Pozornie zdrowe produkty, których lepiej nie podawać dziecku w nadmiarze

Rodzice, układając dietę dla swojej pociechy, starają się, by serwowane posiłki dostarczyły maluchowi cennych dla jego zdrowia witamin i mikroelementów.

Niektóre spośród produktów, którym przypięta została łatka zdrowych, w istocie wcale takie nie są i jedzone w nadmiarze mogą szkodzić dziecku.

Przedstawiamy artykuły, na które każda mama, dbająca o prawidłowy rozwój swojej pociechy, powinna uważać.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie chłopaca / Shutterstock

/ 6Słodkie witaminki

Obraz
© Zdjęcie słodyczy / Shutterstock

Pozornie połączenie słodyczy i witamin wydaje się rozwiązaniem idealnym.

Dziecko wraz ze smakołykiem przyjmuje dawkę owocowych soków, które obfitować mają w witaminy. Nie powinniśmy jednak zapominać, że słodycz pozostaje słodyczą i zawarty w niej cukier negatywnie wpływa na zęby, a dodatkowo może powodować problemy z apetytem.

Podając dziecku smakołyki tego typu, narażamy je na przedawkowanie witamin

Zamiast sztucznej suplementacji o wiele lepiej, o ile oczywiście lekarz nie zaleci inaczej, podawać dziecku warzywa i owoce, utrwalając w nim przy okazji nawyk sięgania po zdrową żywność.

/ 6Owocowe jogurty

Obraz
© Zdjęcie jogurtu / Shutterstock

Chociaż jogurt wydaje się świetną propozycją na drugie śniadanie czy podwieczorek, nie powinniśmy podawać go dziecku zbyt często, zwłaszcza jeśli dodatkiem do niego są kolorowe groszki i posypki.

Razem z nim do organizmu naszego malucha trafiają duże ilości szkodliwych cukrów.

Lepszym rozwiązaniem jest podanie jogurtu naturalnego, do którego wkroić możemy świeże owoce. W ten sposób przygotujemy zdrowy i lekkostrawny posiłek, pełen witamin i błonnika.

/ 6Parówki

Obraz
© Zdjęcie parówki / Shutterstock

Ta często serwowana dziecku przekąska może nie być tak zdrowa, jak szumnie przekonuje producent.

Nawet jeśli reklamowana jest jako produkt zawierający delikatne mięso cielęce czy drobiowe w swoim składzie, może kryć substancje, które nie sprzyjają prawidłowemu rozwojowi malucha.

Znajdziemy wśród nich mięso oddzielone mechanicznie, spore ilości tłuszczu czy glutaminian sodu i fosforany.

Ze względu na fakt, że parówki należą do produktów o wysokim stopniu przetworzenia, ich wartość odżywcza nie jest tak wysoka, jak może się wydawać.

/ 6Płatki śniadaniowe

Obraz
© Zdjęcie płatków / Shutterstock

Chcąc zaserwować dziecku szybkie i – w naszej opinii – zdrowe śniadanie, często podajemy mu płatki.

Zanim jednak pozwolimy maluchowi rozsmakować się w nich na dobre, dokładnie zapoznajmy się z umieszczoną na opakowaniu etykietą. Po obróbce cieplnej płatki prażone tracą wiele ze swoich cennych właściwości, a w dodatku znajduje się w nich spora ilość tłuszczu.

W musli należy uważać z kolei na owoce kandyzowane, które swą słodycz zawdzięczają zdradliwemu cukrowi. Obficie występuje on także we wszelkiego rodzaju płatkach kolorowych.

/ 6Orzechowe i czekoladowe kremy do smarowania

Obraz
© Zdjęcie masła orzechowego / Shutterstock

Mimo że reklamy popularnych dodatków do pieczywa przekonują, że podając je dziecku, gwarantujemy mu wszystko, co najlepsze, rodzice nie powinni dać się zwieść.

W składzie często, co prawda, znaleźć możemy cenne kakao, jednak o wiele więcej jest tam cukrów i tłuszczy o nie do końca ustalonym składzie.

Zamiast potrzebnych składników odżywczych pozwalamy maluchowi spożywać ogromne ilości kalorii.

/ 6Serek topiony

Obraz
© Zdjęcie serka / Shutterstock

W diecie dziecka z czystym sumieniem umieścić możemy racjonalne ilości sera żółtego, wraz z którym dostarczamy dziecku potrzebny dla rozwoju jego kości i zębów wapń.

Sytuacja wygląda całkiem odmiennie w przypadku serków topionych, także tych sprzedawanych w zafoliowanych oddzielnie plasterkach.

To tylko przetworzona mieszanka tłuszczy i wody, która – choć smaczna – z pewnością nie jest dobra dla naszej pociechy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje
Barwnik nowej generacji. Może zrewolucjonizować operacje nowotworów u dzieci
Barwnik nowej generacji. Może zrewolucjonizować operacje nowotworów u dzieci
Rodzice wpadają w panikę. Ekspertka uspokaja: to nie choroba
Rodzice wpadają w panikę. Ekspertka uspokaja: to nie choroba