Produkty, w których obecny jest utwardzony olej palmowy. Nie podawaj ich dziecku
Olej palmowy zrewolucjonizował przemysł spożywczy. W postaci utwardzonej pojawia się w wielu produktach spożywczych, również tych dedykowanych najmłodszym.
W samym oleju palmowym nie ma niczego złego. Pozyskuje się go z miąższu owoców palmy oleistej. Jest bardzo wartościowy, bo zawiera wiele witamin i składników odżywczych.
By jednak jego wykorzystywanie było opłacalne, jest on utwardzany. Ma wówczas stałą konsystencję, wolniej się utlenia, jest bardziej odporny na działanie wysokich temperatur. Produkty z jego dodatkiem mają najczęściej długi okres przydatności do spożycia. Tu jednak lista jego zalet się kończy.
Utwardzany olej palmowy ma bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Jego spożywanie grozi miażdżycą. A gdzie jest go najwięcej?
Przeczytaj również: Chcesz mieć "serce jak dzwon"? Stosuj zamiast masła i margaryny
Kremy czekoladowe
Utwardzany olej palmowy stanowi dużą część popularnych kremów czekoladowych. Jeśli więc nasze dziecko lubi smarować sobie nimi kanapkę, chwila przyjemności może go drogo kosztować.
Obok tłuszczu w składzie kremu znajduje się również cukier, który jest główną przyczyną nadwagi i otyłości wśród najmłodszych.
Kilka miesięcy temu świat obiegła informacja, że w czasie produkcji jednego z najpopularniejszych kremów czekoladowych dochodzi do wytworzenia substancji rakotwórczych. Producent zaprzecza jednak tym doniesieniom.
Przeczytaj również: Naturalnie słodkie, ale nie zakwaszają. Dodawaj do wypieków zamiast cukru
Lody
Dodatek utwardzonego tłuszczu palmowego do lodowych deserów sprawia, że mają one gładką i kremową konsystencję. W tym samym celu dodaje się go czekolad i batonów. To właśnie dzięki temu składnikowi są błyszczące i mają długi termin przydatności do spożycia.
Dzieci uwielbiają lody i nie warto im odbierać tej radości. Dobrze jest jednak wybierać takie produkty, w których nie znajdziemy utwardzonego oleju palmowego, zwłaszcza jeśli po lodowy przysmak sięgamy regularnie. Obecne w nich izomery trans negatywnie wpływają bowiem na rozwój najmłodszych.
Margaryna
Margaryna sprzedawana w pudełkach powstaje na drodze utwardzania, kiedy to tłuszcz z konsystencji płynnej jest przekształcany w stałą. W ten sposób otrzymany produkt ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie. Zawiera izomery trans, które odpowiadają za wzrost stężenia cholesterolu LDL. A to prosta droga do powstania zatorów w tętnicach.
Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w utwardzane tłuszcze roślinne skutkuje otyłością, cukrzycą i chorobami serca.
Przeczytaj również: Chcesz, żeby dziecko dobrze się uczyło? Musi jeść takie produkty
Chleb pakowany
Chleb, który jest szczelnie owinięty folią, a do tego ma długi okres przydatności do spożycia, nie jest dobrym wyborem. Tego rodzaju produkt nie powinien gościć w diecie naszych pociech. Z dużym prawdopodobieństwem zawiera utwardzany tłuszcz roślinny (najczęściej palmowy, bo jest tani).
Składnik ten znaleźć można w pieczywie tostowym oraz bułkach do hot-dogów lub hamburgerów.
Przeczytaj również: 1/3 gimnazjalistów nie ćwiczy. Mają problem z wejściem na 4 piętro
Ciasto na pizzę
Choć przygotowanie ciasta na pizzę nie jest zadaniem trudnym, jest ono łatwo dostępne w sklepie. To najczęściej produkt mrożony, w składzie którego często znajduje się utwardzany tłuszcz.
Produkty mrożone w zdecydowanej większości posiadają również spulchniacze i polepszacze mąk. To z pewnością niepożądane składniki w diecie dziecka.
Jest jednak na to sposób. Przy okazji przygotowywania pizzy w domu, wystarczy wyrobić nieco większą porcję ciasta i ją zamrozić. Można ją przechowywać w zamrażarce przez co najmniej 2 miesiące. To sposób na szybki obiad i dużą oszczędność czasu.
Przeczytaj również: Nie daj się nabrać na wyrób mlekopodobny. Tak oszukują producenci