Rzepa brokułowa – roślina znad Morza Śródziemnego, którą kupisz w dyskoncie
Zielone warzywo, które przypomina nieco brokuły, ma bardzo przyjemny, lekko gorzki smak. Jest źródłem witamin A, C, K. Zawiera również składniki mineralne, takie jak potas, wapń i żelazo. Rzepa brokułowa słynie także z dużej ilości antyoksydantów.
Najlepszy smak i najwięcej cennych składników mają świeże liście rzepy brokułowej. Do potraw jednak możemy używać nie tylko liści, ale także łodyżek oraz kwiatów.
Rzepa brokułowa dla przyszłych mam
Rzepa brokułowa polecana jest kobietom w ciąży. Zawiera duże ilości kwasu foliowego, który przyczynia się do prawidłowego wzrostu komórek i chroni przed wadami rozwojowymi płodu. W składzie znajdziemy również błonnik oraz witaminy z grupy B, czyli składniki niezbędne nie tylko ciężarnym, ale wszystkim, którzy dbają o zdrowie.
Kolejną zaletą jest niska kaloryczność rzepy brokułowej. W 100 gramach znajduje się tylko 22 kcal!
Rzepa brokułowa wzmacnia układ krwionośny
Jedzenie zielonych warzyw liściastych, takich jak rzepa brokułowa czy szpinak, jest bardzo ważnym punktem w zdrowej diecie. Ich regularne spożywanie zapewni ochronę przed chorobami układu krążenia oraz wzmocni układ krwionośny. Rzepa brokułowa składa się z 92 proc. wody, 2.9 proc. białka, 2.8 proc. błonnika, 2 proc. węglowodanów oraz 0.3 proc. lipidów. To lekkostrawne warzywo będzie idealną przystawką przed letnim obiadem.
Zalecane jest, by rzepę brokułową podawać z sokiem z cytryny. Dzięki temu przyswoimy więcej żelaza.
Wpływ rzepy brokułowej na nasze zdrowie
Zawarte w warzywie witaminy i składniki mineralne mają pozytywny wpływ na zdrowie. Chronią serce oraz wspomagają naczynia krwionośne. Jedzenie rzepy brokułowej wspiera także pracę jelit oraz przyspiesza gojenie się ran.
W składzie tego zielonego warzywa możemy znaleźć także składniki, które pomagają przy problemach układu pokarmowego. Rzepa brokułowa zniweluje objawy zatrucia, takie jak wymioty czy bóle brzucha.
Włoska rzepa brokułowa
Warzywo to jest najbardziej popularne na południu Włoch. Rzepę brokułową dodaje się tam do makaronu, sałatek, zup i przystawek. Wystarczy ją lekko podsmażyć na oliwie i dodać do potrawy. Jej smak świetnie komponuje się także z pietruszką. Liście rzepy brokułowej są bardzo podobne do liści szpinaku.
Rzepa brokułowa posiada wiele nazw - w każdej włoskiej miejscowości może się nazywać zupełnie inaczej. Obecnie staje się coraz popularniejsza i można ją spotkać nawet na niektórych bazarkach w naszym kraju. Bywa dostępna również w dyskontach i dużych marketach.
Cime di rapa sprawdzi się jako szybka przystawka. Wystarczy ją umyć i gotować w wodzie z odrobiną soli przez ok. 30 minut. Następnie polewamy ją oliwą z oliwek i delektujemy się smakiem.
Przechowywanie rzepy brokułowej
Od innych zielonych warzyw liściastych różni się tylko postrzępionymi końcami listków. Cime di rapa wystarczy opłukać w zimnej wodzie i porwać na mniejsze kawałki.
Rzepę brokułową powinno trzymać się w zamkniętym pojemniku w lodówce. Tylko wtedy zachowa świeżość na dłużej.
Cime di rapa w kuchni śródziemnomorskiej
Smak rzepy brokułowej porównywany jest do gorzkich, cierpkich orzechów. Włosi jedzą ją po lekkim blanszowaniu. Jest to proces polegający na przelaniu liści wrzątkiem, a następnie włożeniu ich do chłodnej wody. Tak przygotowaną rzepę dodaje się do makaronu. Danie można urozmaicić, dodając do niego suszone pomidory, parmezan lub czosnek.