Jajecznica dobrą opcją na śniadanie. Jest smaczna i odchudza
Jajecznica jest jednym z najczęściej wybieranych posiłków na śniadanie. Wielu z nas przygotowuje ją także na kolację jako lekkie zakończenie dnia.
Jajka zawierają białko, witaminy i składniki mineralne, które są niezbędne w naszej diecie. Z dodatkiem warzyw sprawdzają się jako idealny i zdrowy posiłek niemal dla każdego z nas.
Jeśli chcesz, żeby jajecznica była nie tylko smaczna, ale też wspierała zdrowe serce, warto do niej dodać składniki, które pomagają obniżać ciśnienie, cholesterol i trójglicerydy. Oto sprawdzone dodatki:
Szpinak – obnża ciśnienie, bo jest bogaty w potas, magnez i przeciwutleniacze.
Pomidor – zawiera likopen, który wspiera obniżanie LDL i trójglicerydów.
Cebula i czosnek – działają przeciwzapalnie, pomagają regulować ciśnienie i cholesterol.
Papryka – dużo witaminy C, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych.
Brokuł – wspiera metabolizm cholesterolu, ma dużo błonnika.
Dlaczego jeszcze jajecznica to najlepszy wybór na śniadanie?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Zegarek i rower odchodzą do lamusa. Prezenty mogą uderzyć po kieszeni
Jajecznica na start
Jajecznica jest jednym z najczęściej wybieranych posiłków na śniadanie. Wielu z nas przygotowuje ją także na kolację jako lekkie zakończenie dnia.
Jajka zawierają białko, witaminy i składniki mineralne, które są niezbędne w naszej diecie. Z dodatkiem warzyw sprawdzają się jako idealny i zdrowy posiłek niemal dla każdego z nas.
Jeśli chcesz, żeby jajecznica była nie tylko smaczna, ale też wspierała zdrowe serce, warto do niej dodać składniki, które pomagają obniżać ciśnienie, cholesterol i trójglicerydy. Oto sprawdzone dodatki:
Szpinak – obnża ciśnienie, bo jest bogaty w potas, magnez i przeciwutleniacze.
Pomidor – zawiera likopen, który wspiera obniżanie LDL i trójglicerydów.
Cebula i czosnek – działają przeciwzapalnie, pomagają regulować ciśnienie i cholesterol.
Papryka – dużo witaminy C, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych.
Brokuł – wspiera metabolizm cholesterolu, ma dużo błonnika.
Dlaczego jeszcze jajecznica to najlepszy wybór na śniadanie?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Co skrywa jajecznica?
Jajecznica z dwóch jajek zawiera ok. 180 kcal i 12 gramów białka, co stanowi 27 proc. dziennego zalecanego zapotrzebowania dla kobiet i 22 proc. zapotrzebowania dla mężczyzn na ten składnik.
Białka wspierają prawidłowe funkcjonowanie komórek w organizmie, utrzymują równowagę hormonalną oraz odżywiają mięśnie.
Produkty o wysokiej zawartości aminokwasów zwiększają też uczucie sytości i pomagają w utracie nadprogramowych kilogramów. Tak wynika z badań opublikowanych w "American Journal of Clinical Nutrition".
Jedząc jajecznicę na śniadanie zapewniamy organizmowi dobrą dawkę zdrowych tłuszczów, które dodają nam energii na cały dzień. Dzięki temu nie mamy ochoty na podjadanie.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Ważne witaminy
W jajecznicy skrywa się wiele witamin. Jedną z nich jest witamina B5, która odgrywa kluczową rolę w produkowaniu energii. Pomaga ona komórkom w rozkładaniu innych składników odżywczych. Wpływa także na wytwarzanie hormonów płciowych.
Jajecznica jest też źródłem witaminy A, która wzmacnia układ odpornościowy i bierze udział we wzroście komórek. Porcja jajecznicy pokrywa 30 proc. zapotrzebowania na witaminę A dla kobiet i 24 proc. dla mężczyzn.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Selen i cholina
Jajecznica jest źródłem selenu, który podobnie jak witamina A wspiera pracę układu odpornościowego. Selen hamuje także namnażanie się szkodliwych wolnych rodników, które uszkadzają komórki. Porcja jajecznicy zawiera 28,7 mikrogramów tego składnika, czyli 52 proc. dziennego zapotrzebowania na selen.
Jajka zawierają cholinę, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Porcja da nam 270 mikrogramów tego składnika.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Uczniowie będą mieć rekordowo długie wakacje
Dla odchudzających się
Podczas przygotowywania jajecznicy możemy popełnić wiele błędów, które sprawią, że lekkie śniadanie zamieni się w kaloryczny posiłek pełen tłuszczów nasyconych. Jednym z nich jest smażenie jajek na maśle lub dodawanie do nich garści startego sera żółtego.
Jakie powinny możemy dodać do jajecznicy? Zdrowe. Najlepiej jeśli będą to warzywa pokrojone w kostkę (np. cukinia czy cebula) bądź posiekane (np. jarmuż czy brokuły).
Smaczne będą jajka z dodatkiem pieprzu. Dobrym rozwiązaniem będzie również dodanie do jajecznicy zmielonego siemienia lnianego. Nie zmieni to smaku posiłku, ale doda kwasów tłuszczowych omega-3.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.