Oto 3 bardzo dobre powody, aby wybierać orzechy pekan
Orzechy słusznie uważane są za bardzo zdrową przekąskę. Oprócz błonnika i białka roślinnego, wypełnione po brzegi są zdrowymi tłuszczami, witaminami, minerałami oraz antyutleniaczami. Wśród wielu rodzajów orzechów, pekany często są pomijane. Niesłusznie, ten pyszny rodzaj orzechów jest wyjątkowo odżywczy.
1. Zawierają dużą dawkę antyoksydantów
Pekany sa bogate w polifenole, a dokładniej we flawonoidy, które bardzo korzystnie wpływają na kondycję serca. Pekany mają ich aż dwa razy więcej niż migdały, nerkowce oraz pistacje, a także aż siedem razy więcej niż włoskie.
Przeczytaj również:
W porównaniu do innych rodzajów orzechów, pekany mają także znacznie więcej γ-tokoferoli, czyli jednej z form witaminy E. Badania naukowe, które zostały przeprowadzone przez National Pecan Shellers Association z Atlanty w USA udowodniły, że spożywanie dużej ilości y-tokoferoli zapobiega utlenianiu się cholesterolu. Warto wiedzieć, że proces ten powoduje duży wzrost ryzyka wystąpienia chorób serca.
2. Są bogate w minerały
Pekany są świetnym źródłem tiaminy, cynku, manganu oraz miedzi. Około 30 gramów dostarcza aż 60 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na mangan, a także 40 proc. na miedź. Jest to bardzo istotne, ponieważ mangan pomaga regulować poziom cukru we krwi oraz dobrze wpływa na strukturę kości, wzmacniając ją. Dodatkowo wspomaga formowanie kolagenu, który zapewnia skórze jędrność i elastyczność.
Miedź z kolei razem z żelazem wspomaga wytwarzanie erytrocytów we krwi. Wzmacnia także odporność organizmu, naczynia krwionośne, a także strukturę kości.
3. Są naturalnie słodkie
Około 30 gramów orzechów pekan zawiera jednynie 1 gram cukru. Co ciekawe, mimo niskiej zawartości cukru, pekany są słodsze o innych rodzajów orzechów. Oznacza to, że jeżeli najdzie cię ochota na coś słodkiego, sięgnięcie po pekany będzie świetnym rozwiązaniem. Zjesz smaczną przekąskę, natomiast nie przesadzisz z cukrem.
Możesz jeść je same lub w połączeniu z owocami, z którymi świetnie się komponują. Zwłaszcza z jabłkami, gruszkami, winogronami oraz kiwi. Rano spróbuj zmiksować i dodać pekany do smoothie, do jogurtu, muesli lub do płatków z mlekiem.
Pekany świetnie nadają się do słonych lub pikantnych potraw. Doskonale niwelują ich ostrość. Można śmiało je dodać do gotowanych warzyw, ziaren zbóż, makaronu, dań rybnych, kurczaka, sałatek. Można także posiekać pekany i dodawać do hummusu czy zup.
Zapraszamy do udziału w sondzie