Kiszone cytryny. Wróg kamieni żółciowych i sprzymierzeniec trawienia
Cytryna jest znana ze swoich właściwości zdrowotnych. Dietetycy polecają dodawanie jej do wody na przyspieszenie metabolizmu, albo do herbaty, kiedy cierpimy na ból gardła.
Stosunkowo niedawno pojawiła się jednak nowa metoda przyrządzania tych owoców. Okazało się, że cytryny można... kisić.
Nie tylko są doskonałe w smaku, ale też niosą mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Zrób to sama - superzdrowy chleb słonecznikowy na zakwasie
Cytryna - źródło witamin i minerałów
Cytryny, zarówno te zwykłe jak i kiszone, zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, a także wapń, magnez, potas i żelazo. Witamina C poprawia odporność organizmu, będzie więc przydatna zwłaszcza teraz, kiedy pogoda zmienia się jak w kalejdoskopie.
Sam owoc ma również właściwości antyseptyczne, czyli niszczące bakterie i silnie odkażające. Cytryna potrafi nawet rozpuszczać kamienie żółciowe.
Każdy zna to uczucie, kiedy na widok lub samo wspomnienie o cytrynie, nasze ślinianki produkują ślinę. Proces ten pobudza do działania soki trawienne, co z kolei przyspiesza metabolizm i oczyszczanie organizmu z toksyn.
Cytryna jest również źródłem rutyny, czyli substancji zapobiegającej krwawieniu dziąseł.
Zobacz też: Najlepsze superfoods dla dzieci
Dlaczego warto jeść kiszoną cytrynę?
Kiszenie warzyw i owoców to proces, w którym wytwarza się kwas mlekowy. Pobudza on trawienie i dba o florę bakteryjną układu pokarmowego. Kiszone cytryny działają w jelitach jak miotła. Sprzyjają usuwaniu złogów w jelitach i oczyszczają z toksyn. Ponadto wspomagają system odpornościowy, chroniąc przed chorobami. Są uznawane za naturalne probiotyki i jako takie stosuje się je już od wieków. Kiszone cytryny to przysmak typowo marokański, jednak jego proste przygotowanie sprawia, że przekąska zyskuje coraz większą popularność.
Jeśli masz miejsce w spiżarni, pokuś się o ukiszenie cytryn. Kto wie, może ci posmakują?
na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: 9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu
Jak kisić cytrynę?
Potrzebować będziesz: 16 cytryn, 8 cytryn do wyciśnięcia soku, 300 g grubej soli morskiej, garść kolorowego pieprzu, kilka liści laurowych, 1 laskę cynamonu, [rzegotowaną wodę, do wypełnienia słoja.
Do czterolitrowego słoja powinno zmieścić się ok. 16 cytryn. Warto jednak przed dalszym preparowaniem włożyć cytryny do słoja, aby sprawdzić, ilu sztuk potrzebujemy. Nie warto bez powodu marnować cennych owoców.
Cytryny dokładnie umyj. Do kiszenia wybierz najładniejsze sztuki – będą pięknie prezentować się w słoiku i później, na talerzu. Następnie natnij owoc na 4 części, jednak nie zbyt głęboko, by się nie rozpadł. Do środka wsyp czubatą łyżeczkę soli. ''Zamknij'' cytrynę i umieść w słoju.
Kiedy ostatnia cytryna trafi do słoja, dodajemy resztę składników, czyli sok, pieprz, liść laurowy i cynamon i dopełniamy wodą. Odstawiamy na ok. 3 tygodnie.
Gotową kiszonkę należy trzymać w lodówce, więc rozważ podzielenie porcji podanej w przepisie na kilka mniejszych części.
Kiszone cytryny najzdrowsze są jedzone na surowo, jednak istnieje wiele przepisów na jej wykorzystanie. Kilka sposobów na ich spożywanie poznasz na następnym slajdzie.
Zobacz też: Przepis na domowe bułeczki cynamonowe
Jak jeść kiszone cytryny?
Skórkę możemy zetrzeć na tarce i dodawać do jogurtowych dipów, by nadać im charakteru i egzotycznych nutek. Możemy też natrzeć nią rybę, a pokrojony miąższ rozłożyć na mięsie.
Sok wykorzystujemy zamiast octu, natomiast miąższ jako ciekawy dodatek do koktajli, zarówno tych z alkoholem, jak i bez.
Kiszone cytryny będą doskonale komponować się z sosami, daniami mięsnymi i wegetariańskimi, z ryżem, kaszą bulgur i kuskusem, a także z bakłażanem. Wszystkie chwyty dozwolone, ogranicza cię tylko własna wyobraźnia!
Zobacz też: Przepis na proste ciasto marchewkowe
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl