Te produkty zawierają najwięcej soli
O tym, że niemowlęta nie powinny spożywać słonych produktów, wie każda matka. Często zdarza się jednak, że gdy dziecko skończy rok, a zasady żywienia się zmieniają, w diecie pojawia się sól. I chociaż delikatne solenie kanapki czy zupki dziecka raz na jakiś czas nie jest dużym błędem, notoryczne podawanie maluchom słonych posiłków może negatywnie wpłynąć na jego preferencje smakowe w dorosłym życiu.
Przygotowywanie posiłków dla dziecka nie powinno łączyć się ze smakiem rodziców. Maluchy nieprzyzwyczajone do słonych potraw, nie będą grymasiły przy łagodnej zupce.
Oto lista produktów o wysokiej zawartości soli.
Zobacz także: Tymi produktami zastąpisz sól w diecie
Chipsy i inne słone przekąski
Chipsy to najbardziej popularna przekąska nie tylko wśród dzieci, ale i dorosłych. Gdy pociecha widzi miskę pełną chipsów, z której pełnymi garściami czerpią rodzice i ich goście, też chce spróbować. Często, kierując się mniejszym złem, pozwalamy wtedy maluchowi na chrupanie solonych chipsów zamiast tych o smaku paprykowym czy cebulkowym.
Niezależnie od rodzaju i smaku, wszystkie chipsy są niezdrowe. W 100 g znajduje się nawet 2 g soli. Oznacza to, że w paczce znajduje się jej cała łyżeczka.
Dla dobra naszych dzieci zrezygnujmy też z częstowania ich paluszkami, krakersami i precelkami. W tych kolorowych opakowaniach również czai się spora ilość soli.
Płatki śniadaniowe
Obecność płatków śniadaniowych na tej liście może dziwić. Okazuje się jednak, że w opakowaniu ulubionych płatków oprócz dużej ilości cukru i innych substancji słodzących, znajdziemy sól – i to całkiem sporo.
Najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie płatków samodzielnie. Dzieciom posmakuje domowa mieszanka zwykłych płatków owsianych z suszonymi rodzynkami, płatkami migdałów czy chrupiącymi orzechami.
Zobac także: Właśnie te orzechy powinnaś jeść regularnie
Parówki z ketchupem
Wiele dzieci lubi jeść na śniadanie parówki, najlepiej ze świeżą, białą bułką. Tego rodzaju produkt powstaje z wielu przetworzonych mięs. W składzie parówek znajdziemy więc: niskogatunkowe mięsa, wypełniacze, konserwanty, zmielone korpusy, skóry wieprzowe i dużą ilość soli.
Parówki nie są polecane dzieciom z powodu fosforanów i cytrynianów w składzie. Związki te hamują bowiem przyswajanie wapnia. Wiele z nich może również uczulać.
Dzieci uwielbiają jeść parówki z ketchupem. Ten z kolei, oprócz dużej ilości soli, często zawiera także szkodliwy dla maluchów glutaminian sodu.
Sprawdź także: Pozornie zdrowe produkty, które dzieci jedzą codziennie
Hamburgery, frytki i nuggetsy
Hamburgery, frytki i nuggetsy, czyli popularny fast food, to uwielbiane przez dzieci posiłki. W rzeczywistości smacznie wyglądające kanapki to źródło dużej ilości soli. Producenci dodają ją, by uzależnić nas od charakterystycznego smaku żywności przetworzonej. W efekcie sięgamy po kolejną frytkę, chrupiącego nuggetsa, a całość popijamy dużym kubkiem coli.
Łatwo możemy to zmienić. Dzieci chętnie będą pomagać przy przyrządzaniu domowych burgerów – z dobrego gatunkowo mięsa, bułki z ziarnami i warzywnymi dodatkami. W piekarniku możemy także upiec frytki, pokrojoną marchew czy seler.
Zobacz także: Tak przyrządzisz dziecku zdrowe frytki
Co na kanapkę?
Najbardziej lubianymi przez dzieci kanapkami są te z wędliną. Jak się okazuje, już dwa plasterki szynki mogą dostarczyć ponad 30 proc. ilości soli, którą przedszkolak maksymalnie powinien spożywać przez cały dzień. Mamy na to radę – kurczak w ziołach pieczony w domowym piekarniku jako alternatywa dla gotowych wędlin.
Pełne szkodliwej dla dzieci soli są także serki topione. Właśnie dlatego zastępujmy je twarożkiem z dodatkiem świeżych warzyw lub ziół. Nie podawajmy maluchom warzyw konserwowych. Do ich utrwalenia również stosuje się sporo soli.
Przeczytaj także: Tak zachęcisz malucha do jedzenia warzyw