Kiwi - smaczny, cenny i zdrowy owoc
Zielny, smaczny i zdrowy. Kiwi, czyli owoc aktinidii, pochodzi z doliny rzeki Jangcy w Północnych Chinach. Nazywany był chińskim agrestem. Obecna nazwa powstała w 1974 r. dzięki Normanowi Sondagowi - amerykańskiemu importerowi kiwi. Zauważył on, że owoc przypomina nowozelandzkiego ptaka kiwi, który jest mały, brązowy i owłosiony.
Kiwi jest popularne w każdej szerokości geograficznej. Jest doskonałym składnikiem koktajli i deserów. Ale nie tylko. Ma wiele zdrowotnych właściwości.
Kiwi na przeziębienie
Kiwi zawiera sporo witaminy C - w 100 g jest 93 mg (więcej niż w pomarańczach i cytrynach). Wystarczy więc zjeść jedno kiwi dziennie, by dostarczyć sobie zalecaną dawkę kwasu askorbinowego. Śmiało więc można podawać je dzieciom w okresie jesienno-zimowym, gdy maluchy często chorują. Świeży owoc na pewno będzie zdrowszy niż suplementy. Częste spożywanie kiwi nie tylko wzmacnia odporność, ale też znacznie skraca czas trwania infekcji.
Zobacz także:Produkty, które powinnaś trzymać w lodówce
Kiwi na nadciśnienie
Naukowcy z Oslo informują, że kiwi obniża ciśnienie tętnicze krwi. Przeprowadzili test wśród osób, które mają problemy z ciśnieniem, który trwał osiem tygodni. Uczestnicy badania jedli trzy kiwi dziennie. Okazało się, że ich ciśnienie skurczowe było niższe średnio o 3,6 mmHg w porównaniu z pozostałymi badanymi.
Ciśnienie świetnie obniżał zawarty w owocu potas. W 100 gramach znajduje się aż 312 mg tego składnika. To niejedyne odkrycie norweskich naukowców. Ich zdaniem kiwi obniża poziom trójglicerydów i zapobiega skrzepom w naczyniach krwionośnych. Działa też przeciwmiażdżycowo.
Kiwi pełne witamin i minerałów
Ten smaczny owoc to kopalnia witamin C, B, A oraz K i E. Znajdziemy w nim ryboflawinę, kwas foliowy i tiaminę oraz błonnik. Jest źródłem minerałów, takich jak żelazo, wapń, fosfor, potas czy cynk.
Kiwi pomoże strawić ciężkostrawny posiłek, szczególnie ten bogaty w białko. Naukowcy z Massey University w Nowej Zelandii odkryli, że kiwi zawiera enzym, który ułatwia trawienie protein i zmniejsza dyskomfort po posiłku.
Kiwi to także doskonałe źródło luteiny. Substancja ta chroni przez rozwojem zaćmy i zwyrodnieniem plamki żółtej. Kiwi pomaga także w zaparciach - to dzięki błonnikowi, który ma właściwości przeczyszczające. Błonnik obniża także cholesterol i oczyszcza organizm z toksyn. Z kolei witamina E chroni przed działaniem wolnych rodników i naprawia uszkodzone komórki. Kiwi ma więc właściwości antynowotworowe.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść brzoskwinie?
Kiwi może alergizować
Nie każdy jednak toleruje kiwi. Ten zdrowy owoc może uczulać. Świąd skóry, obrzęk języka, gardła, zaczerwienienie ust to objawy alergii. Na skórze pojawia się pokrzywka. Kiwi nie tolerują najczęściej osoby uczulone na pyłki i lateks. Dochodzi wtedy do uczulenia krzyżowego.
Kiwi może reagować krzyżowo także z owocami takimi jak: melon, brzoskwinie, papaja, ananas i jabłko. Alergia na ten owoc często występuje u małych dzieci i może być przyczyną wstrząsu anafilaktycznego. Dzieci, które nie ukończyły jeszcze roku nie powinny go jeść.
Kiwi w kuchni
Kiwi wyśmienicie nadaje się do wszelkiego rodzaju deserów, doskonale smakuje z serkiem mascarpone i granatem. Jest doskonałym składnikiem sałatek owocowych. Kiwi wykorzystuje się także do marynowania mięs. Z niedojrzałych owoców wytwarza się ostre sosy.
Kiwi występuje także w postaci mrożonej czy liofilizowanej. Doskonale smakuje z płatkami śniadaniowymi czy owsianką. Należy pamiętać, by nie dodawać go do galaretki. Enzymy zawarte w owocach powodują, że galaretka nie tężeje.
Zobacz także: Produkty, które odchudzają. Dodawaj je do sałatek