Wady i zalety produktów w puszkach

Ciecierzyca, pomidory, brzoskwinie, ananasy. Te i wiele innych owoców, warzyw czy potraw dostaniemy w wersji konserwowanej, w puszkach. Takie jedzenie jest wygodne i ma długi termin ważności, ale ma też kilka minusów. Przede wszystkim opakowania mogą zawierać bisfenol A, a do samych potraw dodawane są konserwanty. Czy jednak każda "puszka" jest zła? Na co zwrócić uwagę kupując produkty w puszkach?

Puszki, w których konserwowane są np. ryby, powlekane są substancją z zawartością bisfenolu A.Puszki, w których konserwowane są np. ryby, powlekane są substancją z zawartością bisfenolu A.
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

Plusy zakonserwowanych owoców i warzyw

Zimą, kiedy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest mocno utrudniony, a te które można kupić w supermarketach w większości faszerowane są nawozami, często sięgamy po takie, które zostały zamknięte w puszkach. Nic dziwnego, bo takie jedzenie ma sporo plusów.

Największym plusem tych produktów jest fakt, że niektóre substancje zawarte w warzywach działają lepiej, gdy zostaną poddane obróbce cieplnej. Należą do nich niektóre antyutleniacze, np. znajdujący się w pomidorach likopen czy zawarty w marchewkach betakaroten.

Przeczytaj także:

Substancje te powinny spożywać szczególnie dzieci. Betakaroten, zwany także prowitaminą A, poprawia wzrok, wzmacnia odporność, jest również dodatkowym filtrem przeciwsłonecznym, ponieważ zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie UV.

Z kolei likopen to związek, który chroni przed chorobami serca, zapobiega złamaniom kości oraz chroni przez promieniowaniem UVA i UVB, zmniejszając ryzyko rozwoju czerniaka.

Trzecim plusem jedzenia z puszki jest krótki czas pomiędzy zbiorem a zakonserwowaniem. Transport owoców lub warzyw z Hiszpanii, Maroko czy Włoch zajmuje zdecydowanie więcej czasu. Poza tym, producenci muszą sztucznie przedłużać trwałość produktów, aby po dotarciu na miejsce, owoce i warzywa dalej były atrakcyjne dla klientów.

Niestety, na tym kończą się korzyści z jedzenia warzyw i owoców z puszek.

W puszkach dostępne są prawie wszystkie warzywa i owoce. I o ile one same mogą być dobrej jakości i pozbawione syntetycznych dodatków, o tyle powszechną praktyką jest smarowanie wnętrza puszek żywicą epoksydową, która zawiera bisfenol A.

O szkodliwości tego związku chemicznego z grupy fenoli, stosowanego do produkcji tworzyw sztucznych, w czasopiśmie naukowym "PLOS Biology" pisała m.in. Lisa Gross, ale takich badań jest więcej. Wynika z nich, że bisfenol A destrukcyjnie wpływa na zdrowie.

Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazują, że BPA zwiększa ryzyko występowania nowotworów, powoduje zaburzenia hormonalne, otyłość, problemy z prostatą. Z kolei z badań na ludziach wynika, że ekspozycja kobiet na BPA powoduje problemy z płodnością. Natomiast związek ten u mężczyzn może być przyczyną zaburzeń erekcji.

Badania okazały się na tyle wiarygodne, że Unia Europejska zakazała stosowania bisfenolu A w produktach przeznaczonych dla dzieci.

Negatywny wpływ bisfenolu A na zdrowie potwierdza Ewa Myszka, dietetyk. - Bisfenol A stanowi formę syntetycznego estrogenu, co oznacza, że w organizmie człowieka może łączyć się z receptorami odpowiedzialnymi za wiązanie naturalnego estrogenu. Działanie bisfenolu A polega na powodowaniu nieodwracalnych szkód w układzie hormonalnym. Biorąc pod uwagę ten czynnik, zalecam rozwagę przy wprowadzaniu puszkowanej żywności do swojego jadłospisu – podkreśla specjalistka.

- Warzywa konserwowe z puszek to niestety bardzo wątpliwej jakości witaminy i minerały oraz inne substancje odżywcze. Kompromisem w okresie poza sezonowym może być sięganie po produkty w szklanych słoiczkach, najlepiej własnej produkcji, ewentualnie sklepowe – dodaje Agnieszka Biernat, dietetyk.

Oprócz bisfenolu A, w produktach z puszki znajdziemy także konserwanty, polepszacze smaku, spore ilości soli, cukru i barwniki. Ten problem można jednak szybko rozwiązać. Jak? Wystarczy dokładnie czytać skład danego produktu.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące