Kalafior - warzywo o wielu właściwościach

Choć to warzywo przez wielu znane i lubiane, nie każdy zdaje sobie sprawę z jego właściwości. Tymczasem kalafior to bogactwo wielu substancji odżywczych.

Kalafior - warzywo o wielu właściwościachKalafior - warzywo o wielu właściwościach
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

Poprawia pracę jelit, wzmacnia odporność i przede wszystkim – chroni przed powstaniem nowotworów. Najnowsze badania na ten temat opublikowali niedawno naukowcy w European Journal of Cancer.

Kalafior - lekarstwo na raka

Właściwości antynowotworowe kalafiora znane są od lat. Warzywo zawiera substancję o nazwie sulforafan, która ma niesamowitą moc.

W odpowiednich dawkach mechanizm działania sulforafanu przypomina chemioterapię: może niszczyć komórki nowotworowe, utrudniać ich namnażanie, zapobiegać przerzutom.

Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z leczenia.

Kalafior to broń na raka prostaty, ale nie tylko. W badaniach opublikowanych na łamach European Journal of Cancer, naukowcy dowodzą, że warzywo pomaga zwalczać także raka żołądka.

Specjaliści przeanalizowali dane 32 tysięcy pacjentów, którzy zmagali się z nowotworem żołądka biorąc pod uwagę dietę, jaką stosowali chorzy.

Doszli do wniosku, że spożywanie białych warzyw, takich jak właśnie kalafior, łagodzi objawy raka i ogranicza jego rozwój. A to wszystko dzięki witaminie C i sulforafanowi.

Podobne badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Stanu Teksas. Na łamach International Journal od Cancer sugerują, że spożywanie kalafiora może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór pęcherza.

Za tak pozytywne właściwości odpowiadają przeciwutleniacze z grupy izotiocyjanów (np. sulforafan).

Substancje te neutralizują wolne rodniki, które w nadmiarze mogą spowodować zmutowanie i nowotworzenie się komórek, a co za tym idzie – rozwój raka.

Ustalono także, że już 50 g warzyw nie zawierających skrobi (np. brokuła, kalafiora, kapusty czy rzepy) może sprawić, że aż o 28 procent mniej będziemy narażeni na zachorowanie na nowotwór jamy ustnej, gardła i krtani.

Właściwości kalafiora

Kalafior ma jednak nie tylko właściwości pomagające zapobiegać rakowi i wstrzymaywać jego rozwój.

Warzywo zawiera długą listę składników, które maja pozytywny wpływ na ludzki organizm.

Otwiera ją błonnik pokarmowy, regulujący pracę jelit. kalafior jest też skarbnicą potasu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi, rzadko występującego w przyrodzie jodu i fluoru.

Wszystkie te substancje budują odporność na wirusy, działają krwiotwórczo, łagodzą objawy stresu, poprawiają koncentrację. Dodatkowo zawartość witaminy z grupy B pozwala poprawę funkcjonowania układu nerwowego i sercowego.

Kalafior jest także bronią w walce z nadwagą. Doskonale spisuje się podczas diet redukcyjnych, ponieważ jest warzywem i niskiej zawartości energetycznej. Wkomponuj go w jadłospis, a przekonasz się, że będzie on nie tylko zdrowy, ale także urozmaicony.

Najczęściej w sklepach i na straganach dostępny jest kalafior w kolorze białym, ale to warzywo ma wiele odmian. Warto spróbować kalafiorów o zabarwieniu fioletowym, pomarańczowych czy zielonym. Są równie zdrowe i smaczne.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące