Produkty wspomagające odporność

Układ immunologiczny to system powiązanych i współpracujących ze sobą elementów, np. śledziony, błon śluzowych, limfocytów czy skóry. Jego zadaniem jest blokowanie nie tylko bakterii, grzybów czy wirusów, ale także komórek rakowych. Gdy działanie jednego elementu jest zaburzone, cały układ odpornościowy zaczyna funkcjonować nieprawidłowo.

1. Dieta wpływająca na odporność organizmu

Mamy wpływ na wzmocnienie naszego systemu odpornościowego, np. poprzez dodatkową aktywność fizyczną, hartowanie organizmu, zażywanie preparatów bogatych w witaminy. Bardzo ważna jest także odpowiednio zbilansowana dieta.

Dieta świetnie wspiera układ odpornościowy
Dieta świetnie wspiera układ odpornościowy (123RF)

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

• Selen. Wspiera pracę układu immunologicznego, łagodzi stany zapalne. Produkty, w których się znajduje to np. pestki dyni, słonecznika, ryby, pieczywo razowe, cebula, kiełki pszenicy.

Cynk. Chroni organizm przed infekcjami górnych dróg oddechowych, a także przed zapaleniem spojówek. Łagodzi też chrypę czy katar. W jakich produktach można znaleźć cynk? W pestkach dyni i słonecznika, jajkach, polędwicy wołowej, czosnku, kapuście. Niestety, cynk jest trudno przyswajalny, dlatego każdy posiłek powinien zawierać go w odpowiedniej dawce.

Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu
Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu [10 zdjęć]

Pozytywny wpływ czosnku na działanie układu odpornościowego został potwierdzony wiele lat temu. Zawarta...

zobacz galerię

Żelazo. Jest zalecane w diecie osób, które np. cierpią na anemię. Żelazo występuje np. w szpinaku, brokułach, fasoli, grochu, mięsie. Zawierają je także warzywa, ale w takiej postaci jest mniej przyswajalne, co nie stanowi problemu, ponieważ warzywa są niskokaloryczne. Dalego można je jeść w dowolnych ilościach.

Witamina A. Wzmacnia błonę śluzową gardła, dzięki czemu jest ona odporna na wszelkie zarazki. Witamina A znajduje się w maśle, mleku, rybach, papryce, marchwi, dyni czy w morelach.

Witamina C. Wzmacnia ścianki komórek, co powoduje, że wirusom czy bakteriom trudniej przez nie przeniknąć. Dodatkowo witamina C neutralizuje wolne rodniki, aktywizuje białe krwinki do walki z wirusem. Gdzie można ją znaleźć? W owocach cytrusowych, natce pietruszki, żurawinie, brokułach, szczypiorku czy dzikiej róży.

Musisz to wiedzieć

Witamina B. Jest bardzo ważna, ponieważ współuczestniczy w tworzeniu hormonów, białek i enzymów angażowanych do walki z wirusami czy bakteriami. Grupa tej witaminy to np. ryby, nabiał, mięso, kasza, orzechy, warzywa, produkty pełnoziarniste.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.