3 z 8Śliwki kontra cukrzyca
Dobra wiadomość dla cukrzyków i osób borykających się z nadwagą. Błonnik zawarty w śliwkach pomaga stabilizować poziom cukru we krwi, sprawia, że szybciej czujemy się nasyceni, a przez to rezygnujemy z podjadania. Śliwka suszona ma go aż 7 razy więcej niż świeża.
Co więcej, w suszonych śliwkach znajdziemy pektyny. Substancje te spowalniają wchłanianie cukrów, dzięki czemu organizm czerpie energię z rezerw, czyli tkanki tłuszczowej, a my chudniemy. Wszystko oczywiście w granicach normy. Śliwki suszone są dość kaloryczne (300 kcal w 100 g), dlatego kilka owoców dziennie wystarczy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Redakcja poleca: Suchy chleb, kleiki, dania przypominające breję. Tak się karmi na polskich porodówkach