkadzają obecne w niej komórki. Poza tym przeciwutleniacze te mogą uchronić organizm przed chorobami układu sercowego, a nawet rakiem.

/ 9Węglowodany zawarte w nasionach to czysty błonnik

Obraz
© Zdjęcie nasion chia / Shutterstock

Węglowodany zawarte w nasionach chia mają postać błonnika, który nie jest trawiony przez organizm. Składnik ten usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Następnie jest całkowicie wydalany z organizmu.

/ 9Zawierają białko

Obraz
© Zdjęcie nasion chia / Shutterstock

Garść nasion chia może dostarczyć organizmowi przyzwoitą ilość białka. To z kolei może znacząco ograniczyć uczucie łaknienia i zmniejszyć chęć na podjadanie między posiłkami.

/ 9Wspomagają odchudzanie

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Eksperci w zakresie żywienia człowieka potwierdzają, że regularna obecność nasion chia w diecie może wspomóc procesy odchudzania ze względu na zawarty w nich błonnik oraz białko. Białko wymaga od organizmu dużego wydatku energetycznego, aby mogło zostać całkowicie strawione. Z kolei błonnik reguluje rytm wypróżnień i zapobiega wzdęciom oraz zaparciom.

/ 9Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Larry Jacobsen / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Nasiona chia są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są bardzo korzystne dla zdrowia człowieka. Obniżają one poziom złego cholesterolu we krwi, a tym samym przyczyniają się do obniżenia ryzyka zawału serca.

/ 9Wzmacniają kości

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Larry Jacobsen / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Nasiona chia zawierają kompleks pierwiastków niezbędnych dla zdrowia i mocnych kości, takich jak: wapń, fosfor oraz magnez. Z tego względu ich spożycie jest szczególnie wskazane w przypadku wegan, którzy nie spożywają nabiału.

Wybrane dla Ciebie
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje
Barwnik nowej generacji. Może zrewolucjonizować operacje nowotworów u dzieci
Barwnik nowej generacji. Może zrewolucjonizować operacje nowotworów u dzieci
Rodzice wpadają w panikę. Ekspertka uspokaja: to nie choroba
Rodzice wpadają w panikę. Ekspertka uspokaja: to nie choroba
Przełomowe badanie. Niedobór plejotrofiny a objawy mózgowe zespołu Downa
Przełomowe badanie. Niedobór plejotrofiny a objawy mózgowe zespołu Downa
Korzysta tylko 1 na 10 dzieci. A to kluczowy element rozwoju
Korzysta tylko 1 na 10 dzieci. A to kluczowy element rozwoju